Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Επιμένει ο Γ. Παπανδρέου στο δημοψήφισμα παρά τις αντιδράσεις - Χλιαρές αντιδράσεις από υπουργούς

- Έκανε γνωστό ποιά θα είναι τα ερωτήματα του δημοψήφισματος
- Γ. Παπανδρέου: Έκανε λόγο για τραπεζικά συμφέροντα που μάχονται την κυβέρνηση
- Η σκληρή αντίδραση από τον Λοβέρδο που δήλωσε επιφυλαχτικός εάν δεν δει τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος
- Ανεξάρτητη η Αποστολάκη - Β.Παπανδρέου, Εύα Καϊλή, Χ. Κεφαλίδου, Τ. Αντωνίου και Κ. Μπατζελή ζητούν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και λένε όχι στο δημοψήφισμα

Ηρεμία πριν την καταιγίδα ή μια ιδιότυπη εκεχειρία; Λίγο πριν την έναρξη του πιο κρίσιμου υπουργικού συμβουλίου αυτής της κυβέρνησης όλα έχουν κοπάσει. Στάση αναμονής ενόψει του ταξιδιού Παπανδρέου αύριο στις Κάννες;

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλα όσα ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα, αφήνοντας να εννοηθεί προς τους πάντες στο εσωτερικό πως "εάν τολμάτε ρίξτε με".

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το υπουργικό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.

Φυσικά, ο κ. Παπανδρέου απέδωσε όλες αυτές τις εξελίξεις σε τραπεζικά συμφέροντα τα οποία μάχονται την κυβέρνηση λόγω της απόφασης για κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το σύστημα θα αντιδράσει λυσσαλέα. Πέρα από τις τράπεζες ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι "λύσσαξαν" τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά του δημοψηφίσματος.

Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καθαρίσει τον τόπο από τα συμφέροντα και φέρεται να έθεσε τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος που θα είναι:


- ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
- ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
- ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

Τέλος, ο κ. Παπανδρτέου φέρεται να τόνισε πως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρώτα ο ίδιος την επεδίωξε αλλά την αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ αίσθηση προκαλεί η πληροφορία πως για το δημοψήφισμα είχε ενημερώσει τους εταίρους.

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στις τοποθετήσεις τους στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου οι κ.κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Χρήστος Παπουτσής, Δημήτρης Ρέππας και Πάνος Μπεγλίτης.

Από την άλλη, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος διερωτήθηκε πως μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με ένα θεμελιώδες ερώτημα που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και επιφυλάχθηκε για την τελική του τοποθέτηση, αφού πρώτα γνωστοποιηθεί το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες στο δημοψήφισμα.

Από την πλευρά της, η κ. Άννα Διαμαντοπούλου κατά τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε διευκρινίσεις για την πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η επιλογή του δημοψηφίσματος στην παρούσα φάση.

Μάλιστα η υπουργός Παιδείας φέρεται να είπε ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα έπρεπε να είχε ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή και να είχε οργανωθεί η υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, από την μεριά του, έθεσε το θέμα της έλλειψης ενημέρωσης των μελών της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα. Θα έπρεπε να είμαστε ενημερωμένοι για να πάμε ομογενοποιημένα και όχι αιφνιδιασμένοι, φέρεται να τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Από τις αντιδράσεις ξεχωρίζει η επιστολή της βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου η οποία λέει όχι στο δημοψήφισμα και ναι σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Τόνια Αντωνίου, η οποία τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος και δήλωσε πως η μοναδική λύση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, ενώ λίγο αργότερα και η κα Μπατζελή δήλωσε κατά του δημοψηφίσματος και υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Είχε προηγηθεί πάλι μέσω κύκλων η διαφοροποίηση Βενιζέλου, αλλά και η ανεξαρτητοποίηση της Μιλένας Αποστολάκη και τα αιτήματα της Βάσως Παπανδρέου και της Εύας Καϊλή να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στην δημιουργία κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης.



  Η Βάσω Παπανδρέου, ζήτησε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η θέση αυτή της Βάσως Παπανδρέου σημαίνει ότι αν φτάσουμε στην Παρασκευή η ίδια δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Λίγο μετά τις 3 και η Εύα Καϊλή ζήτησε με επιστολή της όπως και η κα Παπανδρέου κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας αλλά προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας η κυβέρνηση αυτή να έχει άλλον πρωθυπουργό. Μάλιστα είπε ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δηλαδή μένουμε στους 151ναν βουλευτές.



Το Μαξίμου ήδη μιλά για κινήσεις αποστασίας.

Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα που θα οδηγηθούμε. Σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την πλειοψηφία και παραιτείται προκηρύσσοντας εκλογές; Ή σε μια κυβέρνηση η οποία χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκαλείται η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται νέος πρωθυπουργός;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ


Εντυπωσιακό, αν όχι άξιον απορίας, είναι ότι ενώ άλλα ήταν γνωστά μέχρι αργά χθες το βράδυ, τώρα, πηγές από το περιβάλλον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, ανέφεραν, ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν ενήμερος μόνον για την πρόταση περί ανανέωσης της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης από τη Βουλή, αλλά όχι για το δημοψήφισμα.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Το χρονικό


Λίγο μετά τη μια το μεσημέρι η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε ότι ανεξαρτοποιείται γιατί διαφωνεί με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Δήλωσε ωστόσο, ότι θα παραμείνει βουλευτής τιμώντας την ψήφο του ελληνικού λαού.

Λίγη ώρα αργότερα η Βάσω Παπανδρέου, δήλωσε: "Η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία. Καλώ τον Προεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών με στόχο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Η επιστολή Αποστολάκη

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, υποστηρίζει ότι "είναι κοινός τόπος ότι έχει βαθμιαία επέλθει απονομιμοποίηση της σημερινής πολιτικής τάξης".

Σε δισέλιδη επιστολή της, η κ. Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική διαφωνία της με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τονίζοντας ότι "είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία, προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες".

"Ψήφισα σειρά νομοσχεδίων, γνωρίζοντας ότι δεν εκφράζω τη βούληση των πολιτών που με εξέλεξαν, αξιολογώντας ως πρώτιστο καθήκον μου την αποφυγή της χρεοκοπίας και της επακόλουθης στάσης πληρωμών", αναφέρει η κ. Αποστολάκη και συμπληρώνει: "Τούτη τη στιγμή εκπροσωπώντας ως βουλευτής σύμφωνα με το σύνταγμα το έθνος έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει, επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή την βιωσιμότητα της χώρας".

Πληροφορίες του Newsit αναφέρουν ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα παραιτηθούν και άλλοι βουλευτές, ενώ πολλά αποφασίσθηκαν λένε οι πληροφορίες σε δείπνο που έγινε σε σπίτι βουλευτή που ανήκει στους διαφωνούντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Καϊλή θα ρίξει την κυβέρνηση; - «Θα προτάξω το εθνικό συμφέρον από το κομματικό»


Να πάρει ΤΩΡΑ πίσω ο Παπανδρέου την απόφασή του πριν να είναι πολύ αργά
Διαφοροποιήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος
'Ολα τα σενάρια: Πρόωρες εκλογές ή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με νεο πρωθυπουργό;
«Παραιτηθείτε κύριε πρωθυπουργέ» - Επιστολή «βόμβα» 6 στελεχών του ΠΑΣΟΚ
Σαμαράς: θα εμποδίσω πάση θυσία το δημοψήφισμα - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών της Ν.Δ.
Στήνουν κάλπες για δημοψήφισμα - Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε ο πρωθυπουργός - «Πάγωσε» την Ευρώπη η πρωτοβουλία Παπανδρέου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ NEWSIT ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ

“Στον αέρα” για τρεις μήνες η Ελλάδα
Ένα δημοψήφισμα δεκάδες τα ερωτήματα
Τα λένε εκτάκτως για το δημοψήφισμα Μέρκελ-Σαρκοζί
Κομισιόν: «Δε μας έχει ενημερώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός»
Βυθίζονται Χρηματιστήρια και ευρώ - Πάνω από -6% το Χ.Α
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...