Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Τι πρέπει να ξέρετε για τις κατασχέσεις μισθών


Πώς θα προστατευτείτε από την έφοδο της εφορίας

Μπορεί ο νόμος να επιτρέπει τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από την Εφορία, σε περίπτωση που οι οφειλέτες του δημοσίου αρνούνται να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμα χρέη, όμως ακόμα και ο νόμος αυτός έχει όρια!

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των χιλίων ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων ευρώ.

Αναλυτικά η διαδικασία από το ληξιπρόθεσμο χρέος… στην κατάσχεση μισθού.

Ο φόρος καθίσταται ληξιπρόθεσμο χρέος την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής και επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Το μέγιστο ποσοστό προσαύξησης δεν μπορεί να ξεπεράσει το 200% της αρχικής οφειλής.

Από την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής η εφορία δεν χορηγεί φορολογική ενημερότητα.

Το τμήμα εσόδων της εφορίας θα αποστείλει στο φορολογούμενο ειδοποιητήριο, με το οποίο θα τον καλεί να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή του με τμηματική εξόφληση εντός μερικών ημερών. Εφόσον δεν ανταποκριθεί στην πρόσκληση, θα βρεθεί (θεωρητικά) αντιμέτωπος με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως η κατάσχεση μέρους του μισθού του ή της σύνταξής του (αποστέλλεται σχετικό κατασχετήριο από την εφορία στον εργοδότη ή το ασφαλιστικό ταμείο του οφειλέτη).

Παράλληλα, αναζητούνται και περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη και ξεκινά από το νομικό τμήμα της εφορίας, η διαδικασία για τη δέσμευση και την αναγκαστική τους εκποίηση με πλειστηριασμό.

Να τονιστεί εδώ ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι των χιλίων (1000) ευρώ μηνιαίως.

Αν ο μισθός, η σύνταξη ή το βοήθημα υπερβαίνει το ποσό των χιλίων (1.000) ευρώ μηνιαίως επιτρέπεται η κατάσχεση μέχρι του 25% αυτών, όμως σε κάθε περίπτωση το εναπομένον ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων (1.000) ευρώ.

Εφόσον το ποσό της οφειλής είναι πάνω από 5.000 ευρώ και το χρέος έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για περισσότερους από τέσσερις μήνες, τότε μπορεί να ζητηθεί από τον προϊστάμενο της εφορίας, η άσκηση ποινικής δίωξης στον οφειλέτη και η παραπομπή του στη δικαιοσύνη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Θεωρείται ως ποινικό αδίκημα η καθυστέρηση καταβολής των βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο κ.λπ. και διώκεται ύστερα από αίτηση του Προϊσταμένου της Εφορίας προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.
newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...