Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Νίκος Γιούτσος στο RedPlanet.gr

Η παλιά μεγάλη δόξα του Ολυμπιακού, Νίκος Γιούτσος, θυμάται μέσω του RedPlanet.gr το βράδυ στο Βελοντρόμ με την Μαρσέιγ (1994).
Οι διαφορές του τότε με το σήμερα και το παρασκήνιο για το πως έκατσε στο πάγκο. Η γνώμη του για Βαλβέρδε - Ριέρα.
Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν διαχρονικά την φανέλα του Ολυμπιακού, ο Νίκος Γιούτσος μίλησε αποκλειστικά στο RedPlanet.gr τόσο για την εμπειρία του ως προπονητής του Θρύλου το 1994 κόντρα στην Μαρσέιγ, αλλά και για την φετινή ομάδα, που θα προσπαθήσει να μπει με το... δεξί στην φάση των ομίλων του Champions League.
Την Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 1994,  ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-1 μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" από την Μαρσέιγ για την πρώτη φάση του Κυπέλλου UEFA. Το ίδια βράδυ, ο τότε πρόεδρος, Σωκράτης Κόκκαλης αποφάσισε την απομάκρυνση του Νίκου Αλέφαντου, από τον πάγκο της ομάδας.

Διάδοχο του, έχρισε τον άλλοτε άσο των ελληνικών γηπέδων και του Ολυμπιακού, Νίκο Γιούτσο, ο οποίος τελικά ήταν και ο προπονητής των ερυθρολεύκων στην ρεβάνς της 27ης Σεπτεμβρίου στο "Βελοντρόμ".

Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής, o οποίος θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μεσοεπιθετικούς, που έχουν αγωνιστεί στην χώρας μας, κατέκτησε με τον Θρύλο, ως παίκτης 5 πρωταθλήματα (1966, 1967, 1973, 1974, 1975) και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδος (1964, 1968, 1971, 1973, 1975). 


 
Το σύνθημα "Έμπαινε Γιούτσο", ακόμα και σήμερα κάνει τους "παλιούς" να νοσταλγούν εικόνες σπάνιας ομορφιάς με τον Γιούτσο πρωταγωνιστή και τους νεότερους να αναζητούν όσο των δυνατών περισσότερες πληροφορίες γι' αυτόν τον ζωντανό Θρύλο του Ολυμπιακού.


 

 
Μέσω του RedPlanet.gr, ο Νίκος Γιούτσος θυμήθηκε τις μέρες που διετέλεσε τεχνικός στην αγαπημένη του ομάδα, κάνοντας στάση στο βράδυ της 27ης Σεπτεμβρίου του 1994, όταν ο Ολυμπιακός συγκρούστηκε με την Μαρσέιγ στην Γαλλία και ηττήθηκε με σκορ 3-0.

Παράλληλα, μας μίλησε για το πως πείστηκε να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας της ομάδας του Πειραιά και ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας.

Εν συνεχεία, με αφορμή την έλλειψη επίσημων αγώνων για τον Ολυμπιακό, αναφέρθηκε στα λάθη της Πολιτείας σχετικά με το ποδόσφαιρο.

Τέλος, κατέθεσε την άποψη του για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, το ρόστερ του Ολυμπιακού, τις διαφορές του τότε με το σήμερα, ενώ σχολίασε και την πώληση του Άλμπερτ Ριέρα, τονίζοντας πως το κενό του δεν είναι δυσαναπλήρωτο.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα είπε ο Νίκος Γιούτσος στο RedPlanet.gr:

Πως φτάσατε να κοουτσάρεται τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μαρσέιγ το 1994;

"Ανέλαβα αυτό το δύσκολο έργο, ελέω Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος είναι φίλος μου. Αλλιώς δεν υπήρχε περίπτωση να το είχα κάνει. Δεν είχα ποτέ σκοπό να γίνω προπονητής. Το ποδόσφαιρο, άσχετα με τις βάσεις και την παιδεία που έχει ο καθένας πάνω σ' αυτό, δεν μένει ποτέ στάσιμο. Διαρκώς εξελίσσεται και όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με την προπονητική θα πρέπει να φροντίζει να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα, δουλεύοντας σκληρά". 

Τι θυμάστε από εκείνο το βράδυ στο "Βελοντρόμ" όταν αντιμετωπίσατε την Μαρσέιγ;

"Ήταν μία φανατική έδρα. Βλέπεις λιμάνι είναι κι αυτό... Η Μαρσέιγ ήταν πολύ καλύτερη ομάδα από εμάς, αλλά αφού είχαμε καταφέρει να μην δεχτούμε γκολ στο α΄μέρος, πίστεψα πως στην επανάληψη θα ήμασταν διαφορετικοί. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, ευτυχώς που είχαμε τον Τοχούρογλου σε εκπληκτική βραδιά...".

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στον Ολυμπιακό του 1994 και τον Ολυμπιακό του 2011;

"Τότε ήμασταν σε πειραματικό στάδιο. Ακόμα ο Σωκράτης Κόκκαλης έφτιαχνε την ομάδα. Τώρα, ο Ολυμπιακός είναι μία πλήρης ομάδα. Βέβαια, είναι δύσκολο για τον Ολυμπιακό να κατέβει σ' ένα τέτοιο ματς με την Μαρσέιγ, δίχως επίσημα παιχνίδια στα πόδια του. Αυτό είναι το μειονέκτημα της ομάδας του Ερνέστο Βαλβέρδε. Η Πολιτεία δεν πρέπει να επεμβαίνει στα αθλητικά δρώμενα. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο. Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο σκέψης τους. Την λέξη εξυγίανση την έχουμε ακούσει χίλιες φορές".    

Ποια είναι η άποψη σας για τον Βαλβέρδε;

"Γενικότερα έχει καλά στοιχεία. Τα αποτελέσματα έως τώρα είναι θετικά και το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό θεωρείται πετυχημένο. Με μπερδεύει, όμως, λίγο με τις μεταγραφικές του επιλογές. Δείχνει μία προτίμηση στους παίκτες της Ισπανίας, λες και δεν υπάρχουν ποδοσφαιριστές απ' άλλη χώρα. Παράλληλα, η διαχείριση των Ελλήνων παικτών δεν με ενθουσιάζει".

Ποιοι παίκτες πιστεύετε θα είναι βαρόμετρο στο ματς με την Μαρσέιγ;

"Ο Μιραλάς αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν φανταστικό παίκτη, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα. Επίσης, η αμυντική διάταξη και ειδικότερα τα δύο στόπερ (Αβραάμ Παπαδόπουλος και Όλοφ Μέλμπεργκ) θα έχουν πολύ δουλειά στο ματς, αλλά πιστεύω ότι μπορούν να τα καταφέρουν".

Αν ήσασταν στην θέση του Ερνέστο Βαλβέρδε τι θα λέγατε στους παίκτες πριν από το ματς με την Μαρσέιγ;

"Πρώτα απ' όλα θα προσπαθούσα να μην τους... φορτώσω με πολλές εντολές, πριν από ένα τέτοιον αγώνα. Θα τους ζητούσα να μπουν μέσα στο γήπεδο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση να μην προσαρμοστούν στο παιχνίδι των Γάλλων, αλλά να προσαρμοστούν οι φιλοξενούμενοι στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι ο Ολυμπιακός έχει μία πολύ καλή ομάδα και μέσα στο "Γ. Καραϊσκάκης" θα πρέπει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και σ' αυτό το ματς".

Που θεωρείται ότι μπορεί να φτάσει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη;

"Αν είχε παιχνίδια στα πόδια του, πιστεύω ότι θα μπορούσε να φτάσει εύκολα στους "16" του Champions League για μην πω στους "8". Αλλά τώρα, όλα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του πρώτου ματς. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φορτωθούν οι παίκτες με περισσότερο άγχος".

Πως κρίνεται το φετινό ροστέρ του Ολυμπιακού;

"Για τα ελληνικά δεδομένα είναι εξαιρετικό, καθώς ο Ολυμπιακός έχει μακράν το καλύτερο έμψυχο δυναμικό εντός των συνόρων. Για την Ευρώπη τα πράγματα δεν είναι απίθανα αλλά είναι πολύ πιο δύσκολα".  

Θεωρείται δυσαναπλήρωτο το κενό που άφησε στην ομάδα ο Άλμπερτ Ριέρα;

"Όχι βέβαια. Δεν χάσαμε τον Μέσι. Πολύ καλός παίκτης, αλλά μπορεί να αναπληρωθεί. Ο Αμπντούν μπορεί να καλύψει το κενό του Ισπανού. Βέβαια, δεν είμαι προπονητής για να ζω την ομάδα, 7 μέρες την εβδομάδα, αλλά πιστεύω, ο Αλγερινός, όπως τον είδα πέρυσι με την Καβάλα, έχει τα προσόντα για να αντικαταστήσει επάξια τον Ριέρα, στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής του Ολυμπιακού".
redplanet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...