Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Σαν σήμερα

Στις 3 Δεκεμβρίου

1621: Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) ανακαλύπτει το τηλεσκόπιο.

1854: Εξέγερση χρυσωρύχων στην Αυστραλία, με 20 νεκρούς. Το περιστατικό, που έμεινε γνωστό ως Eureka Stockade, συνέβαλε στη σφυρηλάτηση της εθνικής συνείδησης των Αυστραλών.

1857: Γεννήθηκε ο Τζόζεφ Κόνραντ, πολωνικής καταγωγής βρετανός συγγραφέας. Γνωστότερα έργα του Ο Λόρδος Τζιμ και Η Καρδιά του Σκοταδιού, πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του Κόπολα Αποκάλυψη Τώρα.

1888: Πέθανε ο Καρλ Τσάις, γερμανός βιομήχανος, που κέρδισε παγκόσμια φήμη ως κατασκευαστής οπτικών οργάνων.

1894: Πέθανε ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. (Το Νησί των Θησαυρών, Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ)

1911: Γεννήθηκε ο Νίνο Ρότα, ιταλός συνθέτης που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι.

1912: Η Ναυμαχία της Έλλης. Ο ναύαρχος Κουντουριώτης κατατροπώνει τον τουρκικό στόλο στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.

1919: Πέθανε ο Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, γάλλος ζωγράφος.

1930: Γεννήθηκε ο Ζαν Λικ Γκοντάρ, γάλλος σκηνοθέτης, ο επονομαζόμενος και «πάπας της νουβέλ βαγκ».

1944: Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

1963: Στην Ελλάδα, αποφασίζεται ότι τα διδακτικά βιβλία θα διανέμονταν δωρεάν στους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Γυμνασίων.

1967: Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.

Πηγή: sansimera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...