Σαλμώνη: Ανυπολόγιστη η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο-Μειωμένη κατά 60% η φετινή ποσότητα
*Τα έξοδα αυξάνονται, οι τιμές πώλησης παραμένουν ίδιες στα 10-11 λεπτά το κιλό
* Οικονομική αδυναμία ασφάλισης των δέντρων τους
Από τις χειρότερες χρονιές χαρακτήρισαν τη φετινή οι παραγωγοί πορτοκαλιού στο δ.δ Σαλμώνης κύρια χαρακτηριστικά της οποίας ήταν η μειωμένη ποσότητα και οι ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Ο παγετός του Δεκεμβρίου 2008 προκάλεσε σοβαρή ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο κάτι που φάνηκε στη φετινή σοδειά όπου η παραγόμενη ποσότητα ήταν λιγότερη κατά 60% σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε όλα τα χωράφια το φύλλωμα των δένδρων έχει μαραθεί κυριολεκτικά ενώ υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιού που έμειναν στα δένδρα.
Και σαν να μην έφταναν τα τερτίπια του καιρού, οι αγρότες ήρθαν αντιμέτωποι για μια ακόμα χρονιά με τις χαμηλές τιμές που κυμάνθηκαν στα 10-11 λεπτά το κιλό, την ίδια στιγμή που τα έξοδα αυξάνονται ραγδαία. Ο κάθε παραγωγός για το ράντισμα, πότισμα και κλάδεμα των δένδρων χαλάει κάθε χρόνο χρήματα που όμως δεν καταφέρνει να κερδίσει με την πώληση του προϊόντος.
Οι καλλιεργητές μάλιστα καταγγέλλουν ότι η καταγραφή των ζημιών από τους ειδικούς γεωπόνους γίνεται κάθε φορά με μεγάλη καθυστέρηση από την ημέρα που προκαλείται η ζημιά, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται να αποζημιωθούν για το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής. Οι παγετοί της προηγούμενης εβδομάδας αποτελείωσαν τη ζημιά αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις το 100% με τους παραγωγούς να δηλώνουν με βεβαιότητα ότι του χρόνου η σοδειά θα είναι μειωμένη κατά 80% ενώ θα υπάρχουν δένδρα που δεν θα αποδώσουν καθόλου.
Εκτός όμως από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι καλλιεργητές και την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων, πρόσφατα με έγγραφο που εστάλη σε όλους τους αγροτικούς συλλόγους ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε ασφάλιση των δένδρων τους.
Πρόκειται για μια υποχρέωση που θα βαρύνει όλους τους εσπεριδοπαραγωγούς οι οποίοι εκφράζουν για μια ακόμα φορά τη δυσφορία τους καθώς δηλώνουν ανήμποροι να ανταπεξέλθουν στα έξοδα.
Οι ίδιοι ζητούν από τους ιθύνοντες να παρέμβουν ενώ για μια ακόμα φορά τονίζουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου με ενεργητικά μέσα προστασίας (αντιχαλαζικό δίχτυ, αντιπαγετικούς ανεμιστήρες), προκειμένου να προφυλάξουν τις καλλιέργειες τους από τα καιρικά φαινόμενα και τις εναλλαγές της θερμοκρασίας κυρίως.
protinews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου