Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Μαφιόζοι με αλυσοπρίονα!


Μαφία ξυλοκόπων σαρώνει το μοναδικής φυσικής ομορφιάς δρυόδασος της «Κάπελης-Φολόης» στον νομό Ηλείας.

Οι παράνομοι υλοτόμοι εισβάλλουν στον τελευταίο πνεύμονα του νομού Ηλείας (έκτασης 218 στρεμμάτων) και με γκανγκστερικές μεθόδους κόβουν δέντρα ηλικίας 30-40 χρονών, για να τα πουλήσουν στη «μαύρη αγορά».

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής γίνονται μάρτυρες των παρανομιών, ενώ οι Αρχές φαίνονται αδύναμες να προλάβουν την καταστροφή που συντελείται στο προστατευόμενο δάσος και υποστηρίζουν την ανάγκη ίδρυσης Εθνικού Δρυμού.

Το δάσος είναι από τα πρώτα σε όλη την Ελλάδα που εντάχθηκαν στο δίκτυο Natura 2000. Αυτό, όμως, δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τους υλοτόμους, οι οποίοι το εκμεταλλεύονται προς άφελός τους. Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει απαγορεύσει κάθε είδους δραστηριότητα μέσα στο δρυόδασος, καθώς με την υπ’ αριθμ. 1785/2003 απόφασή το αποχαρακτήρισε από «παραγωγικό» και το ενέταξε στην κατηγορία «προστατευμένο».

Οι καταγγελίες

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Ωλονός» ιδρύθηκε με σκοπό να περιπολεί το δρυόδασος της Φολόης και να εντοπίζει παραβάσεις που γίνονται μέσα στο πανέμορφο δάσος, καταγγέλλοντας τις στις αρμόδιες αρχές.

Ο σύλλογος καταγγέλλει στη Real planet ότι οι ρυθμοί της παράνομης υλοτομίας έχουν ενταθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Μέλη του συλλόγου επισκέφθηκαν το δάσος κοντά στον οικισμό «Αμπελάκια» και διαπίστωσαν ότι τεμαχίστηκαν πρόσφατα 15 βελανιδιές, πάνω από 30 χρονών η καθεμία. Οι τρόποι και οι μέθοδοι έχουν αναβαθμιστεί.

Οι ξυλοκόποι ψάχνουν και βρίσκουν υπεραιωνόβιες δρύες με κουφάλες. Με βενζίνη, λάστιχα αυτοκινήτων, νάιλον σακούλες και άλλα εύφλεκτα εργαλεία βάζουν φωτιά στο εσωτερικό του δέντρου και το αφήνουν να καίγεται για κάποιες ημέρες. Οταν η φωτιά σβήσει, το κατεστραμμένο δέντρο ξεραίνεται και αμέσως μετά προχωρούν στην κοπή του.

«Μάλιστα, την ώρα που πήγαμε να κάνουμε τον έλεγχο, διαπιστώσαμε πως τα υλικά αυτά είχαν τοποθετηθεί σε ένα δέντρο που ετοίμαζαν να καταστρέψουν οι παράνομοι ξυλοκόποι. Αυτοί, μόλις μας αντιλήφθηκαν, παράτησαν τα σύνεργά τους και τράπηκαν σε φυγή με ένα φορτηγάκι, το οποίο, όπως προλάβαμε και είδαμε, κουβαλούσε κορμούς δέντρων. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Πάνω από το 20% του δάσους έχει καταστραφεί από την παράνομη υλοτομία», καταγγέλλει στην «R» ο πρόεδρος του συλλόγου, Ηλίας Τουτούνης. Το θέμα, μάλιστα, έφερε στη Βουλή με ερώτηση της η βουλευτής του Συνασπισμού Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου.

Η οικονομική κρίση

Το μεγαλύτερο κομμάτι της προστασίας του δρυοδάσους εμπίπτει στην αρμοδιότητα του δασαρχείου Πύργου. Η ζημιά που έχει προκληθεί στο δάσος απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, εκτιμά το δασαρχείο Ηλείας. «Εχω την αίσθηση ότι υπερβάλλουν με το να αναφέρουν ότι έχει καταστραφεί το 20% του δάσους. Το πρόβλημα, ωστόσο, το γνωρίζουμε. Κάθε χρόνο κόβονται από 50 έως 100 δέντρα και πωλούνται στη “μαύρη αγορά”», αναφέρει ο δασάρχης Διονύσης Θωμόπουλος.

Ως κύριο λόγο για την έξαρση της παράνομης υλοτομίας, ο Δ. Θωμόπουλος αναφέρει την οικονομική κρίση. «Υπάρχει τεράστια ζήτηση λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Οι ξυλοκόποι πουλάνε το παράνομο φορτίο τους προς 30 με 40 λεπτά του ευρώ το κιλό και για τον λόγο αυτό το ξύλο της Φολόης έχει ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση. Τις καταγγελίες της παράνομης υλοτόμησης, ωστόσο, τις ερευνούμε πάντα και, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου», επισημαίνει.

Η απόφαση του ΣτΕ


Ο Δ. Θωμόπουλος εκτοξεύει πυρά και εναντίον της απόφασης του ΣτΕ. Αυτή η απόφαση ήταν η αρχή του τέλους για τη Φολόη. Το δασαρχείο και η αρμόδια υπηρεσία του διέθεταν στους κατοίκους των γύρω χωριών, βάσει διαχειριστικών μελετών, νόμιμη ποσότητα ξυλείας, με αποτέλεσμα να αγαπούν και να προστατεύουν το δάσος.

«Τότε, τα φαινόμενα της παράνομης υλοτομίας ήταν ελάχιστα, καθώς μέρος των ξύλων που κόβονταν στο δάσος πήγαιναν και στους κατοίκους με πολύ μικρό αντίτιμο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει σήμερα. Πλέον, οι κάτοικοι των χωριών γύρω από τη Φολόη αντιλαμβάνονται το δάσος σαν εχθρό τους, γεγονός που δυσκολεύει τη δουλειά μας για να το προστατέψουμε», υποστηρίζει ο Δ. Θωμόπουλος.

24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...