Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ιατρικό θαύμα: O πρώτος άνθρωπος που νίκησε το AIDS!


Ιατρικό θαύμα: O πρώτος άνθρωπος που νίκησε το AIDS!
Ο Τίμοθι Ρέι Μπράουν, γνωστός και ως «Βερολινέζος ασθενής», είναι ο πρώτος άνθρωπος στον...



κόσμο που νίκησε το AIDS, σύμφωνα με έγκυρα ιατρικά και επιστημονικά περιοδικά.

Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για ιατρικό θαύμα, αν και διατηρεί επιφυλάξεις για το αν έχει επιτευχθεί πλήρης ίαση, καθώς ο ιός μπορεί να «παραμονεύει» στον οργανισμό του 45χρονου Αμερικανού. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει πλέον πλήρως γιατρεμένος από τη μάστιγα του 20ού αιώνα.

«Θεραπεύτηκα. Είχα AIDS, αλλά δεν έχω πια», λέει με σιγουριά μπρoστά στην κάμερα του τηλεοπτικού δικτύου CBS.

Ο Τίμοθι διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 1995. To καλοκαίρι του 2006 προσβάλλεται από μία δεύτερη ασθένεια, τη λευχαιμία. Αρχισε χημειοθεραπεία αλλά η λευχαιμία επέστρεψε πολύ σύντομα. Ως εκ τούτου, υπήρχε μόνο μία δυνατότητα.

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα. Σύμφωνα με τη βρετανική ταμπλόιντ «Ντέιλι Μέιλ», ο Μπράουν το 2007 νοσηλευόταν ως ασθενής από λευχαιμία σε νοσοκομείο του Βερολίνου, όπου ζούσε εκείνη την περίοδο. Τότε υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από ασθενή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αποτελέσματα των εξετάσεών του παρέχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι η ίαση έχει επιτευχθεί.

Σε συνέντευξή του, πάντως, ο Τίμοθι παραδέχεται πως σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα για το AIDS την ημέρα που υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση και έκτοτε δεν τα έχει ξαναπάρει.

Το μυστικό του ιατρικού αυτού θαύματος, αναφέρει το ιατρικό περιοδικό «Blood», οφείλεται σε μία μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων που έκανε το 2007 από συμβατό δότη ο οποίος είχε ανοσία από τον HIV.

Ενας από τους θεράποντες γιατρούς του, ο Γκέρο Χάτερ, ήταν αυτός που έδωσε τη λύση.

Κλειδί ήταν η εύρεση δότη με ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στον ιό HIV.

Περίπου το 1% των Ευρωπαίων έχουν μία τέτοια προδιάθεση που προστατεύει κατά της ανοσοανεπάρκειας.

«Συγκλονιστική περίπτωση» που ανοίγει δρόμους για θεραπείες

Μετά τη μεταμόσχευση με τα βλαστοκύτταρα του δότη, ο Τίμοθι ανάρρωσε, καθώς ο ιός HIV ήταν πλέον «άφαντος».

Μόλις λίγες εβδομάδες μετά τη θεραπεία οι γιατροί δε μπορούσαν πια να βρουν στο αίμα του γονιδίωμα του ιού ΗΙV.

Για το μόνο που η επιστημονική κοινότητα εκφράζει τις επιφυλάξεις της είναι σχετικά με το εάν η ίαση έχει οριστικό χαρακτήρα, καθώς φοβούνται ότι ο ιός μπορεί να «παραμονεύει» κάπου στο σώμα του Μπράουν. Η πορεία της υγείας του παρακολουθείται από επιστημονική ομάδα στο Genereal Hospital του Σαν Φρανσίσκο, όπου οι γιατροί θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εργαστηριακούς ελέγχους, για να διαπιστώσουν αν το θετικό παράδειγμα του Μπράουν μπορεί να αντιγραφεί.

«Η περίπτωση του «ασθενούς του Βερολίνου»  είναι πραγματικά συγκλονιστική», υποστηρίζει ο καθηγητής Πολ Βόλμπερντιν, προσθέτει, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να γενικευτεί εύκολα. Η ιστορία του Μπράουν, πάντως, είναι ικανή να αποτελέσει το έρεισμα για την αναζήτηση μιας μεγάλης κλίμακας θεραπείας, που θα οδηγήσει ίσως στην ίαση των 33 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως που έχουν διαγνωστεί με τον ιό του AIDS.
24wro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...