Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Κραυγή αγωνίας από τους 62 Νεφροπαθείς


texnitoynefroyΣε διακοπή της λειτουργίας της, με μαθηματική ακρίβεια, οδηγείται πλέον η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Πύργου ένα δεν στελεχωθεί «σήμερα κιόλας»
με ακόμα έναν ειδικευμένο ιατρό καθώς η μοναδική Νεφρολόγος που υπηρετεί αδυνατεί να εξυπηρετήσει 45 αιμοκαθαριζόμενους ασθενείς και 17 ασθενείς της περιτοναϊκής κάθαρσης!

Ταυτόχρονα, στην περίπτωση που η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κλείσει, απειλείται και η λειτουργία της ιδιωτικής μονάδας στην Αμαλιάδα καθώς προαπαιτούμενος όρος για την λειτουργία της είναι η ύπαρξη αντίστοιχης Μονάδας σε κοντινό Νοσοκομείο. Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούουν για πολλοστή φορά, τόσο ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ηλείας, όσο η μοναδική Νεφρολόγος και το Νοσηλευτικό Προσωπικό της Μονάδας.

«Απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες»

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Ηλείας, εδώ και αρκετούς μήνες έχει επισημάνει το πρόβλημα, ωστόσο πλέον όπως τονίζει σε επιστολή διαμαρτυρίας του, η κατάσταση εξελίσσεται δραματικά και με απρόβλεπτες συνέπειες για αυτή την τόσο ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων που καθημερινά βιώνουν το δικό τους Γολγοθά. «Μετά την οριστική αποχώρηση του Διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», υπάρχει μια και μόνο ιατρός στο τμήμα που εξυπηρετεί τους αιμοκαθαριζόμενους, καλύπτει όλες τις εφημερίες και έχει ταυτόχρονα την ευθύνη των εκτάκτων και της νοσηλείας της ιδιωτικής Μονάδας ΙΑΤΟΣ.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού εξυπηρετεί 45 αιμοκαθαριζόμενους οι οποίοι υποβάλλονται τρεις φορές την εβδομάδα σε κάθαρση και δέκα επτά ακόμα νεφροπαθείς με περιτοναϊκή κάθαρση. Η μοναδική ιατρός του τμήματος Χρυσάνθη Πετροπούλου με τον υψηλό επαγγελματισμό και τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει, πολλές φορές πέρα από το ωράριο εργασίας της, εξυπηρετεί άψογα τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών, που όμως βρίσκονται σε διαρκή ανησυχία τόσο για την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους, όσο και τη σωματική και ψυχολογική υγεία της ιατρού η οποία έχει επωμιστεί ένα πολύ δύσκολο και επίπονο έργο».

Επιπλέον, τονίζεται ότι παρά τις προσπάθειες της Διεύθυνσης του Νοσοκομείου για την κάλυψη των αναγκών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού με δυο ακόμα ιατρούς, δυστυχώς μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό. «Σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργίας οδηγούμαστε στην πλήρη διακοπή λειτουργίας όλων των τμημάτων της ΜΤΝ και κατά συνέπεια και της επιστημονικής διασύνδεσης της ιδιωτικής μονάδας με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικά καταστροφικό και θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για μια τόσο ευαίσθητη κατηγορία ανθρώπων».

«Θα αναγκαστούμε να διακόψουμε…»

Η μοναδική νεφρολόγος κ. Χρυσάνθη Πετροπούλου, είχε επισημάνει με αναφορά της το επικείμενο πρόβλημα στις 2 Ιουλίου ωστόσο με νέα της αναφορά χθες προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου επισημαίνει ότι μετά την οριστική αποχώρηση του διευθυντή του τμήματος κ. Μπαλοδήμου και την άκαρπη δυστυχώς προκήρυξη δυο θέσεων επικουρικών ιατρών για τις ανάγκες της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα με τουλάχιστον έναν ακόμα ειδικευμένο ιατρό η ΜΤΝ του Νοσοκομείου.

«Διαφορετικά» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει  «θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην πλήρη διακοπή της λειτουργίας όλων των τμημάτων της ΜΤΝ καθώς και των επιστημονικά διασυνδεόμενων με αυτήν ιδιωτικών μονάδων».
eproini.gr-ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ: Πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ (των Βαϊων ) 28-4-2024

 Κατόπιν εντολής της πρόεδρου του ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου Κα Χρυσούλα Ψυχογιού  γίνεται η εξής ανάρτηση στο site του χωριού μ...