Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Καταιγισμός δράσεων από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης N. Ηλείας


Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης του νομού μας συμμετείχε γι' ακόμη μια χρονιά στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, που περιελάμβανε μια σειρά εξαιρετικά απαιτητικών ασκήσεων, καθώς και στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της Ε.Ο.Δ.
Στο Συνέδριο Ορεινής Διάσωσης, που πραγματοποιήθηκε στην Πύλη Τρικάλων, παρουσιάστηκε μια πλειάδα θεμάτων σχετικών με τιν ορεινή διάσωση, όπως οργάνωση και συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης, κανόνες ασφαλείας στο βουνό, τεχνικές αεροδιάσωσης, εξειδικευμένος διασωστικός εξοπλισμός, πρώτες βοήθειες, τηλεπικοινωνίες, στατιστικές μελέτες και θέματα ψυχολογίας.

Στο πρακτικό μέρος πραγματοποιήθηκε ανέλκυση φορείου με πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, ασκήσεις αεροδιάσωσης αναρριχητών και τεχνικές καταρρίχησης (rappel) από ελικόπτερο, με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων από την πολεμική αεροπορία, την αεροπορία στρατού και την εταιρία ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε διάσωση σε υγρό στοιχείο στον Πορταϊκό ποταμό, όπου προέβλεπε τον απεγκλωβισμό εν ζωή εγκλωβισμένου ατόμου από ΙΧΕ αυτοκίνητο παρασυρόμενο από χείμαρρο, την παροχή πρώτων βοηθειών και τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο.

Εισηγητές του Συνεδρίου ήταν εκπαιδευτές και έμπειροι διασώστες της Ε.Ο.Δ. καθώς επίσης, Ιατρός Γενικής Ιατρικής και Ψυχίατρος ειδικός σε θέματα Ψυχολογικής Υποστήριξης Διασωστών.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Νομού Ηλείας συμμετείχε και στο 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Τμήματος Σκύλων Έρευνας της Ε.Ο.Δ., που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της 206 ΠΑΥ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Τμήμα Σκύλων Έρευνας και Διάσωσης της ΚΟΜΑΚ (Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) της Π.Α., αναπτύχθηκαν τα παρακάτω θέματα σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο:

-Προληπτική και επείγουσα κτηνιατρική υποστήριξη
-Συμπεριφορά σκύλων
-Έρευνα σε ερείπια
-Έρευνα σε ανοιχτή περιοχή
-Έρευνα με ιχνηλασία

Το σεμινάριο παρακολούθησαν στο σύνολο τους 10 εθελοντές μέλη της Ε.Ο.Δ που δραστηριοποιούνται στο Τμήμα Σκύλων Έρευνας.
iliatora.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...