Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Επιτάλιο: Δεύτερος γύρος κατεδαφίσεων με 17 αυθαίρετα στην παραλία

katedafisiΣτην κατεδάφιση δεκαεπτά αυθαιρέτων στην παραλία του Επιταλίου Ηλείας θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Ειδική Γραμματέας
Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη. Η ίδια δεν αποκλείει πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες να επιλυθούν και τα προβλήματα στη Μύκονο και αφού πρώτα διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία που ελήφθησαν από τις πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν από το νησί και αποκάλυψαν ένα όργιο αυθαιρεσιών που προέκυψε μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σε πρώτη φάση πάντως, η ειδική γραμματέας του υπουργείου και επικεφαλής των επιθεωρητών περιβάλλοντος, αναφέρει ότι θα προχωρήσουν κανονικά από την ερχόμενη εβδομάδα οι διαδικασίες για την κατεδάφιση ακόμα και κατοικημένων αυθαιρέτων στην περιοχή του Επιταλίου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων υποστηριζόμενη από τα αρμόδια γραφεία της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.
Δεύτερος γύρος κατεδαφίσεων με 17 αυθαίρετα στην ακτή Επιταλίου Ηλείας

Το μεγάλο στοίχημα
Πρόκειται για το δεύτερο γύρο κατεδαφίσεων στη συγκεκριμένη περιοχή. Τον περασμένο Φεβρουάριο οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην κατεδάφιση έξι εγκαταλελειμμένων αυθαιρέτων στην παραλία του Επιταλίου.

Το μεγάλο στοίχημα πάντως παραμένουν οι «δύσκολες περιοχές» της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Ανατολικής Αττικής, εκεί όπου εντοπίζεται και ένας τεράστιος αριθμός αυθαιρέτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε πανηγυρική ανακοίνωση του εντοπισμού των νέων αυθαιρέτων στις περιοχές αυτές, η κ. Καραβασίλη και οι άλλοι επιθεωρητές πραγματοποίησαν εφόδους στο νησί της Μυκόνου, ωστόσο αποδεικνύεται ότι αδυνατεί να εφαρμόσει το νόμο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ
Οι διαδικασίες κατεδάφισης δεν μπορούν να προχωρήσουν, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου δηλώνει ότι δεν διαθέτει ούτε τους πόρους ούτε τα μέσα για να στείλει συνεργεία σε Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο. Την ίδια στιγμή, το επίσημο κράτος παραδέχεται ότι αδυνατεί να βρει έστω μια μπουλντόζα, καθώς «κανένα συνεργείο από το νησί της Μυκόνου δεν δέχεται να συνεργαστεί, με το φόβο ότι δεν θα ξαναπάρει άλλη δουλειά στο μέλλον»!

Η λύση θα μπορούσε να δοθεί με την αποστολή μιας μπουλντόζας από την Αθήνα αλλά ακόμα κι αυτό μοιάζει ανέφικτο, καθώς στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι η κεντρική υπηρεσία είναι «αποδυναμωμένη και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια».

Προσθέτουν πάντως ότι ακόμα και να μπορούσε η υπηρεσία να στείλει μια μπουλντόζα, δεν θα μπορούσε να γίνει καμία κατεδάφιση, καθώς δεν υπάρχει «κανένας αδειοδοτημένος χώρος στα νησιά που να μπορεί να δεχτεί τα οικοδομικά απόβλητα που θα παραχθούν κι αυτά θα πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα».

Με τον τρόπο αυτό η εφαρμογή του νόμου για ακόμη μία φορά μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες και η πολιτεία προδίδεται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που αφήνουν ατιμώρητους όσους αγνόησαν το νόμο και προχώρησαν στην ανέγερση πολυτελών, ως επί το πλείστον, νέων αυθαίρετων κατοικιών. Το κράτος παραδέχεται ότι βρήκε τα χρήματα για να αποκτήσει δορυφορικές φωτογραφίες και να εντοπίσει τα νέα αυθαίρετα, αλλά δεν μπορεί να βρει... μια μπουλντόζα και στέλνει τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος με δικά τους έξοδα να κάνουν ελέγχους!
 imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...