Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ηλεία: Τον . . . "τιμωρούν" επειδή είναι συνεπής και νόμιμος!

agrotesΑπίστευτη, άδικη και πέρα για πέρα αντιφατική είναι η λογική που ακολουθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέναντι σε νέους αγρότες, τους οποίους ενώ ώθησε μέσα
από αναπτυξιακά προγράμματα να επενδύσουν στην αγροτική παραγωγή με δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων (στα πλαίσια συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος) δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του για την υποστήριξή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νίκου Καπώνη , Νέου Αγρότη από το Κουρτέσι της Ηλείας, ενταγμένου στο Μέτρο «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 με πιστοποιημένες καλλιέργειες και ολοκληρωμένη διαχείριση των αγροτικών του προϊόντων. Αποτελεί πρότυπο παραγωγού, που ενώ επλήγη ανεπανόρθωτα από τα καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν του επέτρεψαν τη διάθεση των πρότυπων προϊόντων του-είναι από τις μοναδικές εξαιρέσεις πανελλαδικώς που δεν κατέστη δυνατό να αποζημιωθεί επειδή …τόλμησε να δηλώσει τα ακριβή και αληθή στοιχεία για τις καλλιέργειές του.

Το θέμα ανέδειξε πρόσφατα με ψήφισμα διαμαρτυρίας η Ένωση Νέων Αγροτών Νομού Ηλείας. Ο ίδιος ο Νέος Αγρότης εξάλλου έχει στείλει επιστολή - με όλα τα σχετικά έγγραφα και στοιχεία - στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΕΛ.Γ.Α., καθώς και στο Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης στον οποίο ανήκει.
Παράλληλα έχουν ενημερωθεί  τόσο οι πολιτικοί της Ηλείας όσο και αρχηγοί κομμάτων για την περίπτωσή του. Να σημειωθεί ότι υπήρξε μια προσπάθεια για την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα και να αποκατασταθεί η αδικία. Η προσπάθεια ωστόσο δεν ευδοκίμησε και αναμένονται πλέον νέες πρωτοβουλίες.

Επιχειρηματικό Σχέδιο με δεσμευτικούς στόχους…

O Νίκος Καπώνης έλαβε στις 25-09-2009 από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με αρ. Πρωτ. 3722 την απόφαση έγκρισης πράξης. Με την ένταξή του στο Πρόγραμμα «Εγκατάσταση  Νέων Γεωργών» ανέλαβε να υλοποιήσει Επιχειρηματικό Σχέδιο με δεσμευτικούς στόχους για την ανάπτυξη της γεωργικής του εκμετάλλευσης και την επαγγελματική του εξέλιξη μέσα στα πλαίσια συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Κατά τα έτη 2009 και 2010 η ανάπτυξη της γεωργικής του εκμετάλλευσης ακολούθησε σταθερή πορεία με ενέργειες που είχαν κυρίως ως στόχο: α) την ολοκληρωμένη διαχείριση των κατ’ έτος καλλιεργειών του β) την πιστοποίησή τους κατά τα πρότυπα AGRO 2-1, AGRO 2-2 και GLOBAL G.A.P., και, γ) τη βελτίωση των επαγγελματικών του δεξιοτήτων με συνεχείς ενημερώσεις από αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες για νέες μεθόδους και τρόπους διαχείρισης της γεωργικής μου εκμετάλλευσης.
Το 2011 ήταν το έτος κατά το οποίο επεχείρησε να επεκτείνει τις καλλιέργειές του και να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή παραγωγή και απόδοση των προϊόντων του. Προχώρησε στη σύναψη συμβολαιακής πώλησης των προϊόντων του  και στην υποβολή φακέλου υποψηφιότητας για ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013, «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ» με τίτλο του Επενδυτικού Σχεδίου Βελτίωσης «Κατασκευή Θερμοκηπίων» ύψους 480.000,00 περίπου ευρώ, προκειμένου να λάβει οικονομική ενίσχυση στο εγχείρημά του για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των αγροτικών του  προϊόντων.
Καλλιέργησε το 2011 τα εξής (τα οποία διαφαίνονται και στις δηλώσεις  του ΟΣΔΕ): 186 στρέμματα η εαρινή καλλιέργεια πατάτας, 191 στρέμματα η φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας,145 στρέμματα η καλλιέργεια καρπουζιού. Το κόστος των παραπάνω καλλιεργειών ανήλθε σε 417.000,00 €.
Ως νέος γεωργός που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή απόδοση της γεωργικής  του εκμετάλλευσης και κατόπιν υποδείξεων των γεωπόνων προχώρησε στην αγορά ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ πατατόσπορων προς φύτευση και όχι στην επαναχρησιμοποίηση σπόρων προηγούμενων εσοδειών. (υπάρχουν τιμολόγια για την αγορά πατατόσπορου μέσα στο 2011.)  
Παράλληλα, ως Νέος Γεωργός  φορολογείται βάσει της δήλωσης των στρεμματικών καλλιεργειών του ΟΣΔΕ ανεξαρτήτως εάν η γεωργική του εκμετάλλευση υπέστη ζημίες, εάν είχε κέρδη ή απώλειες. Εκτός των άλλων πρέπει να συνυπολογίσουμε τις μισθώσεις  αγροτεμαχίων για τις καλλιέργειες, το κόστος των εργατοωρών, τα έξοδα για ηλεκτροδότηση, για άρδευση, για  καύσιμα.

Υπάρχουν όμως και τα καιρικά φαινόμενα…

Υπάρχουν όμως και εξωγενείς παράγοντες σε μια καλλιέργεια  που  επηρεάζουν την απόδοσή της και προσδιορίζουν το κόστος της και δεν είναι άλλοι από τα καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα, η εαρινή καλλιέργεια της πατάτας επηρεάστηκε λόγω εκτεταμένου παγετού που σημειώθηκε το Μάρτιο τόσο κατά τη συγκομιδή (είχε χαμηλή απόδοση) όσο και κατά την πώληση του προϊόντος (χαμηλή τιμή, 0,16 λεπτά).
Η φθινοπωρινή δε καλλιέργεια της πατάτας επλήγη από θεομηνία στο τελευταίο στάδιο της συγκομιδής με αποτέλεσμα την πλήρη καταστροφή του Νίκου Καπώνη ως παραγωγού, καθώς το  προϊόν προς πώληση καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί όλες  οι δαπάνες για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Να θυμίσουμε  ότι η περιοχή στην οποία καλλιέργησε κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων που έπληξαν το Δήμο Ανδραβίδας -Κυλλήνης με αποτέλεσμα  την καταστροφή των καλλιεργειών.
Να αναφέρουμε και το πλήγμα που δέχτηκε η καλλιέργεια καρπουζιού του 2011 λόγω του διεθνούς αντίκτυπου της εμφάνισης του e-coli σε οπωροκηπευτικά προϊόντα  ξένων αγορών που εμπόδισαν και τη διάθεση ελληνικών προϊόντων (μεταξύ των οποίων και το καρπούζι Ηλείας). Ως παραγωγός καρπουζιού υπέστη και ο συγκεκριμένος αγρότης πλήγμα με τη μηδενική  διάθεση του προϊόντος του.

Δεν υπέβαλε εικονικά στοιχεία δήλωσης καλλιέργειας

«Οι ΟΦΕΙΛΕΣ που προκύπτουν από τις καλλιέργειές μου για το έτος 2011 ανέρχονται  σε 277.000,00 ΕΥΡΩ. Πρόκειται για οφειλές προς εργατικό προσωπικό και προμηθευτές αγροτικών εφοδίων, οι οποίοι με έχουν πιστώσει για τις καλλιέργειές μου και δικαίως διεκδικούν τα οφειλόμενα προς αυτούς. Σε αυτό  το σημείο θα ήθελα να τονίσω τη  δεινή θέση στην οποία βρίσκομαι καθώς αδυνατώ να συνεχίσω την επαγγελματική μου δραστηριότητα ως Νέος Γεωργός και να ανταποκριθώ στις οικονομικές μου υποχρεώσεις.» λέει χαρακτηριστικά στην επιστολή του προς το Υπουργείο και συνεχίζει:

•      «Το 2011 εφαρμόστηκε από τον ΕΛ.Γ.Α για τις αποζημιώσεις καλλιεργειών που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα νόμος κατά τον οποίο ισχύει ανώτατο όριο αποζημίωσης ύψους 70.000,00 κατ’ έτος ανά γεωργό και για το σύνολο των καλλιεργειών του.
•      Στη δική μου περίπτωση η εφαρμογή του παραπάνω νόμου μου στερεί την αποζημίωση της  φθινοπωρινής καλλιέργειας, η οποία όπως προανέφερα υπέστη ολική καταστροφή (κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛ.ΓΑ.).
•      Μολονότι είχα τη δυνατότητα να δηλώσω τις ζημιές που υπέστη η φθινοπωρινή καλλιέργεια της πατάτας στο όνομα των γονέων μου, που είναι ενεργοί αγρότες προκειμένου να μη χάσω την αποζημίωση του ΕΛ.ΓΑ  (λόγω του  πλαφόν που ισχύει από το 2011) δεν το έπραξα για τον εξής λόγο: ως νέος γεωργός με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα για την επαγγελματική μου εξέλιξη και την ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής μου εκμετάλλευσης, θεώρησα σωστό να μην υποβάλω εικονικά στοιχεία δήλωσης καλλιέργειας για να καρπωθώ αποζημιώσεις ή επιδοτήσεις (αν και είχα τη δυνατότητα να  το κάνω), αλλά να δηλώσω τα ακριβή στοιχεία των καλλιεργειών μου.
•       Δεν προσβλέπω στην αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α. για να αποκομίσω κέρδος και να αυξήσω τα εισοδήματά μου, αλλά την εκτιμώ ως ενίσχυση για το μεγάλο πλήγμα που υπέστην ως Νέος Γεωργός  και εν μέρει κάλυψη  των τεράστιων οφειλών που προέκυψαν από τη μη διάθεση των προϊόντων μου λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων.»

Ακούει κανείς;

Ο Νίκος Καπώνης ζητά να του δοθεί η δυνατότητα μέσω της  αποζημίωσης της φθινοπωρινής του καλλιέργειας  από  τον ΕΛ.ΓΑ, να ελαφρύνει τη  δυσχερή του οικονομική κατάσταση και να του δοθεί η ευκαιρία να συνεχίσει να ασκεί τη δραστηριότητά του ως Νέος Γεωργός.
Εκεί στην Αθήνα, ακούει κανείς από αυτούς που ευαγγελίζονται την ανάπτυξη επισημαίνοντας την αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των νέων κυρίως ανθρώπων που αποφάσισαν να παραμείνουν στα χωριά τους;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"
protinews.gr  ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...