Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Λιώνουν απότομα τα χιόνια - Φόβοι για πλημμύρες στον Αλφειό

Η άνοδος της θερμοκρασίας από τη μια και οι ισχυρές βροχοπτώσεις από την άλλη δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ για τον ποταμό Αλφειό, στον οποίο καταλήγουν νερά
από όλη την δυτική Αρκαδία και την ορεινή και κεντρική Ηλεία. Η άνοδος της θερμοκρασίας λιώνει με πολύ γρήγορο ρυθμό τα χιόνια και υπάρχουν φόβοι για απότομη άνοδο της στάθμης του ποταμού – σε συνδυασμό και με τον Ερύμανθο – και απειλή για πλημμύρες στις γνωστές περιοχές των δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.Τα μετεωρολογικά δεδομένα αναλυτικά:
Μεγάλα ύψη βροχόπτωσης σημειώθηκαν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στην Ηλεία. Τα 40 χιλιοστά έφτασε το ύψος βροχόπτωσης σε Πύργο & Κατάκολο, 37 στην Αρχ.Ολυμπία, 36 στην Ανδρίτσαινα, σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία παρουσιάζει εντυπωσιακή άνοδο και πλέον κυμαίνεται και στις ορεινές περιοχές σε τιμές αρκετά πάνω από το μηδέν που φτάνουν ακόμα και τους +8, συνθήκες που προκαλούν ραγδαίο λιώσιμο του χιονιού.
Μεγάλα ύψη χιονιού σημειώθηκαν στην δυτική Αρκαδία τα οποία ήδη λιώνουν με γρήγορους ρυθμούς. Ακόμα και στα 1.200 μέτρα υψόμετρο το θερμόμετρο φτάνει τους +4 βαθμούς συνθήκες που ευνοούν επίσης το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού.
Για το λόγω αυτό αυξημένη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι αρμόδιες αρχές για πιθανή αυξήσω της στάθμης του Αλφειού τα επόμενα 24ωρα. Ακόμα περισσότερο θα επιβαρύνουν οι νέες βροχές που περιμένουμε το Σαββατοκύριακο και τη νέα εβδομάδα.
Να σημειωθεί πως οι κίνδυνοι από την εναλλαγή αυτή του καιρού επισημαίνονται και σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Επιμέλεια μετεωρολογικής ενημέρωσης για το ilialive.gr Θεόδωρος Κονδύλης
Ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...