Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τέλος στα μετρητά για το οικιακό προσωπικό

Τέλος στα μετρητά για το οικιακό προσωπικόΈρχεται το εργόσημο για όσους προσφέρουν υπηρεσίες σε σπίτια...

Εάν πληρώνετε με μετρητά το βοηθητικό προσωπικό, που απασχολείτε εντός ή εκτός της οικίας σας, καλό είναι να γνωρίζετε ότι νοσοκόμες, καθαρίστριες, οδηγοί ή όποιο άλλο προσωπικό θα πρέπει να το πληρώνετε με το λεγόμενο εργόσημο που μπαίνει στην ζωή από το Απρίλιο του 2011.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να πιάσει το «μαύρο χρήμα» που διακινείται στις πληρωμές του οικιακού προσωπικού, να βάλει τους συγκεκριμένους εργαζόμενους στη δεξαμενή των ασφαλισμένων και να αυξήσεις έτσι τις εισφορές.

Το συγκεκριμένο προσωπικό θα παίρνει από τα χέρια του εργοδότη τους μόνο ένα κουπόνι συγκεκριμένης αξίας στην οποία θα περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβή τους συν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ποιοι θα πληρώνονται με εργόσημο

Στην κατηγορία αυτή θα συμπεριλαμβάνεται το προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες με την ώρα, με την ημέρα ή περιστασιακά όπως οικιακές βοηθοί, κηπουροί, καθαρίστριες, μπέιμπι σιτερ, γηροκόμοι, όσοι παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, αισθητικοί κατ’ οίκον ή απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες.

Τι πρέπει να κάνετε ως εργοδότης

Ο εργοδότης θα μπορεί να προμηθεύεται τα ειδικά κουπόνια (που θα αναγράφουν το ΑΜΚΑ το δικό του και των υπαλλήλων του) από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Θα το δίνουν στον εργαζόμενο ο όποιος -με βάση ένα και μοναδικό κωδικό που θα έχει- θα μπορεί να εισπράττει την αμοιβή από το μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών. Αν το μεροκάματο, της οικιακής βοηθού για παράδειγμα, είναι 40 ευρώ τότε η άξια του εργόσημου θα είναι, με τις εισφορές, περίπου 45 ευρώ.

Έτσι και ο εργαζόμενος θα έχει ασφάλιση και τα ταμεία δε θα χάνουν από την εισφοροδιαφυγή.

Μάλιστα, ως κίνητρο για τη χρήση του εργόσημου εξετάζεται η σταδιακή μείωση των εισφορών τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών κατά 25% μέχρι το 2013.
24ΩΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...