Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Κανό τέλος! Τώρα αναζητείται σανίδα σωτηρίας!





Τα ήρεμα νερά που εξασφάλισαν άφθονες βόλτες με το κανό, έδωσαν τη θέση τους
στο φουρτουνιασμένο πέλαγος. Με τις απαιτήσεις για εγγυήσεις να φθάνουν κατά κύματα και πρωθυπουργό και υπουργό των Οικονομικών να αναζητούν απεγνωσμένα σανίδα σωτηρίας - ο ένας στην επιστολογραφία και ο άλλος στη ΔΕΘ.

Έτσι, η κυβέρνηση κατέφυγε και πάλι στην προσφιλή μέθοδο των επιστολών και των διαρροών. Προσπαθώντας για άλλη μια φορά να αποτινάξει τις βαριές ευθύνες της για όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο, τόσο σε επίπεδο Eurogroup, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος – αφού συμφώνησε στις εγγυήσεις, τις οποίες μάλιστα μόλις πριν ένα μήνα θεωρούσε «καλό πράγμα» - μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την ομοβροντία αιτημάτων, εξαπέλυσε επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, τον επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης, ζητώντας… πολιτική λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων.

Αφού δέχθηκε να μπει το ζήτημα των εγγυήσεων στο κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup και μάλιστα συνυπέγραψε, χωρίς να προβλέψει την καταιγίδα που ήταν βέβαιο ότι θα ξεσπάσει, τώρα ζητά «πολιτική λύση», ομολογώντας ουσιαστικά την απύθμενη και επικίνδυνη επιπολαιότητα που η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε κατά τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου.

Στην επιστολή του, ο υπουργός υπενθυμίζει την εκ μέρους της Ελλάδας «μέγιστη δυνατή καλοπιστία και ευελιξία, προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου» - «καλοπιστία» και «ευελιξία», που οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα των απαιτήσεων.

Επιμένει, όμως, ακόμη ότι είναι δυνατόν να βρεθούν «τεχνικές λύσεις» - ως «τεχνική λύση» είχε παρουσιάσει στις 15 Αυγούστου και την «συμφωνία» με τη Φινλανδία – «υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Ουσιαστικά, παραδέχεται έτσι ότι μέχρι στιγμής οι «λύσεις» αποδεικνύεται ότι θίγουν την «αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος».

Εκ των υστέρων θυμήθηκε ο κ. Βενιζέλος ότι «το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις ευρωπαϊκές κοινωνίες» - μόλις πριν ένα μήνα μας έλεγε πως εστάλησαν καθαρά μηνύματα προς τις αγορές υπέρ της προστασίας του ευρώ.

Επαναλαμβάνει πως είναι ανάγκη να εφαρμοστούν άμεσα και πλήρως οι αποφάσεις της «Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου» - στην πραγματικότητα επρόκειτο για έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά προφανώς η (παραζαλισμένη) ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει πλέον σε τι συμμετέχει.

Και βέβαια, υπογραμμίζει πως οι αποφάσεις αυτές «δεν αφορούν μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά ευρύτερα και συνολικά την ικανότητα και την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να διαχειριστεί την παρούσα οξύτατη φάση της διεθνούς οικονομικής κρίσης» - αλλά είναι γνωστό ότι, ελέω ελληνικής κυβέρνησης, που κατάφερε να προσφέρει στους «εταίρους» ένα μαύρο πρόβατο, όλοι καλύπτονται πίσω από το ελληνικό πρόβλημα.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση περνά τον καιρό της διαψεύδοντας όσα ειπώθηκαν σχετικά με τις πληροφορίες περί μη εκφώνησης της καθιερωμένης πρωθυπουργικής ομιλίας στη ΔΕΘ – αν και δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτε περισσότερο από όσα ήδη είπε στην χθεσινή του συνέντευξη στη Real News ο πρωθυπουργός.

Οι διαρροές περί «λιτής και ουσιαστικής» παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας.

Πέρασαν, λοιπόν, την χθεσινή ημέρα διαψεύδοντας και διακηρύσσοντας μια ακόμη «μεγάλη επιτυχία»: Ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού το σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, όπως κάθε χρόνο!

Διευκρίνισαν πάντως οι κυβερνητικές πηγές ότι ο κ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται μόνο από πολύ μικρό αριθμό κυβερνητικών στελεχών και αυστηρά όσων σχετίζονται με την οικονομία, γεγονός που υπαγορεύεται από την ανάγκη περιστολής των εξόδων – σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν στη Θεσσαλονίκη ανέβηκε όλο το υπουργικό συμβούλιο, για τις ανάγκες της προπαγάνδας και αφού… λεφτά ακόμη υπήρχαν, παρά το γεγονός ότι είχαμε ήδη μπει στο Μνημόνιο!

Η προπαγάνδα των «κυβερνητικών κύκλων» συνεχίζεται ως εξής: «Ο περιορισμός της κυβερνητικής παρουσίας αντανακλά την επιθυμία του πρωθυπουργού να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα «τακτοποιεί τα του οίκου της». Υπό αυτή την έννοια ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί να μετατραπεί η ΔΕΘ σε χρήσιμο και λειτουργικό «εργαλείο», καθώς στη διάρκειά της θα τεθεί το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για το προσεχές διάστημα, το οποίο συμπυκνώνεται στον όρο “ανάπτυξη”»!

Και δεν αρκείται μόνο σε αυτά η προπαγάνδα. Οι «κύκλοι» μας ενημερώνουν επίσης ότι η πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ θα έχει τον χαρακτήρα «κεντρικής πολιτικής παρέμβασης» (θεωρίες δηλαδή), «καθώς επιθυμεί να αναφερθεί στη θέση, στην πορεία και στην προοπτική της χώρας μέσα σε ένα εντελώς ρευστό διεθνές περιβάλλον»!

Τι άλλο μας λένε πως θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός μέσω της ΔΕΘ; Μα ότι θα κάνει απολογισμό του «κυβερνητικού έργου» όχι με αναφορές σε νομοθετήματα, αλλά εντάσσοντας το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης σε ένα σύνολο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων οι οποίες, όπως έχει ο ίδιος αναφέρει πολλές φορές, έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Κι’ ακόμη,  μας λένε πως «ένα άλλο χαρακτηριστικό που θέλει να προσδώσει στην παρουσία του στην ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου είναι η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο του αισθήματος πολιτικής σταθερότητας, αλλά και της στήριξης των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης»!

Ένα μήνα μετά την 21η Ιουλίου, ο κ. Βενιζέλος στέλνει επιστολές και ο κ. Παπανδρέου ασχολείται με το σερβίρισμα θεωρητικολογιών στη ΔΕΘ.
el.zoni

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...