Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Πρώτη μέρα στο σχολείο, οδηγός επιβίωσης!


O Σεπτέμβριος μπήκε και σήμανε τη νέα σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά. Αυτό για πολλούς από εμάς σημαίνει μία νέα αρχή και καινούργιες προκλήσεις. Μία από αυτές είναι για τις νέες μητέρες που θα…. αποχωριστούν τα παιδιά τους για να πάνε στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό.


 

 

 

 

 

 

 

H δυσκολη στιγμή του αποχωρισμού…

αλλά και η μεγάλη αλλαγή στη ρουτίνα τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, πρέπει να ληφθεί ως ένα πολύ σημαντικό γεγονός, και να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και ευθύνη.
Λάβετε υπόψη πόσο μεγάλη αλλαγή θα είναι για το παιδί σας η πρώτη μέρα στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό. Από εκεί που όλοι ασχολούνταν μαζί του, και που ο περίγυρός του αποτελούνταν από τη μητέρα τον πατέρα ίσως τα αδερφάκια του και μερικούς κοντινούς συγγενείς, θα βρεθεί σε μία τάξη που μία ή δύο δασκάλες θα πρέπει να ασχολούνται με παραπάνω από 10 παιδάκια.
Πώς να μην αγχωθεί το παιδί σας λοιπόν;
  • Το παιδί «σηκώνει» τις συμπεριφορές του σαν σφουγγάρι από τους γονείς του. Αν λοιπόν είστε κι εσείς αγχωμένοι, είναι φυσιολογικό να αγχωθεί και το παιδί σας. Στην περίπτωση που είστε ήρεμοι, αλλά και πάλι ο κόσμος του παιδιού σας καταρρέει όταν σας βλέπει να φεύγετε και το αφήνετε στην τάξη μαζί με άλλα 15 άγνωστα παιδάκια, αφεθείτε… στα χέρια των ειδικών. Εμπιστευτείτε τους δασκάλους του, που κάθε χρόνο έχουν την ίδια πρόκληση: να ηρεμήσουν τα παιδιά που δεν έχουν ξαναβρεθεί σε τάξη.
  • Σε καμία περίπτωση μην υποκύψετε στον πειρασμό να πάρετε το παιδί σπίτι νωρίτερα. Κάθε μέρα που περνά θα είναι και καλύτερα, και μετά από λίγο καιρό το παιδί σας απλά θα ανυπομονεί να βρεθεί με τους φίλους του!
  • Μάθετε να βάζετε όρια στο παιδί σας, και κάντε χώρο στην ανεξαρτησία του. Εάν δεν εργάζεστε βρείτε μία απασχόληση να σας γεμίζει την ημέρα όσο θα λείπει το παιδί σας στο σχολείο.
  • Απαγορεύεται (ναι, έτσι λένε οι ειδικοί) να κλάψετε ή να δείξετε τη στενοχώρια και τη συγκίνησή σας μπροστά στο παιδί σας. Κρύψτε τα αισθήματά σας όσο σας βλέπει το παιδί σας, κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού, και αφού φύγετε από το οπτικό του πεδίο, αφεθείτε… άφοβα.
  • Για να αποφύγετε…τα χειρότερα (όπως κλάμα και δράμα μπροστά σε όλους τους γονείς, τα παιδιά και τους δασκάλους), προετοιμάστε σωστά το παιδί σας. Πηγαίνετε το παιδί σας μερικές μέρες πριν απέξω από το σχολείο και κάντε το να νιώσει οικειότητα με τους χώρους. Φροντίστε ότι μπορεί να πάει στην τουαλέτα μόνο του (αναλόγως την ηλικία βεβαίως), και δώστε του όλα τα απαραίτητα εφόδια… “ανεξαρτησίας”!
Τέλος, αν όλα αυτά σας φαίνονται απλά… φοβιστικά, τότε απευθυνθείτε στη δασκάλα του παιδιού σας, ή συζητείστε το με το φιλικό και συγγενικό σας περιβάλλον. Ρωτήστε τους γονείς σας πως τα κατάφεραν, δείξτε καλή πίστη, και… καλή επιτυχία!
Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές !!!!
ΠΗΓΗ: myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Διευθύντρια του δημ σχολείου Κα Ε. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ευχαριστεί τον ευγενή χορηγό του σχολείου Δ.ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

  Η Διευθυντήρια του δημ σχολείουΝεοχωρίου  Κυρία Ευγενία Αλεξανδροπούλου   με γραπτή επιστολή που ακολουθεί, ευχαριστεί θερμά  τον συγχωρια...