Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Παρασκευόπουλος: "Δεν μας είχαν ενημερώσει για ακραία καιρικά φαινόμενα"

Παρασκευόπουλος:
Δελτίο Τύπου
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν απο λίγη ώρα ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, στο δημαρχείο, σχετικά με την αντιμετώπιση της θεομηνίας.
"Από τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων και καθώς διεφάνη ότι η κατάσταση θα γινόταν εξαιρετικά κρίσιμη, κινητοποιήθηκαν το πολιτικό προσωπικό, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας, οι τεχνικές υπηρεσίες και η ΔΕΥΑΠ.
Ο δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος, οι αντιδήμαρχο Βασίλης Παναγόπουλος, Γιώργος Χαρίτος, Αντώνης Καράμπελας, Γιάννης Αργυρόπουλος,  Λεωνίδας Δημουλιάς, Λάμπης Αριστειδόπουλος και Γιάννης Παναγόπουλος καθώς και άλλα στελέχη του δήμου βρέθηκαν από τις πρώτες πρωινές ώρες στις πληγείσες περιοχές.
Υπήρξε στενή συνεργασία με το Συντονιστικό Όργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την ΕΜΑΚ, η συμβολή της οποίας υπήρξε καθοριστική στην προσπάθεια απεγκλωβισμού πολλών ατόμων από πλημμυρισμένες περιοχές.
Ο δήμος Πύργου δεν είχε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για την αναμονή ακραίων καιρικών φαινομένων.
Τεχνικές παρεμβάσεις γίνονται από το πρώτο φως της ημέρας (με μηχανήματα του δήμου ή μισθωμένο εξοπλισμό) για την απορροή των υδάτινων όγκων, την προσβασιμότητα σε σπίτια και εγκαταστάσεις  και τον καθαρισμό του οδικού δικτύου.
Πλεόν αυτών, άμεση προτεραιότητα έχει η επαναλειτουργία του νοσοκομείου.Ζητάμε από  την πολιτεία την ταχύτατη αποκατάσταση των εγκαταστάσεωών του και την προειδοποιούμε ότι δεν θα δεχθούμε άλλο ένα «κουφάρι» στον Πύργο.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν πρωτοφανή. Δεν ήταν μόνο η πολύωρη βροχή και το χαλάζι. Ηταν, κυρίως, η σχεδόν τρομακτική ένταση του φαινομένου που ήρθε με συνεχείς καταιγίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με όσα πληροφορούμαστε από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τέτοιας έντασης φαινόμενο δεν έχει καταγραφεί ποτέ άλλοτε στην περιοχή μας.
Το μέγεθος των συνεπειών θα ήταν σαφώς μικρότερο εάν είχαμε εισακουστεί από την πολιτεία. Εδώ και πέντε χρόνια, από τις πυρκαγιές του 2007 επισημαίνουμε σε κάθε ευκαιρία τον κίνδυνο των πλημμυρών. Η πολιτεία δεν μας διέθεσε τις απολύτως απαραίτητες πιστώσεις ώστε να είχαμε επιτύχει τον περιορισμό της καταστροφής.
Ο δήμος Πύργου έθεσε στη διάθεση των πλημμυροπαθών την τηλεφωνική γραμμή 2621081036, όπου μπορούν να απευθύνονμται είτε για άμεση βοήθεια είτε για υποστήριξη των αιτημάτων τους γύρω από τη διαδικασία της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια, οικοσκευές, επαγγελματικό εξοπλισμό, ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες κτλ.
Το πρωί της Κυριακής ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ενημέρωσε με επείγον έγγραφο τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα για την έκταση των προβλημάτων, ζητώντας να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ακολούθησε και δεύτερο έγγραφο με το οποίο του γνωστοποιούσε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής και δίνοντας του περισσότερες λεπτομέρειες και αναλυτικό πίνακα με τα χωριά που έχουν πληγεί.
Το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης, μετά και από εισήγηση του περιφερειάρχη Απόστολου κατσιφάρα, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλες τις πόλεις και τα χωριά των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και ανέθεσε το συντονισμό στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Ο δήμος Πύργου εκφράζει τις ευχαριστίες του στο δήμο Ανδρίτσαινας-Κρέστενας και ιδιαίτερα στο δήμαρχο Σάκη Μπαλιούκο για την έκφραση της έμπρακτης αλληλεγγύης του με τεχνική βοήθεια και μέσα.
Όρισε στελέχη του δήμου στις κοινές επιτροπές που συγκροτούνται με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την καταγραφή ζημιών των πληγέντων.
Επιτροπή καταγραφής ζημιών επιχειρήσεων: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, Μαίρη Ρουμπάτου, Ζωή Αθανασοπούλου.
Επιτροπή καταγραφής ζημιών κτισμάτων και λοιπών υποδομών: Γιώργος ΑλεξόπουλοςΛάμπης Δημητρακόπουλος, Αντώνης Μισύρης.
Επιτροπή καταγραφής ζημιών σε οικοσκευές: Αλεξάνδρα Τρουλινού, Δημήτρης Μπαρτζιώτης.
Σημειώνεται ότι την καταγραφή ζημιών στα κτίρια αναλαμβάνει ο ΤΑΣ Πύργου και στις γεωργικές καλλιέργειες και το αωικό κεφάλαιο οι επιτροπές των ΕΛΓΑ.
Με εντολή του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κινητοποιήθηκε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), η οποία απέστειλε 10μελές κλιμάκιο τεχνικών με επικεφαλής τη διευθύντρια της υπηρεσίας κυρία Μιλένα Κόντου.
Τα σχολεία αύριο Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου καθώς και το 1ο Λύκειο Πύργου και το Εσπερινό Γυμνάσιο - Λύκειο Πύργου".
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...