Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Έχεις ελιές; Θ’ αργήσεις να γεράσεις!


Έχεις ελιές; Θ’ αργήσεις να γεράσεις!
Μπορεί ο αριθμός των σπίλων που έχει ένας άνθρωπος στο σώμα του να δώσει στοιχεία για το πόσο θα ζήσει; Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, οι πολλές ελιές σηματοδοτούν πιο νεανική επιδερμίδα, αλλά και καλύτερη και μεγαλύτερη οστική πυκνότητα.
Οι ερευνητές του “Kings College London” βρήκαν πως τα κύτταρα των ατόμων με πολλούς σπίλους παρουσιάζουν ιδιότητες που τους επιτρέπουν να ανανεώνονται συχνότερα. Υπάρχει, βέβαια, το τίμημα του ότι οι πολλές ελιές έχουν συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η σειρά των ερευνητικών μελετών παρακολούθησε το συσχετισμό ανάμεσα στον αριθμό σπίλων και σε άλλα φυσικά χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως όσο περισσότερες ελιές έχει κάποιος τόσο λιγότερο γερνάει το δέρμα του, αφού δεν εμφανίζει το ίδιο εύκολα ρυτίδες και πανάδες.

Εκτός αυτού, η οστική πυκνότητα των ατόμων με πολλές ελιές βρίσκεται σε καλύτερα επίπεδα, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια ασθένεια σχετική με τα κόκκαλα, αλλά και δε θα είναι τόσο εύθραυστα τα κόκκαλά τους στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η διαπίστωση αυτή έγκειται στην παρατήρηση ότι οι άνθρωποι με μεγάλο αριθμό σπίλων έχουν διαφορές ως προς τους κλάδους του DNA σε κάθε κύτταρο που μεταφέρει γενετικό κώδικά τους.

Οι ενότητες στα τέλη αυτών των αξόνων ονομάζονται τελομερή και είναι ουσιαστικά ένα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης που αφορά στον αριθμό των φορών που ένα κύτταρο μπορεί να διαιρεθεί για να παράγει νέα κύτταρα.

Όσο μακρύτερα είναι τα τελομερή, τόσο περισσότερες κυτταρικές διαιρέσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στη διάρκεια μιας ζωής - και οι σπίλοι συνδέθηκαν με μεγαλύτερα τελομερή.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...