Μειωμένες οι αποδόσεις της βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία

ntomata «Με την πρώτη σταγόνα της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι» και μαζί του οι καλοκαιρινές καλλιέργειες. Μεταξύ αυτών και μια από τις πιο δυναμικές, αυτή της βιομηχανικής τομάτας.
Την ολοκλήρωση του κύκλου της, σηματοδοτεί η καταληκτική ημερομηνία παράδοσης της, που ήταν η 14η Σεπτεμβρίου.

Η καλλιέργεια έχει περάσει από πολλά στάδια και διακυμάνσεις στην Ηλεία, που είχαν σχέση τόσο με τις κοινοτικές επιδοτήσεις στο προϊόν, όσο και με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, και το κλείσιμο εργοστασίων επεξεργασίας του τοματοπολτού, στον Ηλειακό κάμπο, και κατά επέκταση τις αυξομειώσεις της δυναμικότητας τους, στην απορρόφηση και επεξεργασία της τομάτας.

Απολογιστικά η χρονιά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους παραγωγούς και είναι συνυφασμένα με την μειωμένη παραγωγή του προϊόντος. Αιτία για άλλη μια φορά, οι καιρικές συνθήκες.

Ο καύσωνας και η ξηρασία καθόρισαν φέτος, την πορεία όλων των καλλιεργειών στην Ηλεία και δεν άφησαν ανεπηρέαστη αυτήν της βιομηχανικής τομάτας, που παρά το γεγονός ότι καλλιεργήθηκε σε μεγαλύτερη έκταση, ( κατά 15% από πέρυσι), παρουσίασε μικρότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό έξαλλου ότι στον ΕΛΓΑ υπεβλήθησαν πάνω από 1000 αιτήσεις για αποζημιώσεις λόγω καύσωνα.

Συγκεκριμένα στην Ηλεία παρήχθησαν φέτος κοντά στους 70 χιλ τόνους ( από 120-150 χιλ στις «καλές» εποχές).

Το εργοστάσιο του Κύκνου φέτος παρέλαβε περίπου 32.500 τόνους βιομηχανικής τομάτας σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομάδας Παραγωγών, ενώ η Ελαΐς Unilever στην Γαστούνη κλείνει με περίπου 35.000 τόνους. Οι παραγωγοί που παρέδωσαν τομάτα στα δυο εργοστάσια, έχουν ως τώρα πληρωθεί λιγότερο από το μισό της αξίας της , ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να τους καταβληθούν μέσα στον Δεκέμβριο.
ilialive.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ