Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τι ξέρει ο Ντράγκι για τη χρεοκοπία;

19.12.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο σημερινός επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, δεν εντάσσει τη διπλωματία στην καθημερινή ρητορική του.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, που μετέφερε την έδρα του από τη Ρώμη στη… Φρανκφούρτη και τη διοίκηση της ΕΚΤ, παραχώρησε συνέντευξη στους «Financial Times». Και δεν δίστασε να αγγίξει εκτενώς ένα θέμα-ταμπού, προφανώς για να προετοιμάσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τις δύσκολες ώρες που έρχονται.
Ο Μάριο Ντράγκι λοιπόν, επανέλαβε ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει επιτέλους να συμπεριφερθούν ως πολιτικοί, και να αναλάβουν την ευθύνη της αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την υπέρβαση της ύφεσης και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να αποκλείσει την προοπτική «ακρωτηριασμού» της ευρωζώνης. Με ορισμένες χώρες, τις πιο αδύναμες, να υποχρεώνονται από την πραγματικότητα να αποχωρήσουν από το ευρώ, και να επιστρέψουν στα εθνικά νομίσματά τους.
Κάθε τέτοια συζήτηση ξυπνά εκ των πραγμάτων εθνικές ευαισθησίες για την Αθήνα, μιας και όλα τα σενάρια που έχουν αναδειχθεί τους τελευταίους μήνες στον διεθνή Τύπο, προσεγγίζουν ως περίπου αυτονόητη την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Το πραγματικά ενδιαφέρον σημείο της παρέμβασης του Μάριο Ντράγκι ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατύπωσε την εκτίμηση πως το μέλλον θα είναι περισσότερο ζοφερό, όχι για τις χώρες που θα αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, αλλά για όσες παραμείνουν κάτω από την σκέπη του κοινού νομίσματος.
Και επανέλαβε την έκκλησή του για δράση. Μια έκκληση εν πολλοίς μάταιη, από τη στιγμή που όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν, η πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριφέρεται όντως σαν… παιδική χαρά. Όπως την είχε εύστοχα χαρακτηρίσει η «Monde».
statesmen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...