Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Παραλία Κοτυχίου: Καλά κρυμμένα μυστικά της θάλασσας


Παραλία Κοτυχίου: Καλά κρυμμένα μυστικά της θάλασσαςΈνα παλιό ναυάγιο που εικάζεται πως χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Κοτυχίου, διαδοχικά η κακοκαιρία τις τελευταίες ημέρες.
Παραλία Κοτυχίου: Καλά κρυμμένα μυστικά της θάλασσαςΠαραλία Κοτυχίου: Καλά κρυμμένα μυστικά της θάλασσαςΗ συνεχιζόμενη διάβρωση των ακτών στην περιοχή, αλλά και η πλημμύρες του Οκτωβρίου που διατάραξαν τις ισορροπίες στο οικοσύστημα, φέρονται ως οι αιτίες της «αποκάλυψης».
Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας μετά από προβολή σε τοπικά blog και στη εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ.
Οι ψαράδες της ιχθυοτροφικής μονάδας του Κοτυχίου ήταν αυτοί που εντόπισαν το κουφάρι του ναυαγίου, το οποίο αν κρίνουμε από την κατάσταση του ίσως να μπορεί αφού εξεταστεί από τους αρχαιολόγους να δώσει αρκετές πληροφορίες.
Ο σκελετός από την καρίνα του πλοίου είναι αυτός που έχει απομείνει «φαγωμένος» από τη θάλασσα δεκαετίες τώρα, χωμένος μέσα στην άμμο. Οι ντόπιοι κάνουν λόγο για μια ιστορία που μεταφέρθηκε από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά.
Και οι παλιότεροι μπορεί να είχαν δει και να ήξεραν περισσότεροι, τώρα πλέον οι νέοι βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια, αυτό που σαν παραμύθι άκουγαν από τους παππούδες τους.
Μάλιστα οι παλιότεροι ψαράδες της περιοχής υποστηρίζουν πως το κουφάρι του πλοίου είχε φανεί ξανά πριν από πέντε δεκαετίες, πάλι μετά από μια ισχυρή κακοκαιρία. Εκείνα το χρόνια μιλούσαν για σκαριά που μετέφεραν πέτρες από το λατομείο του Αράξου στα τέλη του 1800 και στις αρχές του 1900, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για την ύπαρξη και άλλου παρόμοιου σκαριού στην περιοχή.
Όμως το κουφάρι του ναυαγίου, δεν είναι το μόνο που αποκάλυψε η θάλασσα. Και μια νάρκη από αυτές που οι κατοχικές δυνάμεις σκόρπισαν στο Ιόνιο στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμφανίστηκε και παρά την κατάστασή της, συνεχίζει να προκαλεί δέος σε αυτόν που θα την αντικρύσει.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...