Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Πούσι : 190 χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων



gotzias-pousiΜε κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε την Κυριακή το πρωί στην Αχλαδινή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας η επέτειος της νίκης των ελληνικών δυνάμεων έναντι των Τούρκων κατακτητών τον Ιούνιο του 1821.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με την τέλεση δοξολογίας στο ναό της Αναλήψεως  χοροστατούντος του Θεοφιλάστατου Επισκόπου Ωλένης Αθανασίου Μπαχού.  Στην συνέχεια  ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση των νεκρών και  κατάθεση στεφάνων από τις  πολιτειακές  ,   πολιτικές και στρατιωτικές αρχές  στο μνημείο ηρώων .
 Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιος Κοτζιάς απευθύνοντας χαιρετισμό  προς τους παρευρισκομένους αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους στον χώρο αναφέρθηκε « στο διαχρονικό μήνυμα  και της μάχης του Πουσιού αλλά γενικά της εξέγερσης των Ελλήνων έναντι  των Τούρκων». Ο ομιλητής αναφερόμενος στα της μάχης τόνισε ότι « η νίκη των Ελλήνων   ήταν καθοριστική για την επανάσταση γιατί οι Τουρκαλβανοί Λαλλαίοι ήταν τα καλύτερα ντουφέκια της Πελοποννήσου» .

Έτσι η νίκη έδωσε πλεονέκτημα ψυχολογίας στους εξεγερμένους αφού λίγο καιρό πριν είχαν δεχτεί  αλλεπάλληλα κτυπήματα με αποκορύφωμα αυτών, τον ηρωικό θάνατο του Χαράλαμπου Βιλαέτη».  Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος αναφερόμενος στο διαχρονικό μήνυμα της μάχης «όπου ενώθηκαν οι δυνάμεις της Ηλείας , της Ολυμπίας , της Αρκαδίας και των Καλαβρύτων με τους Κεφαλλονίτες και τους υπόλοιπους επτανησίους» κάλεσε « σε ενότητα ώστε και στις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα να βγούμε ως λαός νικητές.»

 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος καθηγήτρια του Γυμνασίου Λάλα Γεωργία Κριτσέλη.  Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο χρονικό της μάχης «η οποία έγινε λίγους μήνες μετά την έναρξη της επαναστάσεως, σε γεωγραφικό χώρο που έπαιζε σημαντικό ρόλο για  την έκβαση  της πολιορκίας  της Τριπολιτσάς».  Η κ. Κριτσέλη αναφέρθηκε εκτενώς σε γεγονότα που έλαβαν χώρα πριν και μετά την εμπλοκή ,  καθώς και στο ρόλο που έπαιξαν πρωταγωνιστές του πεδίου της μάχης, όπως ο Γιώργος και Δημήτρης Πλαπούτας , ο Ανδρέας Μεταξάς , ο Γιουσούφ Πασάς κτλ.    
 Η σκυτάλη στην συνέχεια δόθηκε στα παιδιά.

Αρχικά οι μαθητές από το δημοτικό σχολείο της Αχλαδινής  απάγγειλαν ποιήματα   αναφορικά με το ιστορικό γεγονός .  Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του εκπολιτιστικού συλλόγου Κούμανι και του εκπολιτιστικού συλλόγου Λάλα με συμμετοχή χορευτών από τα χωριά Λάλα ,  Νεμούτα – Λάσδικα.  Ξεχωριστή συμμετοχή στις εκδηλώσεις είχε το τραπέζι με τα εδέσματα που παρέθεσαν προς τους παρευρισκόμενους οι γυναίκες από το Λάλα , την Νεμούτα  και το Λάσδικα .
 Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παράθεση γεύματος από τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας . parevriskomenoi-pousi        









iliapress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου {{Το Μυρτούντιο .}}: ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και είμαστε εδώ για τα παιδιά του χωριού μας ..και τους συγχωριανούς μας

  Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024 κατ εντολή του Προέδρου του συλλόγου ,τα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν  και έλαβαν αποφάσεις  που αφορούν τις εργ...