Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Με νέο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι επικείμενες εκλογές – Πριμ 50 εδρών στο πρώτο κόμμα

Όχι 40 αλλά 50 έδρες θα έχει πριμοδότηση το πρώτο κόμμα σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν τον Απρίλιο ή τον Μάιο

 Το Προεδρικό Διάταγμα με την κωδικοποίηση των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

    Οι επικείμενες εκλογές θα διενεργηθούν για πρώτη φορά με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε επί ΝΔ και συντάχθηκε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο.

    Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου είναι η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 50 έδρες έναντι 40 που ίσχυε έως τώρα. Σημειώνεται ότι ακόμη και μία ψήφο περισσότερη να λάβει από το δεύτερο κόμμα, το πρώτο κόμμα θα πριμοδοτηθεί με αυτές τις 50 έδρες.

    Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα οι εκλογικές περιφέρειες παραμένουν όπως έχουν, παρά τον «Καλλικράτη», δηλαδή εξακολουθούν να ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των νομών, με εξαίρεση, ως γνωστόν, τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Η πρώτη «σπάει» σε πέντε εκλογικές περιφέρειες (Α΄ και Β' Αθηνών, Α' και Β΄Πειραιώς και Αττικής) και η δεύτερη σε δύο (Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης).

    Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει το μέτρο του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή, όπως και ότι παραμένει υψηλά ο στόχος της αυτοδυναμίας καθώς απαιτείται ένα ποσοστό άνω του 36%, ενώ όσα περισσότερα κόμματα εισέρχονται στη Βουλή, τόσο αυξάνεται και το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία.

    Τέλος, σημειώνεται ότι το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο.

 

Πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές ο Παπαδήμος;
newsit 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...