Αλλάζει ο δακτύλιος- Έρχεται ο «πράσινος» δακτύλιος


Αλλάζει ο δακτύλιος- Έρχεται ο «πράσινος» δακτύλιοςΣύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αναμένονται αλλαγές στο σύστημα του δακτυλίου, καθώς το ισχύον σύστημα εφαρμόζεται από το 1985 και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «η προσφορά του μέτρου έχει εξαντληθεί.»

Ειδικότερα, διενεργήθηκε μελέτη για τις αλλαγές αυτές, από ειδικούς του Πολυτεχνείου, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ζιώμα, η οποία παρουσιάστηκε στη Βουλή από τον αρμόδιο Υπουργό.
Η μελέτη προβλέπει:
-Τη δημιουργία «πράσινου» δακτυλίου, στον οποίο θα κινούνται χωρίς περιορισμούς οχήματα, βενζινοκίνητα, πετραλαιοκίνητα και υβριδικά, εφόσον έχουν κυκλοφορήσει μετά το 2009 και εκπέμπουν λιγότερα από 140 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά διανυόμενο χιλιόμετρο.
-Τα οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 1990 θα μπαίνουν στο δακτύλιο μόνον τα Σαββατοκύριακα.
-Τα υπόλοιπα οχήματα, που κυκλοφόρησαν από το 1990 έως το2009, θα εξακολουθούν να κινούνται με το σύστημα μονά-ζυγά.
-Ειδικά για τα βαριά οχήματα που κυκλοφόρησαν πριν από το 1990προβλέπεται η έξοδος από ολόκληρο το Λεκανοπέδιο.
Παράλληλα όμως θα δοθούν κίνητρα για την αντικατάστασή τους.
Τα όριά του είναι πιθανόν να διατηρηθούν, αλλά εξετάζεται και το ενδεχόμενο να διευρυνθούν ως τον ξεχασμένο «ολυμπιακό» δακτύλιο, που ορίζεται από τις λεωφόρους Ποσειδώνος, Κηφισού, τμήμα της Αττικής Οδού, Κηφισίας, Β. Σοφίας, Β. Κωνσταντίνου, Καλλιρρόης, Συγγρού, με ελεύθερη είσοδο για τους μόνιμους κατοίκους.
Με την εφαρμογή των μέτρων και με χρονικό ορίζοντα το 2015προβλέπεται μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα κατά 54%, των υδρογοναθράκων κατά  45%, του μεθανίου κατά 28%, των οξειδίων του αζώτου κατά 13% και του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10%, ενώ η κατανάλωση του καυσίμου θα πέσει κατά 10%.
Ειδικά με την απόσυρση των φορτηγών αναμένεται μείωση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων κατά 66%.
ΠΗΓΗ: cosmo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ