Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων

  ΔΗΜΟΣ  ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ
          

Παρακολούθησα τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 3ης Αυγούστου 2012, στην οποία μεταξύ των θεμάτων ημερήσιας διάταξης ήταν και η στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων Ανδραβίδας, Βάρδας και Λεχαινών, Κατ αρχήν, πριν εκφράσω τις απόψεις μου για το εν λόγω θέμα, οφείλω να παραθέσω στο παρόν κείμενο ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα, τα οποία στο βάθος τους αναδεικνύεται η λειτουργία και ο τρόπος διοίκησης του Δήμου.

α. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων, η πρόσκληση συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με τα θέματα ημερήσιας διάταξης δημοσιεύεται αυθημερόν στην ιστοσελίδα του Δήμου [Διαδίκτυο], με σκοπό να ενημερώνονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες για τα δρώμενα στο Δήμο. Δυστυχώς με ευθύνη των αρμοδίων η πρόσκληση συνεδρίασης δεν δημοσιεύθηκε.
β. Χρέη πρακτικογράφου και ηχολήπτη ασκούσε κατά την έναρξη και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος – αναπληρωτής του Δημάρχου και όχι ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου, κατά παράβαση ισχύουσας διάταξης νόμου, που ορίζει ότι, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τηρούνται πρακτικά με ευθύνη του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου και δημοτικού υπαλλήλου, αλλά και της διοικητικής τάξης για το διακριτό ρόλο των θεσμικών οργάνων και προσώπων του Δήμου.
γ. Ο Δήμαρχος εισήγαγε θέματα προς συζήτηση και λήψη απόφασης, με την ανοχή του προέδρου, χωρίς να έχει ακολουθηθεί η απαραίτητη θεσμική διαδικασία, δηλαδή η γνώμη αρμοδίων οργάνων του Δήμου, ώστε στη συνέχεια να αποφασίσει το κυρίαρχο όργανό του , το δημοτικό συμβούλιο.
   Από τα παραπάνω προκύπτει ζήτημα ακύρωσης της διαδικασίας από την Εποπτεύουσα Αρχή, αλλά φανερώνει ταυτόχρονα μια θλιβερή εικόνα προχειρότητας και ανικανότητας των λειτουργών του Δήμου, όταν τόσο απλά ζητήματα δεν μπορούν  να αντιμετωπιστούν . Έχω υπηρετήσει  τη Τοπική Αυτοδιοίκηση  επί σειρά ετών και αυτή την εικόνα και λειτουργία ουδέποτε έζησα.
   Εισέρχομαι τώρα στο μείζον θέμα της στέγασης των Αστυνομικών Τμημάτων, που έχει ανακύψει από το μήνα Φεβρουάριο. Εδώ δυστυχώς, λόγω ελλιπούς  ενημέρωσης από τη     Δημοτική Αρχή, καλλιεργήθηκε η εντύπωση, τόσο στη τοπική κοινωνία [φορείς, πολίτες κλπ], όσο και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου ότι, εάν ο Δήμος δεν παραχωρούσε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης κατάλληλα οικήματα προς στέγαση των Αστυνομικών Τμημάτων αυτά θα έπαυαν να λειτουργούν  και θα είχε ως αποτέλεσμα, την ελλιπή αστυνόμευση, την αύξηση της εγκληματικότητας και τη ταλαιπωρία των πολιτών στην εξυπηρέτησή  τους. Από πανικό, προτάθηκαν ως λύση, η παραχώρηση  τμημάτων των δημαρχείων για στέγαση, έως και η προσφορά συλλόγων  προκειμένου να καλύψουν τη μίσθωσή τους. Στη συνεδρίαση της προηγούμενης Παρασκευής [3-8-12] ακούστηκαν προτάσεις  έως και τη χρηματοδότηση  από το Δήμο  προθύμων Συλλόγων με ‘εσωτερικές’ διαδικασίες, αφού ο ίδιος δεν  έχει τη νομική δυνατότητα να καλύπτει απευθείας το ενοίκιο στέγασης. Ευτυχώς που κλήθηκαν και παραβρέθηκαν  οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Βάρδας και Λεχαινών και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λεχαινών και έθεσαν το θέμα στη σωστή του βάση. Δηλαδή, το Κράτος δεν είναι επαίτης για τη συγκέντρωση χρημάτων κάλυψης της δαπάνης, αλλά  προσπαθεί , στα πλαίσια της εξοικονόμησης χρημάτων, λόγω της δυσμενούς οικονομικής  συγκυρίας, να αξιοποιήσει δημόσια και δημοτικά κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται, ώστε με κατάλληλη ανακατασκευή να λειτουργήσουν  ως Αστυνομική Τμήματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει το κόστος του ενοικίου [περίπτωση Βάρδας].
 Ύστερα από αυτή την εξέλιξη  και παρά την αρχική εισήγηση του Δημάρχου για ενδεχόμενη στέγαση των Τμημάτων στα Δημαρχεία, - λύση εντελώς ακατάλληλη – αφού  θα εμπόδιζε στο μέλλον τη στέγαση και λειτουργία αυτοτελών δημοτικών υπηρεσιών  από μια άλλη Δημοτική Αρχή  στα πλαίσια πολιτικών ισόρροπης ανάπτυξης, το δημοτικό  συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει διαπαραταξιακή επιτροπή  που σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προτείνει  δημοτικά κτίρια  για την αντιμετώπιση της στέγασης.
     Ελπίζουμε στο τέλος να επικρατήσει υπευθυνότητα, σοβαρότητα από όλους τους θεσμικούς παράγοντες του Δήμου, για την ορθή λήψη των αναγκαίων αποφάσεων, προς όφελος του τόπου μας και των πολιτών.
         Του Πέτρου  Α Κολλιόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...