Την Κυριακή στην Ανδρίτσαινα η NE του KKE και το ΝΣ της ΚΝΕ

Την Κυριακή στην Ανδρίτσαινα η NE του KKE και το ΝΣ της ΚΝΕ
Την Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010 πραγματοποιούμε επίσκεψη στην πόλη της Ανδρίτσαινας. Η επίσκεψη γίνεται με πρωτοβουλία του Ν.Σ. Ηλείας της ΚΝΕ και της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της ανάδειξης...
...ιστορικών γεγονότων που επιβεβαιώνουν ότι η λαϊκή παιδεία και η γνώση είναι αναπόσπαστα δεμένες με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Σήμερα αυτό έχει ιδιαίτερη αξία γιατί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης η Ε.Ε. , το κεφάλαιο με το πολιτικό του προσωπικό (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) προχωράει σε σαρωτικές αντιδραστικές αλλαγές στο περιεχόμενο της μόρφωσης, γενικότερα σε ότι έχει απομένει από το Δημόσιο Τομέα Παιδείας. Η Ανδρίτσαινα βρίσκεται στον ορεινό όγκο της Ηλείας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους  σε ένα πανέμορφο ορεινό  και δεντρόφυτο τοπίο στο Δήμο Ανδρίτσαινας -Κρεστένων.

Επιλέξαμε αυτή την περιοχή γιατί ήταν μία από τις πέντε ελεύθερες περιοχές της Πελοποννήσου που το Δεκέμβρη του 1948 είχε εδραιωθεί ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας(Δ.Σ.Ε.). Εκεί με ευθύνη της λαϊκής εξουσίας του Βουνού, λειτούργησε το Λαϊκό Διδασκαλείο στα Τρόπαια. Στο διδακτικό προσωπικό ήταν δάσκαλοι και από την Ανδρίτσαινα, όπως ο Αγησίλαος Τσέλαλης , έφορος τότε της βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας όπου δίδασκε Αρχαία Ελληνικά. Επίσης , σε Ανδρίτσαινα και Τρόπαια λειτούργησε 6τάξιο Γυμνάσιο με δασκάλους και καθηγητές αντάρτες.

Τέλος, στην Ανδρίτσαινα υπάρχει και λειτουργεί η δημόσια ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. Σε αυτήν υπάρχουν βιβλία σπάνια, πρωτότυπες εκδόσεις , χειρόγραφα, σημειώσεις. Αναφέρουμε ενδεικτικά έργα όπως του Αριστοτέλη, Ομήρου, χειρόγραφη επιστολή του Ρουσώ και άλλα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
•    Επίσκεψη στην βιβλιοθήκη 10:00π.μ., ξενάγηση από Τρύφωνα Αθανασόπουλο, δήμαρχο Ανδρίτσαινας.
•    Εκδήλωση-ομιλία που περιλαμβάνει:
(1)    Ανάγνωση κειμένων (από βιβλίο Καμαρινού για Δ.Σ.Ε. Πελοποννήσου, από λεύκωμα των περιοδικών ΄΄Νέας Γενιάς΄΄)
(2)    Ομιλία από τον Αλέκο Αρβανιτίδη μέλος της Ε.Π. Πελοποννήσου του ΚΚΕ και του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
(Δελτίο Τύπου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ