Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Λιμάνι Κατακόλου: "Πράσινο φως" για έργα ύψους 25 εκατ. ευρώ


Λιμάνι Κατακόλου: Ανάβει το πράσινο φως μέσω ΕΣΠΑ για την υλοποίηση σημαντικών έργων που αφορούν στην αναβάθμιση του λιμένα Κατακόλου. Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της
Παρασκευής ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο διοικητήριο. Λιμάνι Κατακόλου: Λιμάνι Κατακόλου: Οι εξελίξεις αφορούν με την πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ των συμπληρωματικών έργων στο Λιμάνι του Κατακόλου «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ» και την προώθηση των παραλιακών έργων από τον ΕΟΤ.
Ήδη ο κ. Καφύρας έχει αποστείλει προς την Επιτροπή αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, για έγκριση υποβολής πρότασης στο ΕΠ ΔΕΠΙΝ στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές & υπηρεσίες προσπελασιμότητας ΔΕ» του έργου: «ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ  ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ: A΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΡΟΣΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ - Β΄ ΥΠΟΕΡΓΟ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΟΛΟΥ ΚΑΙ  ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΜΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΗΣΙΔΑΣ ΠΑΡΑΒΟΛΗΣ».
Το έργο ως γνωστόν περιλαμβάνει :
Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος έμπροσθεν καταστημάτων Κατακόλου (επέκταση 8μ. και σε μήκος 206μ.)
Επέκταση προσήνεμου μόλου (σπίθα) κατά 150μ. περίπου για την ασφαλέστερη προφύλαξη του λιμανιού.
Επέκταση κεντρικού προβλήτα με κατασκευή νησίδας παραβολής και μεταλλικής πεζογέφυρας για την επέκταση του βόρειου τμήματος του προβλήτα, για την ασφαλή πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων άνω των 300μ.
Τα έργα αυτά είναι απολύτως ώριμα και θα δημοπρατηθούν σε 2 υποέργα που είναι :
Επέκταση παραλιακού κρηπιδώματος – καταστήματα
Νησίδα και επέκταση μόλου
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι περίπου 7.000.000€ και τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν εντός του 2012 και να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2013, αρχές του 2014, γιατί πρόκειται για πολύ δύσκολα και σημαντικά έργα και για την υλοποίηση των παραπάνω έργων προβλέπεται να υπάρχει Προγραμματική Σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο Κατακόλου.
«Όπως γνωρίζετε για την έναρξη κατασκευής των έργων απαιτούνται υποστηρικτικές μελέτες, που για αυτές έχει γίνει ο διαγωνισμός και βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης των προσφορών, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15/03/12.
Το Λιμάνι Κατακόλου, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των νησίδων παραβολής βόρεια του κεντρικού προβλήτα, θα γίνει πλέον ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους τουριστικούς λιμένες της χώρας, καθώς θα μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα έως και τρία κρουαζιερόπλοια μεγάλου μήκους.  
Η αναβάθμιση του λιμένα και η αύξηση της δυναμικότητας του, με την χάραξη μιας νέας θέσης παραβολής, αποτελεί αναγκαιότητα καθώς υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από  πλοιοκτήτριες εταιρείες με στόλο μεγάλων κρουαζιερόπλοιων, άνω των 300 μέτρων, να εξυπηρετηθούν στο λιμένα Κατακόλου» τόνισε στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως με πρόσφατη απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα ΔΕΠΙΝ 2007-2013 με προϋπολογισμό 10.898.840€, το έργο «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΔΟΥ ΛΑΣΤΕΪΚΑ –ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ –ΚΑΤΑΚΟΛΟ» για την απευθείας σύνδεση του λιμανιού Κατακόλου με την Εθνική οδό και  τον βορειοδυτικό άξονα.
Ήδη, για την ωρίμανση του έργου, έχει προκηρυχθεί η μελέτη ανάθεσης συμπληρωματικών μελετών με προϋπολογισμό 328.640€ και η κατάθεση των προσφορών θα γίνει στις 9/4/2012.
Όμως ένα ακόμα έργο φαίνεται να «ξεπαγώνει» και να προχωρά. Είναι έτοιμα τα Τεχνικά Δελτία από την πλευρά του ΕΟΤ για τα έργα στο χερσαίο χώρο και απομένει η προκήρυξη Δημοπράτησης τους που θα γίνει πάρα πολύ σύντομα και σε ένα ενιαίο έργο.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου με βάση το Τεχνικό Δελτίο είναι 7.570.000€. Το σύνολο των επεμβάσεων περιλαμβάνει :
1.    Κτίριο    Υποδοχής
2.    Κτίριο    Ελέγχου
3.    Κτίριο Παλαιών αποθηκών
4.    Υπαίθριο θέατρο
5.     Ανάπλαση Περιβάλλοντος χώρου
Λίγα λόγια για το έργο
Το κτίριο υποδοχής κατασκευάζεται εν μέρει στη θέση όπου υπάρχει παλαιό κτίριο το οποίο κατεδαφίζεται. Η κατεδάφιση του υφιστάμενου κτιρίου θεωρήθηκε οικονομικώς συμφέρουσα σε σχέση με την περίπτωση διατήρησης, στατικής ενίσχυσης και επέκτασής του.
Το κτήριο υποδοχής περιλαμβάνει δύο ορόφους και μπορεί να διακριθεί, στην κάτοψη, σε δύο επί μέρους τμήματα εξωτερικών, το δυτικό τμήμα και το ανατολικό τμήμα που συνδέονται μεταξύ τους με το χώρο διαδρόμου επικοινωνίας.
Το κτίριο ελέγχου κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου απ" αρχής, και περιλαμβάνει δύο ορόφους Το ισόγειο περιλαμβάνει την αίθουσα ελέγχου διαβατηρίων, τους χώρους γραφείων για τις Δημόσιες Αρχές, τα γραφεία της Αστυνομίας, το κυλικείο προσωπικού και τον τελωνειακό χώρο ελέγχου αποσκευών.
Ο Α' όροφος περιλαμβάνει διαδρόμους και χώρους αναμονής, τα γραφεία του Λιμεναρχείου, το γραφείο διαχειριστή, το κρατητήριο, το γραφείο προσωπικού ασφαλείας και χώρους κατοικίας προσωπικού.
Το κτίριο παλαιών αποθηκών διαμορφώνεται με την επέκταση του υφιστάμενου κτηρίου αποθηκών, το οποίο διατηρείται και αναβαθμίζεται με σκοπό τη λειτουργία μουσείου και  αίθουσας προβολών και εκδηλώσεων.
Το Υπαίθριο Θέατρο για τη λειτουργία θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου γίνεται με κύριο σκοπό την εξυπηρέτηση των κυκλοφοριακών υπουργιών.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...