Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Η μητέρα των μαχών για το χαράτσι της ΔΕΗ


Η διαμάχη πολιτών και κράτους για το νέο χαράτσι στα ακίνητα μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει ενάντια στο ειδικό τέλος. Στην αντεπίθεση και οι ιδιοκτήτες διατηρητέων
Το χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα συζητηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Την Πέμπτη κατατέθηκε μία ακόμη προσφυγή που στρέφεται κατά του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών στα διατηρητέα κτίρια.
Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συζητηθούν, μεταξύ των άλλων, οι προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Σωματείου "Έλληνες Φορολογούμενοι", ιδιοκτητών ακινήτων και άλλων, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η από 10.10.2011 απόφαση του υπουργού Οικονομικών η οποία επιβάλει το χαράτσι.
Τα επιχειρήματα κατά του νέου φόρου
Κεντρικός άξονας των επιχειρημάτων όσων έχουν προσφύγει είναι ότι το χαράτσι δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου που είναι αντίθετο σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, η σύμβουλος Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, θα αναπτύξει τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων (ΔΣΑ κ.λπ.) κατά του ειδικού τέλους, χωρίς ωστόσο να λάβει θέση επί των ισχυρισμών τους.
Σημειώνεται ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν θα συζητηθούν όλες οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί (ο αριθμός τους είναι μεγάλος), αλλά μέρος αυτών.
Προσφυγή από ιδιοκτήτες διατηρητέων ακινήτων
Παράλληλα, 17 ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταξύ αυτών και δικηγόροι, κατέθεσαν νέα προσφυγή κατά του έκτακτου τέλους, που υποστηρίζουν και αυτοί ότι είναι αντισυνταγματικό.
Όμως, για πρώτη φορά θέτουν ζήτημα για την επιβολή του τέλους στα διατηρητέα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα διατηρητέα απαλλάσσονται από το χαράτσι μόνο εφόσον είναι κενά, δεν επιφέρουν εισόδημα και δεν ιδιοκατοικούνται.
Όμως, η πρόβλεψη αυτή, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων, διευκολύνει την εγκατάλειψη και πάντως τη μη τακτική συντήρηση κτιρίων που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία των διατηρητέων, με αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.
Ήδη, προσθέτουν, οι ιδιοκτήτες διατηρητέων επιβαρύνονται με μεγάλα χρηματικά ποσά για τη συντήρησή τους.
Με τον τρόπο αυτό, σημειώνουν, "τιμωρούνται οι επιμελείς κύριοι ή νομείς τους, που τα κατοικούν, τα φροντίζουν και τα συντηρούν, ως στοιχεία της εθνικής μας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, με επιπλέον φορολογικό βάρος, αντί να ενθαρρύνονται προς την κατεύθυνση της διάσωσης και της συντήρησής τους".
Και όλα αυτά, υπογραμμίζουν, τη στιγμή που η χώρα μας έχει επικυρώσει με νόμους διεθνείς συμφωνίες (πλέον των συνταγματικών προβλέψεων) για τη διάσωση και τη συντήρηση των διατηρητέων.
Επιπλέον, οι 17 ιδιοκτήτες ακινήτων τονίζουν: "Με τη νέα φορολογική λαίλαπα, λοιπόν, απομειώνεται η ήδη λειψή, από την πλευρά του Φορολογικού Δικαίου, προστασία της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς, επιβαρύνονται επιπλέον οι ιδιοκτήτες ή νομείς διατηρητέων κτιρίων και διευκολύνεται εν τοις πράγμασι η καταστροφή της αρχιτεκτονικής μας πολιτισμικής κληρονομιάς, με συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασίας της".
Κατά του ειδικού τέλους έχει προσφύγει στο ΣτΕ και ο δήμος Χαλανδρίου.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...