Η μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο οι Έλληνες γνώρισαν από πολύ νωρίς στην Ιστορία τους.
Ήδη από τα αρχαία χρόνια οι πλέον εύρωστες ελληνικές πόλεις-κράτη θα οργανώνουν αποστολές προς διάφορους προορισμούς στη Μεσόγειο και στα μικρασιατικά παράλια με σκοπό τη δημιουργία εμπορικών σταθμών.
Εκείνοι οι «μετανάστες» βέβαια αποτελούσαν, ουσιαστικά, εντεταλμένους πολίτες με αποστολή τη διατήρηση ανοικτών εμπορικών οδών, συμβάλλοντας έτσι στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης τους. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, πάλι, αρκετοί Έλληνες αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν σε περιοχές εκτός του κύριου ελλαδικού χώρου.
Οι τότε παραδουνάβιες ηγεμονίες, η Ρωσία, η Ολλανδία κ.ά., έμελλε να αποτελέσουν τους κυριότερους προορισμούς τών ως επί το πλείστον πλούσιων Ελλήνων.
ΘΑ χρειαστεί να περάσουν μερικές δεκαετίες από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους εωσότου οι Έλληνες γνωρίσουν μια άλλη διάσταση του φαινομένου πέρα από τις, εν πολλοίς, «εθελοντικές» μορφές μετανάστευσης οι οποίες περιγράφηκαν παραπάνω.
Πιο συγκεκριμένα, περί τα τέλη του 19ου αιώνα το νεοσύστατο ελληνικό κράτος θα αντιμετωπίσει σωρεία οικονομικών και στρατιωτικών προβλημάτων οι οποίες επιδείνωσαν ιδιαιτέρως τις εσωτερικές συνθήκες διαβίωσης.
Οι ελάχιστες δυνατότητες απασχόλησης και οι σαφώς δύσκολες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης των Ελλήνων εκείνης της εποχής, τους οδήγησαν στο να βρουν ανακούφιση και ελπίδα σε ιστορίες για ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή καθώς και πλουτισμού σε χώρες του εξωτερικού, ωθώντας έτσι μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών να μεταναστεύσουν.
Έτσι, σχεδόν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα εκατομμύρια Έλληνες θα μεταναστεύσουν σε υπερατλαντικούς προορισμούς όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και κοντινότερες όπως η Δυτική Γερμανία.
Από τους παραπάνω προορισμούς ιδιαίτερης σημασίας ειδικά όσον αφορά τα εθνικά θέματα αποτέλεσε το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ κυρίως λόγω του βαρυσήμαντου ρόλου των τελευταίων στα διεθνή δρώμενα εν γένει, αλλά και στην περιοχή των Βαλκανίων ειδικότερα.
Η ελληνική κοινότητα των ΗΠΑ
του ΣΩΤΗΡΗ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
istoria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου