Η μεγάλη γκάφα με τις αποδείξεις για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου και το «μπόνους φόρου» αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα.
Ενα χρόνο μετά διαπιστώνεται ότι η διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του φορολογικού νόμου 3842 έκρυβε μια έκπληξη: ευχάριστη μεν για τους φορολογούμενους, δυσάρεστη δε για τα δημόσια ταμεία, όπου διαπιστώνεται η συνεχής διαρροή εσόδων. Τα σημεία-κλειδιά της διάταξης του νόμου είναι τα εξής τρία:
* Το ποσό των δαπανών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ για τον υπόχρεο και τα 30.000 ευρώ για συζύγους.
**Οι δαπάνες υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δυο συζύγους και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο εισόδημα.
**Οταν ο ένας σύζυγος δηλώνει εισόδημα μέχρι 6.000 ευρώ, οι αποδείξεις που προσκομίζονται καλύπτουν το αφορολόγητο ποσό του άλλου συζύγου, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 6.000 ευρώ.
Το αποτέλεσμα, ειδικά του τρίτου σημείου, ήταν να δίνεται η δυνατότητα προσκόμισης αποδείξεων μέχρι 30.000 ευρώ για μπόνους φόρου ακόμα και όταν ένας εκ των δυο συζύγων δεν έχει εισόδημα!
Για παράδειγμα, ο σύζυγος έχει εισόδημα 40.000 ευρώ και η σύζυγος δεν έχει εισόδημα. Υποβάλλουν αποδείξεις 30.000 ευρώ όσο και το ανώτατο όριο που προβλέπεται στην περίπτωση των συζύγων.
Ως εκ τούτου, ο σύζυγος, ο οποίος χρειάζεται αποδείξεις 9.600 ευρώ για την κάλυψη του αφορολογήτου ορίου του, θα έχει και μπόνους για τις υπόλοιπες 20.400 ευρώ αποδείξεων που έχει προσκομίσει, δηλαδή το μπόνους φόρου φθάνει στα 2.040 ευρώ!
Είναι ακόμα ένα από τα ευτράπελα των αποδείξεων, μετά τη διαπίστωση της μη ύπαρξης πλαφόν στο «μπόνους φόρου» όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί (σ.σ. 300 ευρώ).
Με τον τρόπο αυτό γίνεται η εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου.
Η διαπίστωση, που έγινε μόλις τις τελευταίες ημέρες, από τις υπηρεσίες του υπουργείου έχει φέρει τα πάνω-κάτω και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η διαρροή φόρου μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ.
Ζητούνται διορθωτικές λύσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι αναζητούνται διορθωτικές λύσεις, όπως η μείωση του αφορολογήτου ποσού των 12.000 ευρώ στα 8.000 ευρώ ή ακόμα και στα 6.000 ευρώ -όσο είναι σήμερα το όριο χωρίς αποδείξεις.
Παράλληλα, διερευνούν αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, με καθιέρωση ενός νέου συντελεστή 10% ή 15% για το ποσό του αφορολογήτου ορίου που θα κοπεί ή και ευρύτερες αλλαγές με το μέτρο των αποδείξεων.
Η διαρροή εσόδων παραμένει σταθερή, όπως προκύπτει και από την εκκαθάριση της τρίτης παρτίδας των εκκαθαριστικών σημειωμάτων.
Σε σύνολο 1.235.125 δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί προκύπτει επιστροφή φόρου 464 εκατ. ευρώ για το 39,81% αυτών, ήτοι 491.664 φορολογούμενοι. Η πληρωμή επιπλέον φόρου είναι μόλις 593 εκατ. ευρώ από 230.296 φορολογούμενους, το 18,65% του συνόλου.
Τα έσοδα που μπαίνουν καθαρά στα ταμεία του Δημοσίου από το 1/5 των δηλώσεων εισοδήματος είναι μόνο 129 εκατ. ευρώ και μόνο από την τελευταία τρίτη παρτίδα των 453.513 δηλώσεων στα ταμεία μπαίνουν 44 εκατ. ευρώ! *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου