Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Ούτε ευρώ δεν θα χάσουν οι αγρότες
Γη/περιβάλλον ( 09/12/2010 18:25 )
Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Ούτε ευρώ δεν θα χάσουν οι αγρότες
Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει στη ροή της συγχρηματοδότησης ούτε από την πλευρά της χώρας μας αλλά ούτε και από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό τόνισε το πρωί ο ειδικός γραμματέας του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Βαγγέλης Διβάρης, αναφερόμενος στα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», κατά την 5η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ) που έγινε στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.

Τις εργασίες της Επιτροπής Παρακολούθησης άνοιξε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η κρίση στον αγροτικό τομέα προϋπήρξε της σημερινής κρίσης και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εργάζεται προς την κατεύθυνση για να μετατρέψει το πρόβλημα του αγροτικού τομέα από στοιχείο της κρίσης σε στοιχείο της λύσης του προβλήματος της χώρας.

Ο σχεδιασμός του ΥΠΑΑΤ βασίζεται στην ανάδειξη των προϊόντων της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής δημιουργώντας το «καλάθι προϊόντων της ελληνικής γης», γύρω από το οποίο θα αναπτυχθεί ένα πλέγμα επενδύσεων στις πράσινες υποδομές, τη μεταποίηση, την τυποποίηση, την προβολή και προώθηση των προϊόντων. Μέχρι το τέλος του 2011 θα διατεθούν 2,1 δις € για τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, για δημόσια έργα στην ύπαιθρο και τα δάση, για γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις και εξισωτική αποζημίωση».

Τέλος, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής γεωργίας απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια με διάλογο, αλλαγή νοοτροπίας και συλλογική εργασία από όλους μας, με σύνθημα Ταυτότητα – Ποιότητα – Αειφορία σε όλη την αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής και την αξιοποίηση ολόκληρου του παραγωγικού δυναμικού που διαθέτουμε για να επανακάμψει η χώρα».

Στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, της οποίας προήδρευσε ο Ειδικός Γραμματέας του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Βαγγέλης Διβάρης, μετείχαν εκπρόσωποι της Γεν. Δ/νσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσιακών μονάδων του ΥΠΑΑΤ και άλλων Υπουργείων, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων.

Ο κ. Διβάρης, στην εναρκτήρια ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Από χρηματοοικονομική άποψη, οι πληρωμές Δημόσιας Δαπάνης που έχουν πραγματοποιηθεί, ανέρχονται περίπου σε 1,3 δις €, ποσό που αντιστοιχεί σε απορρόφηση ύψους πάνω από 24% της Δ.Δ. του ΠΑΑ. Έχουμε πάντα την πρωτιά σε σύγκριση με το ΕΣΠΑ. Το Πρόγραμμα έχει υπερκαλύψει, ως γνωστόν, προ πολλού τον Κανόνα ν+2 για το 2010 με περίσσευμα τέτοιο που να μας επιτρέπει απόλυτη αισιοδοξία και για το 2011, ενώ η υποχρέωση συμβολής του ΠΑΑ, μαζί με το Ε.Π. Αλιείας, με 450 εκ. € στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης της Χώρας, έχει επίσης πανηγυρικά υπερκαλυφθεί».

Στη συνεδρίαση έγινε αναλυτική παρουσίαση της πορείας υλοποίησης του Προγράμματος, της προόδου της παράλληλης και ενδιάμεσης Αξιολόγησής του καθώς επίσης η Ε.Π. γνωμοδότησε θετικά υπέρ της τροποποίησης των κριτηρίων επιλογής πράξεων για τα Μέτρα 121, 123, 214, και 221 του ΠΑΑ, όπως αυτά παρουσιάστηκαν.

Συζητήθηκαν επίσης διεξοδικά και τα ειδικά θέματα:
•    η πρόταση σύστασης Ειδικού Αγροτικού Ταμείου στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ),

•    το Σχέδιο Δράσης και η πορεία υλοποίησης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου, και

•    η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής προς το 2020.
Τέλος, παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε και ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας (δείτε "Σχετικά άρθρα").
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...