Παράνομη υλοτομία στην Ηλεία: Σύλληψη 50χρονου για 17 τόνους καυσόξυλων(video)


Το φορτηγό με τους τόνους από τα καμένα πεύκα που Για την Αθήνα «φεύγουν» κυρίως ποσότητες παράνομης ξυλείας από τα δάση της Ηλείας, με σκοπό να πουληθούν ως καυσόξυλα ακόμα και στις διπλάσιες τιμές από αυτές
Ο Δασάρχης Πύργου κ. Χριστοδούλου, μίλησε για το περιστατικό.που αγοράστηκαν. Χθες το πρωί μικτό κλιμάκιο του Δασαρχείου και της Τροχαίας Πύργου, εντόπισαν και συνέλαβαν έναν 50χρονο έμπορο ξυλείας από την Αθήνα, που μετέφερε περίπου 17 τόνους καυσόξυλα, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα και παραστατικά. Η ξυλεία και το φορτηγό κατασχέθηκαν και ο 50χρονος οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ηλεία αποτελεί μια από τις πηγές τροφοδοσίας της αγοράς στην Αθήνα με καυσόξυλα κυρίως μέσα από την πυρόπληκτη ζώνη, αλλά και από άλλες δασικές περιοχές με νόμιμες διαδικασίες. Όμως τελευταία υπήρχαν στοιχεία πως υπάρχει και παράνομη δράση στο χώρο.
Όπως είχε καταγγείλει πριν μερικούς μήνες και ο διευθυντής Δασών Ηλείας Διονύσης Θωμόπουλος, υπήρχε έντονο πρόβλημα με τους αθίγγανους που μπαίνουν παράνομα μέσα στις καμένες εκτάσεις και κόβουν ξύλα. Η διαδικασία αυτή από την πρώτη στιγμή προκειμένου να μην υπάρξει και άλλη καταστροφή στην φυσική αναδάσωση είχε αναφερθεί πως θα γίνεται μόνο με την άδεια των Δασαρχείων.
Με το χθεσινό περιστατικό αποδείχθηκε πως κάποιοι ασύδοτα επιχειρούν να κερδίσουν σε βάρος του περιβάλλοντος της Ηλείας. Επιπλέον πριν από μερικές εβδομάδες είχε προκαλέσει αντιδράσεις η αποκάλυψη πως σε περιοχές του δήμου Ήλιδας κάποιοι μέσα στη νύχτα κόβουν δέντρα ακόμα και μέσα στο υγειές δάσος.
Σε δηλώσεις του ο Δασάρχης Πύργου Νίκος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο περιστατικό, ένα από τα πρώτα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων. «Κατά τον έλεγχο που κάναμε σε συνεργασία με την Αστυνομία για παράνομη μεταφορά ξυλείας, το πρωί της Κυριακής, σταματήσαμε ένα φορτηγό αυτοκίνητο για έλεγχο και διαπιστώσαμε ότι ήταν φορτωμένο με ξυλεία, καμένα πεύκα, γύρω στους 15 με 17 τόνους.
Ελέγξαμε αν έχει χαρτί από τη δασική υπηρεσία και από πού τα φόρτωσε. Μας είπε ότι δεν έχει τέτοιο χαρτί και από τη στιγμή που πρόκειται για δασικό προϊόν και δεν συνοδεύεται από δελτίο μεταφοράς από την αρμόδια υπηρεσία, προβήκαμε στην κατάσχεση των ξύλων και του αυτοκινήτου και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Το προϊόν θα δημοπρατηθεί, το φορτηγό θα παραμείνει στη δασική υπηρεσία και ο οδηγός παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος αγόρασε την ξυλεία από αθίγγανους στην περιοχή, που όταν ολοκλήρωσε το φόρτωμα του είπαν πως δεν έχουν τα σχετικά παραστατικά. Με βάση άλλες πηγές οι τιμές πώλησης των καυσόξυλων που προέρχονται μέσα από την πυρόπληκτη ζώνη (καμένα)  κυμαίνεται στα 50 με 60 ευρώ τον τόνο, την ώρα που «φρέσκα» καυσόξυλα, δρύινα ή «ελίτικα» πωλούνται στα 120 με 130 ευρώ περίπου.
Στην Αθήνα οι τιμές αυτές σχεδόν διπλασιάζονται, λόγω της κρίσης, όταν όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το πετρέλαιο και τοποθετούν ξυλόσομπες ακόμα και μέσα σε διαμερίσματα για την θέρμανσή τους, για περισσότερη οικονομία.
Ο Δασάρχης Πύργου κ. Χριστοδούλου τόνισε πως από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η έξαρση των φαινομένων παράνομης υλοτομίας στην περιοχή και λόγω της κρίσης, οι έλεγχοι θα ενταθούν για να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα όπως το χθεσινό.
ilialive.gr

Video

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ