ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ


Ο Αγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, ο μαθητής του Χριστού και ένας απο τους δώδεκα αποστόλους είναι ο πολιούχος της Πάτρας.
Σημαντική η δράση του στην πόλη μας, όπου και σταυρώθηκε το 66 μ.Χ, έχοντας κάνει πολλά θαύματα. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις για τη παρουσία και τα θαύματα του Αγίου στην Πάτρα.

Την 1 - 6 - 1908 θεμελιώθηκε ο νέος ναός δίπλα στον παλαιό ναό υπό τον βασιλιά Γεωργίου Α’. Το 1910 το μαρμάρινο βάθρο είχε φθάσει 2 μέτρα πάνω από το έδαφος, αλλά ο μηχανικός Α. Μεταξάς που είχε αναλάβει την επίβλεψη της κατασκευής βρήκε το έδαφος ασταθές και ιδιαίτερα σε πιθανούς σεισμούς.
Τελικά εξαιτίας των πολέμων μόλις το 1934 άρχισε η νέα θεμελίωση και κατασκευάστηκε ο κεντρικός θόλος του ναού. Από επιθέσεις ότι ο ναός δεν ήταν βυζαντινός επήλθε νέα καθυστέρηση. Μετά το 1945 είχαμε τροποποίηση των σχεδίων ιδιαίτερα για το σχήμα του θόλου και το 1955 επεβλήθη στον πληθυσμό τη Πάτρας ειδική ελαφρά φορολογία για την κατασκευή.
Ο νέος ναός εγκαινιάστηκε από τον μητροπολίτη Νικόδημο στις 26 - 9 - 1974 όπου συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, καθώς επίσης και άλλοι 30 αρχιερείς των Εκκλησιών Ελλάδος, Κων/πόλεως, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων.Σ' αυτόν φυλάσσεται και η κάρα του Αγίου, της οποίας η μετακομιδή από την Ιταλία έγινε την 26-9-1964.
Με το όνομα Άγιος Ανδρέας ονομάζεται θεραπευτήριο, ακόμη και το Νοσοκομείο της Πόλης.
Από το 1966 καθιερώθηκαν τα Πρωτοκλήτεια: καλλιτεχνικές εκδηλώσεις πριν την εορτή του Αγίου (30 Νοεμβρίου)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ