Εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιριακής επιφάνειας, που κατά κύριο λόγο ανήκει σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες, εξαιρούνται από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων,
που θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, κάτι που σημαίνει απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Σαββάτου, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου (Υπουργεία, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, Ασφαλιστικοί Φορείς και Ιδρύματα, Πολεοδομίες, Επιμελητήρια κλπ) ανήκουν σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες.
Το ρολόι της ΔΕΗ, όμως, είναι στο όνομα του φορέα ? ενοικιαστή, ο οποίος, με το σχέδιο νόμου, που θα συζητηθεί, την Τρίτη, στην Βουλή, εξαιρείται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους. Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ, δεν θα προχωρήσει στην έκδοσή του, που σημαίνει, ότι και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, θα απαλλαγεί και αυτός με την σειρά του, από την καταβολή του ειδικού αυτού τέλους.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που ανήκει σε μεγάλη κατασκευαστική εταιρία, αλλά το ρολόι της ΔΕΗ, είναι στο όνομα του ΤΕΕ, όπως και δεκάδες κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών ? Μεταφορών και Δικτύων, το κτίριο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, κτίρια του ΙΚΑ και εκατοντάδες ακόμη κτίρια που στεγάζουν Υπηρεσίες του.
Ευλόγως, δημιουργείται το ερώτημα: προχειρότητα, εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και των παχυλότατα αμειβομένων συμβούλων ? συντακτών, του σχετικού νομοσχεδίου ή δόλος;
Το Υπουργείο οφείλει μια άμεση και ουσιαστική απάντηση, αφού με τον τρόπο διατύπωσης του νομοσχεδίου, το δημόσιο θα χάσει πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ, προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, που νοικιάζουν ακίνητα στο δημόσιο και τους φορείς του.
iliaoikonomia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου