Ηλεία: Δεν ανησυχούμε αλλά και δεν εφησυχάζουμε για τον Μαροκινό ιό...



Ηλεία: Δεν ανησυχούμε αλλά και δεν εφησυχάζουμε για τον Μαροκινό ιό...  Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες  ο καθηγητής από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης   Νίκος  Κατής για την «επίσκεψη» του «Μαροκινού ιού»  σε καλλιέργειες κολοκυθιάς στο νομό.



Ο κ Κατής που βρέθηκε χθες στην περιοχή του Αγίου Ηλία με ομάδα από την εταιρεία  Syngenta( η εταιρεία  παρέχει δύο βασικές κατηγορίες προϊόντων: σπόρους και φυτοπροστασία)  που κινητοποιήθηκε άμεσα σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι ταυτοποιήθηκε ο ιός δεν υπάρχει ωστόσο ανησυχία για τις καλλιέργειες. Ο κ Κατής επεσήμανε επίσης ότι και τα φυτά της καρπουζιάς δεν έχουν πειραχθεί από τον ιό που έχει ισχυρό «σύμμαχο» τον καιρό και τις ελλιπείς  καλλιεργητικές μεθόδους που έχουν ακολουθήσει οι παραγωγοί.  Όπως σχολίασε ο κ Κατής   προκαλεί απώλειες στην ανάπτυξη και παραγωγή των φυτών,  φορέας μετάδοσης της ίωσης στη φύση είναι οι αφίδες.  Ο ιός μεταδίδεται με τα τσιμπήματα που κάνει  το έντομο κατά την διατροφή του και ανήκει στην κατηγορία των μη έμμονων ιών. Μερικά δευτερόλεπτα αρκούν για να μολυνθεί ένα φυτό.


Ένα ενήλικο άτομο μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό  φυτών. Τα ιοφόρα άτομα διατηρούν την ιοφόρο ικανότητα για περίπου 2-3 ώρες.   Μεγάλη συχνότητα και ένταση της ασθένειας παρουσιάζεται στην διάρκεια των θερμών και ξηρών περιόδων όπως η φετινή,  ενώ παρουσιάζεται ύφεση τους ψυχρούς και βροχερούς μήνες. Ο ιός διαιωνίζεται στα μολυσμένα φυτά καλλιεργούμενα και αυτοφυή.
Γιώργος Κ.Ροζής
giorgosrozis@yahoo.gr

patrisnews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ