Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Νομαρχία Ηλείας και Ηλειακή Α.Ε. αρχίζουν τις αναδασώσεις

Νομαρχία Ηλείας και Ηλειακή Α.Ε. αρχίζουν τις αναδασώσεις
Η Νομαρχία Ηλείας και η Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α. σε συνεργασία με τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Κρήτης) υλοποιεί το συγχρηματοδοτούμενο έργο με τίτλο:
«Δράσεις αποκατάστασης παρόδιων οικοσυστημάτων πυρόπληκτων περιοχών του Νομού Ηλείας σε μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος» στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1.900.000,00€ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία, Λιχτεστάιν και Νορβηγία) κατά 50% και το υπόλοιπο 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχοι του έργου είναι:
- Η αποκατάσταση παρόδιων οικοσυστημάτων που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού 2007 με την αναδάσωση συνολικά 2500 στρεμμάτων γης εκατέρωθεν του επαρχιακού οδικού δικτύου.
- Η ασφάλεια των μετακινήσεων στο  Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο με τεχνικές παρεμβάσεις σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών. 
- Να ενισχυθεί  το εισόδημα στις πυρόπληκτες περιοχές συγκροτώντας συνεργεία αποτελούμενα από ντόπιο εργατικό δυναμικό.
- Αισθητική αναβάθμιση του τοπίου και δημιουργία χώρων ενημέρωσης-ξεκούρασης.

Το έργο περιλαμβάνει την μελέτη και την εκτέλεση καθαρισμών και τεχνιτών αναδασώσεων σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εργασίες για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων, την διευθέτηση των υδάτινων απορροών και την διαμόρφωση χώρων προβολής. Το έργο θα εκτελεστεί σε εκτάσεις εκατέρωθεν του επαρχιακού οδικού δικτύου στην πυρόπληκτη περιοχή Νομού Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα στα τμήματα των παρακάτω επαρχιακών δρόμων:

1.    Γεράκι – Περιστέρι
2.    Αμπελώνας- Οινόη
3.    Καράτουλα - Πανόπουλο
4.    Μιράκα- Λάλα
5.    Κρέστενα- Ανδρίτσαινα
6.    Θολό- Φιγαλεία

Η Ηλειακή Αναπτυξιακή Α.Ε. Ο.Τ.Α  σε συνεργασία με 3 εκπαιδευτικά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Κρήτης) εκπόνησαν όλες τις απαραίτητες μελέτες εφαρμογής, οι οποίες θεωρήθηκαν και εγκριθήκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/νση Δασών ΠΔΕ, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών Ν.Α. Ηλείας.

Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010, θα γίνει συνάντηση εργασίας με σκοπό την συγκρότηση των συνεργείων για τους καθαρισμούς και τις αναδασώσεις καθώς και τον προγραμματισμό των υπόλοιπων δράσεων του έργου.

Την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010, θα εγκατασταθούν τα συνεργεία στους αντίστοιχους δρόμους και θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των παρόδιων οικοσυστημάτων. Σκοπός μας είναι να εφαρμοστούν οι εγκεκριμένες μελέτες εφαρμογής επακριβώς ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Νομάρχης Ηλείας και πρόεδρος της την  Ηλειακής Αναπτυξιακής Α.Ε Χ. Καφύρας για το έργο αυτό ανέφερε  ότι:
«Η  υλοποίηση του έργου θα ενισχύσει το εισόδημα των κατοίκων της πυρόπληκτης περιοχής. Τις αναδασώσεις θα υλοποιήσουν συνεργεία δασεργατών που διαμένουν στην πυρόπληκτη περιοχή, αγρότες- μέλη οικογενειών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που υπέστησαν ολοκληρωτικές ζημιές από τις φωτιές του Αυγούστου 2007.

Οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών αναλαμβάνουν οι ίδιοι την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και παράλληλα θα βελτιώσουν το οικογενειακό τους εισόδημα ώστε να ανταπεξέλθουν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας, να μείνουν στα χωριά τους και να ξαναζωντανέψουν τις γεωργικές και κτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις.
Η υλοποίηση του έργου από την Ηλειακή Α.Ε. αξιοποιώντας κοινοτικούς και εθνικούς πόρους είναι ένα γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια των στελεχών της αναπτυξιακής εταιρείας για την έγκριση του προγράμματος, τον σχεδιασμό και την οργάνωσή του, ώστε με την υλοποίησή του να ενισχυθούν εμμέσως οι πυρόπληκτοι κάτοικοι του νομού.

Η υλοποίηση του προγράμματος είναι μια όαση στην οικονομική κρίση δεδομένου ότι όλα σχεδόν τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα έχουν παγώσει λόγω της οικονομικής συγκυρίας».
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...