Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Απαξιώνουν την ελληνική παράδοση

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ...
thumb
Το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας με κατευθυνόμενες διαρροές,  έχει βαλθεί να «κατεβάσει ρολά» στο μισό τίτλο του Υπουργείου…
Ο λόγος για τα τελευταία μεθοδευμένα δημοσιεύματα στη μοναδική έκθεση Οικοτεχνίας, που είχε  απομείνει στην χώρα μας και προωθούσε την ελληνική λαϊκή τέχνη και παράδοση στην οδό Φιλελλήνων, που στόχο είχαν να την κλείσουν και τελικά τα κατάφεραν

Τα παλαιότερα χρόνια λειτουργούσαν τέτοιου είδους εκθέσεις, σε αρκετά σημεία της Πρωτεύουσας και όχι μόνο, τις οποίες μάλιστα επισκέπτονταν και αγόραζαν τα μοναδικά  κομμάτια που έφεραν τη σφραγίδα της γνήσιας λαϊκής παράδοσης, πρέσβεις και επίσημοι ξένων κρατών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην Οικοτεχνία έχουν κάνει  δωρεά σχέδια τους πολλοί σπουδαίοι ζωγράφοι όπως ο Χατζηκυριάκος- Γκίκας, ο Μόραλης, ο Σπυρόπουλος, ο Βασιλείου και ο Τσαρούχης.

Η λειτουργία της εν λόγω εκθέσεως ξεκίνησε από τον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας το 1976 και προέρχεται από την βασιλική Πρόνοια.

Ο Οργανισμός αυτός διέθετε ταπητουργεία και οικοτέχνιδες (γυναίκες που κεντούν στα σπίτια τους)  στις ακριτικές περιοχές της χώρας, με σκοπό να έχουν κάποιο εισόδημα οι κάτοικοι ώστε να μην εγκαταλείπουν τα χωριά τους. Αν και δεν ήταν κερδοσκοπική επιχείρηση με τα έσοδα του στήριζε τις παιδοπόλεις, τα σπίτια παιδιού κ.α.

Τα ταπητουργία και οι οικοτέχνιδες ,  δημιουργούσαν  χαλιά και εργόχειρα από εγχώριες ίνες φυσικά χρώματα και σχέδια, ανεκτίμητης αξίας, με ελληνικά σχέδια βγαλμένα μέσα από την παράδοση…με εγγύηση 100 χρόνια.

Το 1998 ο ΕΟΠ έπαψε να υφίσταται και οι υπάλληλοι μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου… Μετονομάστηκε σε Ε.ΣΥ.Κ.Φ και μετά σε ΙΚΠΑ ο οποίος με την σειρά του απαξίωσε την προσπάθεια αυτή. Έκλεισε ένα ένα τα καταστήματα και σταμάτησε την προώθηση της ελληνικής τέχνης με συνοπτικές διαδικασίες.

Η οικοτεχνία και τα ταπητουργία που είχαν πλέον παραμείνει στον νέο Οργανισμό... διέθεταν  ελάχιστους υπάλληλους (περί των 60 τον αριθμό, όπως λένε και τα δημοσιεύματα)  οι οποίοι  κάθε άλλο παρά αργόσχολοι ήταν… αφού δεν υπηρετούσαν όλοι την έκθεση αλλά δούλευαν στα διάφορα ταπητουργία ανά την Ελλάδα και σίγουρα δεν πληρώνονταν με τον «κόμπο»… Ο μισθός τους  με 30 χρόνια υπηρεσίας έφθανε μόλις τα 1350 ευρώ το μήνα!
topontiki.gr

Η ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΝΑ ΑΝΑΡΤΗΣΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΑΣ <<ΠΟΝΤΙΚΙ>>

ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΟΥΜΕ  ΤΟΝ ΑΝΩΥΜΟ ΦΙΛΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ

ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΑΛΗΘΕΙΕΣ
ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ
http://neohorikillinis.blogspot.com/2011/01/blog-post_894.html#more  ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ

ΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ blog neohorikillinis.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...