Η επιχειρηματίας Τζίνα Ξανθάκη κάνει το όνειρό της πραγματικότητα...
Με αφορμή τη τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Victoria Hislop «Το Νησί», αποφάσισε να χτίσει το μουσείο της Σπιναλόγκας.
Πριν από μερικές ημέρες, η διευθύνουσα σύμβουλος του διεθνώς βραβευμένου συγκροτήματος «Elounda Island View Villas» έκανε τα πρώτα βήματα, ιδρύοντας στον Δήμο του Αγίου Νικολάου τον πολιτιστικό σύλλογο «Καλυδών», ενώ έχει ήδη ετοιμάσει με τη βοήθεια πολύτιμων συνεργατών της την προμελέτη της μακέτας για το μουσείο του νησιού που μάγεψε το κοινό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
«Ζούμε σε μια διεθνώς δύσκολη συγκυρία και ιδιαίτερα ο τόπος μας βιώνει το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης μια κατάσταση έντονης ανησυχίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Σε αυτό το γκρίζο τοπίο, η σύσταση και λειτουργία του συλλόγου ''Καλυδών'' αποτελεί μια κίνηση αντίστασης και προοπτικής για ένα καλύτερο μέλλον» δηλώνει η επιχειρηματίας.
Και συμπληρώνει λέγοντας πως ο «στόχος του συλλόγου είναι οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου. Από την τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών μέχρι την αναμόρφωση παραδοσιακών πετρόχτιστων δρόμων και την ανέγερση του μουσείου».
Όσο για το πώς προέκυψε η ιδέα για την κατασκευή του μουσείου και τι θα περιλαμβάνει, τονίζει: «Η διάσωση και η διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής δεν μπορούν να επιτευχθούν ουσιαστικά, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, που θα τη συγκεντρώνει και θα την προβάλλει με τρόπο άρτιο και επιστημονικό. Γι’ αυτό και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ''Καλυδών'' ανέλαβε την πρωτοβουλία. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική προμελέτη κατασκευής και λειτουργίας από το αναγνωρισμένο αρχιτεκτονικό γραφείο του καθηγητή κ. Γιάννη Κίζη και το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς με επικεφαλής τη γενική διευθύντρια Ασπασία Λούβη».
«Το μουσείο στοχεύει στο να αναδείξει τη μακρόχρονη ιστορία της Πλάκας και της Σπιναλόγκας σε όλες τις φάσεις της, ξεκινώντας από την αρχαιότητα, συνεχίζοντας στην Ενετοκρατία, την Τουρκοκρατία και φυσικά έως την περίοδο που η Σπιναλόγκα λειτουργούσε ως λεπροκομείο» προσθέτει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου