
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση δοξολογίας στο ναό της Αναλήψεως χοροστατούντος του Θεοφιλάστατου Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου Μπαχού. Στην συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση των νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτειακές , πολιτικές και στρατιωτικές αρχές στο μνημείο ηρώων .
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς απευθύνοντας χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στον χώρο αναφέρθηκε « στο διαχρονικό μήνυμα και της μάχης του Πουσιού αλλά γενικά της εξέγερσης των Ελλήνων έναντι των Τούρκων». Ο ομιλητής αναφερόμενος στα της μάχης τόνισε ότι « η νίκη των Ελλήνων ήταν καθοριστική για την επανάσταση γιατί οι Τουρκαλβανοί Λαλλαίοι ήταν τα καλύτερα ντουφέκια της Πελοποννήσου» .
Έτσι η νίκη έδωσε πλεονέκτημα ψυχολογίας στους εξεγερμένους αφού λίγο καιρό πριν είχαν δεχτεί αλλεπάλληλα κτυπήματα με αποκορύφωμα αυτών, τον ηρωικό θάνατο του Χαράλαμπου Βιλαέτη». Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος αναφερόμενος στο διαχρονικό μήνυμα της μάχης «όπου ενώθηκαν οι δυνάμεις της Ηλείας , της Ολυμπίας , της Αρκαδίας και των Καλαβρύτων με τους Κεφαλλονίτες και τους υπόλοιπους επτανησίους» κάλεσε « σε ενότητα ώστε και στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα να βγούμε ως λαός νικητές.»
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος καθηγήτρια του Γυμνασίου Λάλα Γεωργία Κριτσέλη. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης «η οποία έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη της επαναστάσεως, σε γεωγραφικό χώρο που έπαιζε σημαντικό ρόλο για την έκβαση της πολιορκίας της Τριπολιτσάς». Η κ. Κριτσέλη αναφέρθηκε εκτενώς σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά την εμπλοκή , καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν πρωταγωνιστές του πεδίου της μάχης, όπως ο Γιώργος και Δημήτρης Πλαπούτας , ο Ανδρέας Μεταξάς , ο Γιουσούφ Πασάς κτλ.
Η σκυτάλη στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά.
Αρχικά οι μαθητές από το δημοτικό σχολείο της Αχλαδινής απάγγειλαν ποιήματα αναφορικά με το ιστορικό γεγονός . Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του εκπολιτιστικού συλλόγου Κούμανι και του εκπολιτιστικού συλλόγου Λάλα με συμμετοχή χορευτών από τα χωριά Λάλα , Νεμούτα – Λάσδικα. Ξεχωριστή συμμετοχή στις εκδηλώσεις είχε το τραπέζι με τα εδέσματα που παρέθεσαν προς τους παρευρισκόμενους οι γυναίκες από το Λάλα , την Νεμούτα και το Λάσδικα .
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση γεύματος από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας .

iliapress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου