Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση στη Βουλή για Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υγείας


«Νομίζω ότι από τη συζήτηση προκύπτει ότι υπάρχει μια σύγχυση, στο πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα του ΕΟΠΥ, ακόμα και στους γιατρούς που είναι βουλευτές. Αυτό δημιουργεί μια ευθύνη, μια ευθύνη αποσαφήνισης και συγκεκριμένης παρουσίασης του σχήματος, πώς θα λειτουργήσει.
Πολύ σωστή η θεσμοθέτηση του ΕΟΠΥ, είναι τομή στα πράγματα της Υγείας στη χώρα. Βεβαίως, ο ΕΟΠΥ είναι πρωτοβάθμια φροντίδα.
Εδώ, σήμερα είναι παραστατικά τα πράγματα, έχουμε ΟΠΑΔ που είναι μέρος του ΕΟΠΥ, έχουμε ΕΣΥ δίπλα, Διοικητή ΔΥΠΕ και το Υπουργείο που διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ. Ο καθένας ακόμα λειτουργεί από μόνος του. Δηλαδή, αυτή την ώρα υπάρχει στρατηγική, που σε σχέση με το ΕΟΠΥ, την προοπτική του, ποιες δομές, ποιες υποδομές είναι αυτές οι οποίες δημιουργούνται επιπλέον, ποιες ενισχύονται; Ή σε σχέση με τον ΕΣΠΑ, ποια έργα δημοπρατούνται, προχωρούν για να δυναμώσουν έναν ΕΟΠΥ; Σε ποια στρατηγική; Υπάρχουν κατακόρυφες δομές, κολόνες εξουσιών ακόμα, οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται. Αν θέλουμε να μη βαλτώσουμε, να μην κολλήσουμε, να μην διαψεύσουμε τις προσδοκίες, να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις οι οποίες δεν θα ισορροπήσουν με ουρές εξουσιών από το παρελθόν, ούτε θα μπουν σε ένα παζάρι με συντεχνίες ή με κάποια προνόμια που μπορεί να έχουν κάποιοι στο χώρο της Υγείας από το παρελθόν. Αν θέλουμε να πάμε στο αξίωμα του ΕΟΠΥ, που είναι η ίση μεταχείριση από το σύστημα Υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης.

Σε σχέση με τον ΟΠΑΔ τώρα, μπαίνουν συγκεκριμένα ερωτήματα, για παράδειγμα. Βεβαίως, ο κ. Σουλιώτης είναι από τους πιο έγκριτους στο χώρο της διοίκησης των οικονομικών της Υγείας και νομίζω ότι έχει επωμιστεί ένα πολύ βαρύ φορτίο, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα το διαχειριστεί στα πλαίσια πολιτικών αποφάσεων. Θα πω κάτι διαχειριστικό όμως. Αυτή την ώρα, οι γιατροί που είναι συμβασιούχοι με τον ΟΠΑΔ, που έχουν σύμβαση, πόσοι είναι, 12.000-12.500.

Πρώτο ερώτημα, ανανεώθηκαν όλες οι συμβάσεις από το παρελθόν, για παράδειγμα φέτος; Και πόσο, αν όχι, πόσο μειώθηκαν σε αριθμό; Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι είναι αυτονόητο ότι μπαίνουν στον ΕΟΠΥ και πως θα πληρώνονται; Τρίτον, άλλοι θα μπορούν να έχουν συμβάσεις, να εξυπηρετούν; Δηλαδή, αν δεν μπουν όλοι αυτοί οι οποίοι είναι σήμερα στον ΟΠΑΔ, τι θα γίνει με αυτούς;

Αυτοί που θα μπουν, οι νέοι, γιατί έχετε αυτούς που είναι τώρα μέσα, κάποιοι άλλοι νέοι, μπορούν να μπουν και πώς θα πληρώνονται; Θα υπάρχει διαφορά, δηλαδή, στον τρόπο πληρωμής, αυτών που είναι ήδη στον ΟΠΑΔ και θα συνεχίσουν να είναι, με κάποιους νέους που θα μπουν;

Επίσης, υπάρχει ένα πρόβλημα σε σχέση  με την αμοιβή. Άκουσα κάτι για πλαφόν, εξετάζεται, δηλαδή, σε σχέση με το ταμείο, με αυτά που θα πληρώνει ο ΟΠΑΔ, να υπάρχει πλαφόν ή αρνητική, αν θέλετε προσμέτρηση σε σχέση με την αμοιβή, εάν περνάει έναν αριθμό το πλαφόν.

Υπάρχει η χρήση ενός συστήματος σήμερα, σε σχέση με τη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, με τον οποίο έχουν συμβληθεί κάποιοι γιατροί του ΟΠΑΔ, το οποίο είναι αντιγραφή του Προεδρικού Διατάγματος του 1992, απ' ότι γνωρίζω, όσον αφορά την ορολογία. Αυτή η ορολογία είναι αδόκιμη και ξεπερασμένη και είναι αιτία που πολλοί γιατροί το παρατάνε το σύστημα αυτό, πέραν της καθυστέρησης που έχει, ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά να μπει κάποιος. Άρα, ουσιαστικά, δεν διευκολύνει.

Υπάρχουν  τέτοια εργαλεία, τα οποία δεν νομίζω ότι είναι πολύ μακριά από την ελληνική πραγματικότητα. Είναι τα DRG στην Αμερική, υπάρχουν έτοιμα. Οι εταιρείες, οι επιστημονικές, σε άλλα κράτη, υπάρχουν τέτοια συστήματα. Γιατί δεν μπορούμε να τα βρούμε και εν πάση περιπτώσει, ας ξεκινήσουμε με αυτά. Γιατί μπλέκουμε;

Βλέπω τώρα ότι θα υπάρχει το σύστημα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Πρέπει να μας πείτε, αυτό θα γίνει με προκήρυξη, πόσο καιρό θα πάρει να αναδειχθεί οριστικά ο ανάδοχος; Στο ενδιάμεσο αυτό, πώς θα λειτουργήσουμε, μέχρι να βγει ο ανάδοχος; Και πως έχουν να διασφαλίσουμε το χρόνο, ότι δεν θα έχουμε προβλήματα μέχρι να βγει ο ανάδοχος, δηλαδή; Υπάρχουν θέματα, που πρέπει να είμαστε συνεπείς, στο τι λέμε και στο χρόνο που γίνεται.

Γιατί, και με την κωδικοποίηση των φαρμάκων και των υλικών, απωλέσθη πολύτιμος χρόνος, τρομερά πολύτιμος χρόνος, έγιναν τρομερά λάθη σε σχέση με την ανεύρεση των τιμών στις Ευρωπαϊκές χώρες. Τρομερά λάθη, παιδαριώδη λάθη. Δηλαδή, δεν μπορεί να εμφανίζεται ένα σκεύασμα, το κουτί πόσο κάνει στην Ελλάδα και να βρίσκουμε πόσο κάνει το ένα χάπι στην Γαλλία και να βγάζουμε το μέσο όρο τιμών. Έγιναν τεράστια τέτοια λάθη.

Νομίζω  ότι πρέπει να γίνει ένας νέος τρόπος λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων. Να αφήσουμε στην άκρη τις όποιες εξουσίες από το παρελθόν υπάρχουν στα ταμεία και να μπούμε σε αυτή τη λογική. Διαφορετικά, αν προσπαθούμε να ισορροπήσουμε, νομίζω θα καταστρέψουμε αυτή τη μεγάλη τομή, που σε νομοθετικό επίπεδο έγινε, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Ευχαριστώ.»
Τάκης Αντωνακόπουλος
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...