ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14/6/11


816. Πεθαίνει ο Πάπας Λέων Γ΄, που πριν 16 χρόνια είχε στέψει τον Καρλομάγνο αυτοκράτορα του δυτικού ρωμαϊκού κράτους.
Μετά το θάνατο του εστεμμένου προστάτη του επέδειξε αγριότητα σε βάρος των αντιπάλων του, θανατώνοντας 300 απ΄ αυτούς.
1798. Σε παραδουνάβιο φρούριο του Βελιγραδίου, το Νεμπόισα, θανατώνεται με στραγγαλισμό ο Ρήγας Φεραίος. Με τον ίδιο τρόπο εκτελούνται και οι επτά σύντροφοί του. Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο από τους Αυστριακούς στην Τεργέστη. Ανακρίθηκαν στη Βιέννη και παραδόθηκαν στους Οθωμανούς για να υποστούν τις κυρώσεις του σουλτάνου Σελίμ Γ΄.
1964. Το ρατσιστικό καθεστώς της Νότιας Αφρικής καταδικάζει τον Νέλσον Μαντέλα σε ισόβια. Θα αποφυλακιστεί τον Φεβρουάριο του 1990. Το 1994 θα γίνει ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος της χώρας.
1965. Παρουσιάζεται η θεωρία του Μπινγκ Μπανγκ για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος. Κατά τη στιγμή μηδέν όλη η ύλη ήταν συμπυκνωμένη σ΄ ένα σημείο. Ακολούθησε μια εκρηκτική διαστολή, ο λεγόμενος πληθωρισμός, που επέκτεινε ομοιόμορφα το Σύμπαν προς κάθε κατεύθυνση. Η διαστολή συνεχίστηκε με την ώθηση της αρχικής επιτάχυνσης και ένα μυστηριώδες ακόμα φαινόμενο, την σκοτεινή ενέργεια.
1975. Η κυβέρνηση Καραμανλή υποβάλλει αίτημα για ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ.
1991. Ο Μπορίς Γιέλτσιν εκλέγεται Πρόεδρος της Ρωσίας.
1994. Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Ευρωεκλογές (37,6%). Έπονται Νέα Δημοκρατία (32,6%), Πολιτική Άνοιξη (8,6%), ΚΚΕ (6,2%) και ΣΥΝ (6,2%).
2003. Στο Λος Άντζελες πεθαίνει από καρδιακό επεισόδιο, που προκάλεσε βρογχοπνευμονία, ο ηθοποιός Γκρέγκορι Πεκ.
2004. Στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου η Εθνική Ελλάδας νικά την Πορτογαλία με 2-1.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ