Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεχείς πιέσεις στην Ελλάδα

                                                                       Την επόμενη Δευτέρα οι συζητήσεις με την τρόικα
Αυστηρή προειδοποίηση προς τις χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια να τηρήσουν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας
, που τις υποχρεώνει να υιοθετήσουν σκληρά μέτρα λιτότητας, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο.
«Η βοήθεια μπορεί να συνεχιστεί μόνο προς αυτούς που κάνουν όλες τις προσπάθειες για να βάλουν το σπίτι τους σε τάξη», τονίζει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντησή του στο Βερολίνο με την Αγγελα Μέρκελ, την ώρα που το spread (δηλαδή το κόστος δανεισμού) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ξεπέρασε και τις 2.000 μονάδες βάσης (2038,4 μ.β.).
Ο κ. Μπαρόζο υπογραμμίζει επίσης ότι χρειάζεται βαθύτερη ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφευχθούν νέες κρίσεις στην ευρωζώνη.
«Η βαθύτερη ολοκλήρωση είναι μέρος της λύσης για να αποφευχθούν οι κρίσεις χρέους στο μέλλον. Δεν θα συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα συμβεί, στο πλαίσιο μιας σταθερής, δημοκρατικής διαδικασίας», τονίζει ο Μπαρόζο.
Αναφερόμενος στις αυξανόμενες αντιδράσεις για τη χρηματοδότηση των πακέτων διάσωσης στην ευρωζώνη, σημειώνει πως «οι Γερμανοί έχουν περισσότερα να κερδίσουν απ' όσα να χάσουν από τη συμβολή τους» στις συλλογικές προσπάθειες διάσωσης που πραγματοποιεί η ευρωζώνη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, Μέρκελ και Μπαρόζο δήλωσαν αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου η διαδικασία κύρωσης των αποφάσεων για τη διεύρυνση του προσωρινού ταμείου σταθερότητας EFSF.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε πως το σύνολο των ευρωπαίων ηγετών, των Γερμανών περιλαμβανομένων, καλεί την Αθήνα «να θέσει πλήρως σε εφαρμογή τις δεσμεύσεις της».
«Οι διεθνείς θεσμοί, η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλούν την ελληνική κυβέρνηση με σταθερό τρόπο» να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ο Τρισέ ο οποίος μιλούσε με την ιδιότητά του ως εκπροσώπου της ομάδας των κύριων κεντρικών τραπεζών, έπειτα από μια σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI) στη Βασιλεία. Πρόσθεσε πως αυτό είναι «προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, του ελληνικού λαού». «Αν (η ελληνική κυβέρνηση) επιβεβαιώσει πολύ σταθερά όλες τις δεσμεύσεις, τότε θα είναι σε μια καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση. Όμως αυτό εξαρτάται απ' αυτήν» συμπλήρωσε.
Σημείωσε πάντως πως η υπόθεση εργασίας είναι πως η Ελλάδα θα ικανοποιήσει τους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ Ο ίδιος δήλωσε ακόμη πως οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κρίσης των δημόσιων χρεών. «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε στις τράπεζες τη ρευστότητα που ζητούν» σε «απεριόριστη ποσότητα» και με «σταθερό επιτόκιο» για την ευρωζώνη, διευκρίνισε.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο εξακολουθεί να στέλνει αυστηρά μηνύματα στην Ελλάδα, αν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρέσλερ διά του εκπροσώπου του προέβη σε μερική αναδίπλωση των δηλώσεών του σχετικά με το ενδεχόμενο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας μας.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας Χόλγκερ Σλίενκαμπ δήλωσε συγκεκριμένα ότι στόχος είναι «να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» και ότι το ζήτημα της πτώχευσης δεν τίθεται σήμερα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα προς τούτο «εργαλεία» στα οποία αναφέρεται ο υπουργός κ. Ρέσλερ στο σχετικό άρθρο. Αυτά θα διαμορφωθούν μετά τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης 'ESM' από το 2013.
Πάντως, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για να την υλοποίηση «με συνέπεια» του συμφωνηθέντος προγράμματος με την τρόικα και επισήμανε ότι η επόμενη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα δεν μπορεί να εκταμιευτεί, εάν η χώρα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να συνεχίσει με συνέπεια» το πρόγραμμά της είπε ο κ. Ζάιμπερτ, αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθεί στις ενδεχόμενες συνέπειες, αν αυτό δεν συμβεί.
Επιπλέον, ανέφερε πως η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις δηλώσεις του κ. Ρέσλερ για τα περί ενδεχομένου ελεγχόμενης χρεοκοπίας.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της διά του εκπροσώπου της Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε πως δεν επεξεργάζεται κανένα σενάριο που να περιλαμβάνει την χρεοκοπία της Ελλάδας.
Παράλληλα, τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η ελληνική κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι στόχος της Επιτροπής είναι να εκπονήσει η τρόικα μια θετική για την εκταμίευση της επόμενης δόσης έκθεση ως το τέλος του μήνα.
Ο κ. Αλταφάζ ανέφερε επίσης ότι έχει αρχίσει η ανάπτυξη της τεχνικής βοήθειας των Βρυξελλών προς την Αθήνα, σημειώνοντας ότι συνολική συζήτηση επί των ανωτέρω θεμάτων θα γίνει στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας που θα συνέλθει στο τέλος της εβδομάδας στην Πολωνία [Βλέπε άρθρο] .
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έκανε γνωστό πως οι συζητήσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε. χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την εμβάθυνση της δημοσιονομικής ενοποίησης, καθώς και άλλα ζητήματα για βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη τους επόμενους μήνες.
ΔΝΤ: Η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει τη δόση, αλλά...
Πιο ήπιο στην αντίδρασή του έναντι της Ελλάδας φέρεται να είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχος τους, τους οποίους επικαλείεται η εφημερίδα Wall Street Journal. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της επικαλούμενοι τους αξιωματούχους αυτούς αναφέρει πως η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα αναμένεται να εκταμιευτεί εντός του τρέχοντος μηνός.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα πιθανότατα θα λάβει την επόμενη δόση αφού την Κυριακή ανακοίνωσε ότι επιβάλλει ένα νέο φόρο στα ακίνητα που θα καλύψει το υπάρχον έλλειμμα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δύο αξιωματούχοι προειδοποίησαν ωστόσο ότι αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας και ότι η προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο νέα δόση θα είναι πιο δύσκολο να δοθεί εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Απέρριψαν όμως τις υποθέσεις περί χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Η πίεση στην Ελλάδα έχει αυξηθεί από όλες τις πλευρές επειδή επανειλημμένα απέτυχε να πετύχει όσα υποσχέθηκε. Αλλά δεν υπάρχουν συζητήσεις για πτώχευση ή για έξοδο από την ευρωζώνη, τουλάχιστον όχι ακόμη. Μια τέτοια εξέλιξη θα συγκλόνιζε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία» δήλωσε ο ένας από τους αξιωματούχους αυτούς.
Süddeutsche Zeitung: Διστακτικός ο Γ. Παπανδρέου
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει κάνει τεράστιες περικοπές αλλά μόνο εκεί που ήταν απλό να γίνει: στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.
«Ο διστακτικός Παπανδρέου δεν τόλμησε μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, δεν κάνει τη δουλειά του ακριβώς στο σημείο εκείνο που βρίσκεται η βάση για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες στο μέλλον για την κατεστραμμένη χώρα».
«Στριμωγμένος» είναι ο τίτλος του σχολίου της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο και αυτό αναφέρεται στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Οι δηλώσεις Παπανδρέου ότι η κυβέρνηση θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν πείθουν πλέον κανέναν. Παρόμοια έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν χωρίς όμως ο διπλασιασμός, τριπλασιασμός ή τετραπλασιασμός των προσπαθειών να οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Αντιθέτως».
«Ο φόβος για την ευρωζώνη παρασύρει τον Dax στα βάθη», αναφέρει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση: «Αθλιο κλίμα στο γερμανικό χρηματιστήριο. Οι χρηματιστές φοβούνται πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να ελέγξουν πλέον την οικονομική κρίση. Ο Dax κατά την έναρξη των συναλλαγών έχασε 3% και το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα [EUR=X] Σχετικά άρθρα σημειώνει σημαντικές απώλειες».
Η Neue Osnabrücker Zeitung σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Στην καλύτερη περίπτωση η σύγκρουση μπορεί να μην είναι μετωπική. Οι γερμανικές τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν απαλλαγεί εδώ και καιρό από τα ελληνικά ομόλογα. Οι Οίκοι Αξιολόγησης έχουν χαρακτηρίσει εδώ και καιρό ως σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα και επικρίθηκαν πολύ τότε από τη γερμανική κυβέρνηση. Αδίκως όπως τελικά αποδεικνύεται».
NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ :18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ του χωριού μας

                                    Π    Ρ    Ο   Σ   Κ   Λ   Η   Σ   Η