Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι κατέστρεψαν καλλιέργειες


Έντονες καταιγίδες εκδηλώθηκαν στην κεντρική και νότια Ηλεία το απόγευμα της Τετάρτης. Οι καταιγίδες συνοδεύονταν από ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλάζι, που είχαν ως συνέπεια την ολοκληρωτική...
... καταστροφή πολλών αγροτικών καλλιεργειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της Ηλείας, τα περισσότερο έντονα φαινόμενα εκδηλώθηκαν στην περιοχή του Πύργου και της Ανδρίτσαινας.

Στην πόλη του Πύργου και κυρίως στις πιο νότιες και ανατολικές περιοχές σημειώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση. Ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός κατέγραψε περισσότερα από 16 χιλιοστά ύψος βροχόπτωσης με την θερμοκρασία κατα την διάρκεια της καταιγίδας να κατρακυλά από τους 21 στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερα και πιο έντονα φαινόμενα σημειώθηκαν στην Ανδρίτσαινα και την ευρύτερη ημιορεινή - ορεινή περιοχή της νοτιανατολικής Ηλείας.  Ξεπέρασε τα 20 χιλιοστά το ύψος βροχόπτωσης σύμφωνα με τις καταγραφές του εκεί μετεωρολογικού σταθμού. Η θερμοκρασία στην Ανδρίτσαινα θύμισε χειμώνα κατρακυλώντας στους 9 βαθμούς Κελσίου!

Σταδιακά τα φαινόμενα μεχρι το βράδυ θα σταματήσουν. Από τις καταιγίδες δεν επηρεάστηκε ο Ηλειακός κάμπος.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες περιμένουμε και αύριο Πέμπτη 19/5, ωστόσο τα φαινόμενα θα ειναι πιο περιορισμένα (διαβάστε περισσότερα στα "σχετικά άρθρα").

Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του iliatora.gr για τα δεινά που προκάλεσε η κακοκαιρία, πολλές καλλιέργειες καρπουζιού, κολοκυθιού και καλαμποκιού συμπεριλαμβάνονται στις καλλιέργειες που καταστράφηκαν ολοκληρωτικά στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου (Αγ. Ιωάννης, Βυτινέικα, Τραγανό Πύργου, Χανάκια κ.α.).

Καταστροφές καταγράφονται και σε Ανδρίτσαινα και Αλιφείρα, με καλλιέργειες σιταριού, κριθαριού, βρώμης αλλά και αμπέλια και ελαιόδεντρα να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.
Με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται να φανεί ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής στις περιοχές του νομού που επλήγησαν από την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι.

Σε δηλώσεις του στο iliatora.gr o πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος ανέφερε πως οι ζημιές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλες. Ζήτησε δε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των αγροτών που είδαν τους κόπους τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.

Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης Νίκος Μιχαλόπουλος δήλωσε στο iliatora.gr πως ενημέρωσε την υπεύθυνη γεωπόνο του ΕΛΓΑ για το νομό Ηλείας κα Πανταζοπούλου, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι το πρωί της Πέμπτης γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται στο νομό για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών, που όπως και ο ίδιος ανέφερε είναι πολύ μεγάλες.
ILIATORA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...