Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Πιο ορατή από ποτέ η απειλή χρεοκοπίας – Μέρκελ : Πάρτε μέτρα αλλιώς δεν παίρνετε τη νέα δόση

- Μέρκελ : Η Ελλάδα αξίζει μίας νέας ευκαιρίας αλλά για να σωθεί δεν φτάνει το κούρεμα, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις
- Ασφυκτικές πλέον γίνονται οι πιέσεις τόσο προς τη χώρα μας όσο και προς τις τράπεζες για τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων
- Εαν δεν πάρουμε τη δόση του Μαρτίου πολύ απλά δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις άνω των 14,4 δις ευρώ μέσα στο Μάρτιο
- Προσέξτε πόσο συντονισμένες είναι οι δηλώσεις-απειλές προς την ίδια κατεύθυνση

Ωμά και απερίφραστα η Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Σαρκοζί :''Αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση''.

Η Α.Μέρκελ γνωρίζει από πρώτο χέρι πως χωρίς τη δόση αυτή, που η Ελλάδα θα πάρει, εαν τελικά πάρει, με καθυστέρηση 3 μηνών, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αφού μόνο μέσα στο Μάρτιο λήγουν ελληνικά ομόλογα αξίας 14,4 δις ευρώ.




Γιατί λοιπόν το κάνει αυτό;
Την απάντηση την δίνει μόνη της τονίζοντας, στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον Μερκοζί, πόσο απαραίτητο είναι να τελειώσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων.

Το όπλο της χρεοκοπίας η Μέρκελ το κραδαίνει προς 3 κυρίως κατευθύνσεις :

- Προς την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα εξουσίας για να πάρουν άμεσα τα μέτρα που επιθυμεί η τρόικα

- Προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων, δηλαδή τις τράπεζες, ώστε να λυγίσουν και να αποδεχτούν άμεσα το ύψος του κουρέματος, γιατί αλλιώς εαν χρεοκοπήσει η Ελλάδα απλά θα χάσουν όχι το 50% εως 60% της επένδυσης τους αλλά ΟΛΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

- Προς κάθε άλλη ευρωπαική χώρα, ιδίως του νότου, για παραδειγματισμό, πριν τολμήσει να ακολουθήσει το ελληνικό μοντέλο για να ανακουφιστεί από το χρέος της

Γερμανικό μαστίγιο και καρότο




Η Α.Μέρκελ χρησιμοποίησε έντεχνα μία ευχή που ξέρει τι απήχηση έχει στην Ελλάδα :''Στόχος μας είναι να μην φύγει καμία χώρα από το ευρώ''.

Γρήγορα έκανε το αναγκαίο συμπλήρωμα, που μεταφράζεται Αθήνα πάρε μέτρα :''Το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά δεν επαρκεί ώστε να επαναφέρει την Ελλάδα στην σωστή τροχιά.Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει και μια νέα ευκαιρία, αλλά είναι ειδική περίπτωση''.

Μάλιστα η Α.Μέρκελ έσπευσε με δηλώσεις της να ανακοινώσει πως ''το ελληνικό πρόβλημα'' θα κυριαρχήσει και στην αυριανή συνάντηση της με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Αξιοθαύμαστα ενορχηστρωμένες πιέσεις



Προσέξτε πόσο καλά ή πόσο τυχαία κλιμακώνονται οι πιέσεις των ''εταίρων'' μας, τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων.

Την Παρασκευή ο Ο.Μπαγί, εκπρόσωπος της Κομισιόν μας ανακοίνωσε πως πλέον θα μας χορηγούν τις δόσεις με τρίμηνη καθυστέρηση και με την προυπόθεση πως παιρνάμε τους ελέγχους της τρόικας.Αυτή ήταν χρονικά η πρώτη ανακοίνωση που μας έφερνε πιο κοντά στη χρεοκοπία και τις τράπεζες στη διαγραφή του 100% της αξίας των ομολόγων τους.

Ενώ ακόμα όλοι ''χώνευαν'' την απειλή της Κομισιόν, ο κορυφαίος οικονομολόγος του ΔΝΤ αλλά και το δεξί χέρι του Σόιμπλε ''συνέπεσε'' να δηλώνουν το Σάββατο πως το ελληνικό κούρεμα κατά 50% δεν είναι αρκετό.

Σήμερα το πρωί, ο Β.Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Μέρκελ, τελείως φυσικά παραδέχτηκε τις πιέσεις που ασκεί η Γερμανία τόσο προς την Ελλάδα, για να πάρει μέτρα, όσο και προς τις τράπεζες που έχουν ελληνικά ομόλογα ώστε να κλείσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα.

Μέρκελ - Σαρκοζί : Φρένο χρέους εως το Μάρτιο και κουβέντα για ευρωομόλογο



Ο Γάλλος Πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος στη κοινή συνέντευξη τύπου, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, δήλωσαν πως οι οι συνομιλίες για το δημοσιονομικό σύμφωνο ''προχωρούν καλά'' και πως τα δημοσιονομικά φρένα θα έχουν ''τραβηχτεί'' ''το αργότερο ως τον Μάρτιο''.

Ο Σαρκοζί στάθηκε ιδιαίτερα στο φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, υποσχόμενος λεπτομέρειες μέσα στο μήνα, ενώ μαζί με την Μέρκελ τόνισαν πως ψάχνουν τρόπους για την επιτάχυνση της ένεσης ρευστότητας στο νέο ταμείο διασώσεων της ευρωζώνης.

Διαβάστε επίσης : Τη δεύτερη χειρότερη ύφεση παγκοσμίως θα βιώσει η Ελλάδα το 2012 ''Μέχρι 60% θα φθάσει το κούρεμα''

Νίκος Κονιτόπουλος
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...