Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Παρέδωσε την εξουσία ο Μουμπάρακ



Οι στιγμές που ζει η Αίγυπτος είναι ιστορικές. Όχι μόνο γιατί ο Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε ύστερα από 30 χρόνια στην εξουσία. Αλλά γιατί «υπέκυψε» στην πίεση των διαδηλωτών, που επί 18 μέρες απαιτούσε το τέλος του καθεστώτος του.«Τα καταφέραμε» ήταν η πρώτη αντίδραση των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην πλατεία Ταχρίρ μόλις ο Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει την παραίτηση του Αιγύπτιου προέδρου αλλά και την ανάληψη της εξουσίας από το στρατό και όχι από τον ίδιο. Ο αντιπρόεδρος της χώρας και πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών δεν ήταν ποτέ αρεστός στο λαό. Αντίθετα από το στρατό.



«Στο όνομα του φιλεύσπλαχνου Θεού, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η Αίγυπτος, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να παραιτηθεί και έχρισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αρμόδιο για τις υποθέσεις της χώρας. Ας μας βοηθήσει όλους ο Θεός» ανέφερε το σύντομο μήνυμα του Σουλεϊμάν.

Πανηγυρισμοί, φωνές, συνθήματα, χοροί απ' άκρη σ' άκρη της Αιγύπτου για την παραίτηση Μουμπάρακ και την πρώτη του καθεστώτος του. Πάνω από ένα εκατομμύριο Αιγύπτιοι κρατώντας αιγυπτιακές σημαίες και πλακάτ με ειρηνικά συνθήματα ζητωκραύγαζαν "Ο λαός έριξε το καθεστώς", "Νικήσαμε", "Είμαστε ελεύθεροι".

Η εξέλιξη είχε αρχίσει να διαφαίνεται από νωρίς το μεσημέρι όταν ο Μουμπάρακ και η οικογένειά του φυγαδεύτηκαν στο εξοχικό τους στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Είχε επίσης διαφανεί και από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, που μετά το φιάσκο της Πέμπτης, «απαίτησε» την παραίτησή του.

Η παραίτηση Μουμπάρακ αλλά και το γεγονός πως δεν αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας ο αντιπρόεδρος αποτελούν την απόλυτη δικαίωση των εκατομμυρίων Αιγυπτίων που επί 18 μέρες ζητούσαν την πτώση του καθεστώτος και όχι μόνο τη φυγή του Χόσνι Μουμπάρακ.

Χρειάστηκε βέβαια να χυθεί και αίμα αθώων. Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 25η Ιανουαρίου όταν ξεκίνησε η εξέγερση. Τελευταίο θύμα ένας άνδρας, στην πόλη Αλ Άρις του Σινά, που τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Η πρώτη διεθνής αντίδραση ήρθε από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Άστον. «Ο Χόσνι Μουμπάρακ άκουσε τη φωνή του αιγυπτιακού λαού και άνοιξε το δρόμο για πιο άμεσες και πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις» αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Είναι σημαντικό να επιταχυνθεί ο διάλογος, οδηγώντας σε μία κυβέρνηση που θα είναι ευρέως αντιπροσωπευτική και θα σέβεται τις φιλοδοξίες του λαού της Αιγύπτου», πρόσθεσε και ζήτησε οι όποιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να αποτελέσουν το αντικείμενο έρευνας». 
ilianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...