Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Πύργος: 39 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Πύργος: 39 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο για υπερχρεωμένα νοικοκυριάΑντιμέτωποι με οφειλές κυρίως προς τις τράπεζες, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ,τις οποίες δεν μπορούν να διευθετήσουν και ούτε καν να διακανονίσουν λόγω 
της απελπιστικής οικονομικής τους κατάστασης, βρίσκονται πολλοί Ηλείοι, ενώ αρκετοί από αυτούς κινδυνεύουν να χάσουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία, σπίτια και χωράφια, αφού τα πιστωτικά ιδρύματα απειλούν να τα βγάλουν σε πλειστηριασμό. Αυτό αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας".

Αυτή τη στιγμή  είναι ήδη κατατεθειμένες συνολικά 39 αιτήσεις στο Ειρηνοδικείο Πύργου από την 1η Μαρτίου του 2011 έως και σήμερα, από πολίτες της περιοχής για τη ρύθμιση οφειλών, με τον νόμο για τα υπερχεωμένα νοικοκυριά. Το νούμερο αυτό φαντάζει βεβαίως χαμηλό μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα υψηλών χρεών που δεν μπορούν να διευθετήσουν που έχουν εκατοντάδες – πιθανόν χιλιάδες- πολίτες της Ηλείας.

Οι αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών κατατίθενται στο Ειρηνοδικείο όπου κατοικεί ο υπερχρεωμένος πολίτης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και να έχει αυτή αποτύχει.

Η διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού έχει τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2010. Έτσι, η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται με την προϋπόθεση ότι προηγήθηκε προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς αποτέλεσμα.

Η ρύθμιση αφορά ένα τμήμα του χρέους, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη, διαρκεί τέσσερα χρόνια και εφόσον οι οφειλέτες ανταποκριθούν σε αυτή, απαλλάσσονται από το υπόλοιπο των χρεών τους. Σε ρύθμιση υπάγονται τόσο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές που ακόμη εξυπηρετούνται.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πύργου κα Σωτηροπούλου, οι ρυθμοί υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο νόμο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θεωρούνται φυσιολογικοί έως και χαμηλοί, δηλαδή οι αιτήσεις θα έπρεπε κανονικά να είναι περισσότερες και η ερμηνεία που η ίδια δίνει είναι ότι  η διαδικασία είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, δεν είναι απλή, απαιτούνται πολλά χαρτιά για την σύνταξη του φακέλου και βεβαίως η συμβολή δικηγόρου. Δεν μπορεί ο καθένας χωρίς νομική υποστήριξη να καταθέσει αίτηση.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει εκδικαστεί - πλην μιας που δεν έχει όμως ακόμα τελεσιδικίσει-  καμία αίτηση, όμως όλες έχουν πάρει σειρά και εκτός απροόπτου μέχρι τον Μάρτιο του 2012 θα εκδικαστούν. Δύο - τρεις εκ των 39 έφτασαν ως την έδρα, όμως η υπόθεση αναβλήθηκε.

Πάντως δικαστικοί κύκλοι  εκτιμούν ότι ένας από τους λόγους που ο αριθμός των αιτήσεων είναι μικρός, είναι πέρα από την μεγάλη γραφειοκρατία, ότι πολύς κόσμος αδυνατεί να ζητήσει νομική υποστήριξη λόγω οικονομικών δυσκολιών  και εγκλωβίζεται ακόμα περισσότερο μέσα στα χρέη του.
Ωστόσο να επισημάνουμε ότι μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση για ένταξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να τελεσιδικίσει, οι πιστωτές έχουν το δικαίωμα  να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία πλειστηριασμού. Βέβαια κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον στην Ηλεία.

Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται για την αίτηση
Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:
α) έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές,
β) κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του,
γ) κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και
δ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη. Με την αίτηση ή το αργότερο σε ένα μήνα από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.

Η διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου
Η διαδικασία ενώπιον του Ειρηνοδικείου περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
-Δικαστικός Συμβιβασμός: Μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο, ο οφειλέτης επιδίδει στους πιστωτές του την αίτηση με τον προσδιορισμό δικασίμου, την κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του και το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
Οι πιστωτές καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να δηλώσουν αν συμφωνούν ή όχι στο σχέδιο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν επέρχεται συμφωνία και εντός 15 ημερών από την πάροδο του διμήνου, ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο, στο οποίο οι πιστωτές οφείλουν να απαντήσουν εντός των επόμενων είκοσι ημερών.
Εφόσον οι πιστωτές δεν πάρουν θέση επί του σχεδίου εντός των προθεσμιών, τεκμαίρεται ότι αποδέχονται το σχέδιο. Ο δικαστικός συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί και αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές. Αρκεί να συμφωνούν οι πιστωτές με το ήμισυ τουλάχιστον του συνολικού ποσού των απαιτήσεων. Προϋπόθεση να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εξασφαλισμένες απαιτήσεις.
-Δικαστική Ρύθμιση των Οφειλών: Εφόσον δεν επιτευχθεί δικαστικός συμβιβασμός, σύμφωνα με τα παραπάνω, ακολουθεί, στη δικάσιμο που έχει οριστεί, η συζήτηση της αίτησης, κατά την οποία το δικαστήριο ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και ιδίως εάν υπάρχει μόνιμη αδυναμία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, το δικαστήριο εκδίδει απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλει μηνιαίως το ποσό που αυτό καθορίζει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του. Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και έχει τηρήσει ο οφειλέτης τις υποχρεώσεις του, επέρχεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών.
-Εξαίρεση της κύριας ή μοναδικής κατοικίας από τη ρευστοποίηση της περιουσίας: Σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών διατάσσεται η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης, όμως, μπορεί να εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση και να «σώσει» την πρώτη ή τη μοναδική του κατοικία.
Στην περίπτωση αυτή, αναλαμβάνει να εξοφλήσει ένα πρόσθετο μέρος των χρεών που ανέρχεται μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της σε χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι έτη, με το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου.
-Αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης: Μετά την κατάθεση της αίτησης ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει, με τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, την παύση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης.
Για την αναστολή αρκεί να πιθανολογηθεί η ευδοκίμηση της αίτησης για ρύθμιση των χρεών. Πάντως, ειδικά για την περίπτωση της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη προβλέπεται από τον ίδιο το ν. 3869/2010 η απαγόρευση των πλειστηριασμών έως τις 3 Φεβρουαρίου 2011, προθεσμία η οποία θα παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου, με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
protinews.gr
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Πρώτη της Ηλείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ το έργο του Συλλόγου του χωριού μας ....Βασιλική Ιωάν Στριγά: Υπηρεσίες digital and business marketing Σχεδιασμός ιστοσελίδων Social media

 Συνεχίζουν να υπάρχουν κοντά μας με αγάπη και να σκορπίζουν χαμόγελα και αισιοδοξία ....οι οικονομικοί χορηγοί του πολιτιστικού συλλόγου Νε...