Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Ο Αλφειός "τιμωρεί" την αδιαφορία - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων (photos & videos)


alfeios_new.JPGΑνυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις παραποτάμιες περιοχές του Αλφειού, αφού λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές στην Ηλεία και κυρίως στην
Αρκαδία, το ποτάμι «φούσκωσε»,  φτάνοντας στο ύψος των αναχωμάτων, καταστρέφοντας περιουσίες, καλλιέργειες και πνίγοντας ζώα.

Από τη νύχτα της Πέμπτης ο μηχανισμός του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων βρίσκεται σε επιφυλακή, για να επέμβει όπου χρειαστεί και να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Το ποτάμι για πρώτη φορά μετά το 2003 παρουσιάζεται και πάλι πολύ απειλητικό, έτοιμο να σπάσει τα αναχώματα και να απειλήσει κατοικημένες περιοχές.

Είναι σαν την εκδίκησή του που τόσα χρόνια δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα, ούτε εισακούστηκε το πάγιο αίτημα για την απομάκρυνση των αδρανών υλικών από την κοίτη που κάθε χρόνο δημιουργούν και περισσότερα προβλήματα.

Από το απόγευμα της Πέμπτης ο Αλφειός, άρχισε να δείχνει τις «προθέσεις» του. Η στάθμη του ποταμού, ανέβηκε ανησυχητικά και μέσα στη νύχτα, σε κάποια σημεία πίεσε πολύ τα αναχώματα και σχετικά περιορισμένες ποσότητες νερού, πλημμύρισαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τα ορμητικά νερά όμως παρέσυραν στο πέρασμά τους και κοπάδια με πρόβατα που συχνά «σταλίζουν» οι κτηνοτρόφοι στις όχθες του ποταμού, που χθες πλημμύρισαν. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση που Κωνσταντίνου Αυγουστίνου στην Αλφειούσα που από το πρώτο φως της ημέρας ήταν δίπλα στα πρόβατά του, όμως δεν μπορούσε να πλησιάσει για να τα σώσει, λόγω της στάθμης του νερού που ήταν απαγορευτική για κάτι τέτοιο. Τελικά όλα του τα πρόβατα περισσότερα από 70 παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και πνίγηκαν.

Η δημοτική αρχή Ανδρίτσαινας – Κρέστενας της περιοχής που γνώρισε όπως συνήθως περισσότερο την μανία του ποταμού, βρίσκεται σε επιφυλακή για δεύτερο 24ωρο για να αντιμετωπίσει με όποιο τρόπο μπορεί την κατάσταση. Μέσα στη νύχτα της Πέμπτης, ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, με τους αντιδημάρχους Δήμο Φωτεινόπουλο και Γιάννη Δάγκαρη βρίσκονταν στα επικίνδυνα σημεία. Με το πρώτο φως της ημέρας και όταν ο Αλφειός άρχισε να απειλεί ουσιαστικά τα χαμηλά σημεία των αναχωμάτων αυτά ενισχύθηκαν με όγκους χωμάτων για να «κρατήσουν» τον Αλφειό.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τα Άσπρα Σπίτια έως και τις εκβολές του Αλφειού, που πέρα από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων στην Αρκαδία και την ορεινή Ηλεία, δέχεται και αυτά των ποταμών Ερύμανθου και Ενιππέα που «φούσκωσαν» και αυτοί λόγω της κακοκαιρίας. Καλλιέργειες εσπεριδοειδών – κυρίως πορτοκαλιού – αγροτικές εγκαταστάσεις και αγροικίες, στάνες κ.α. που βρίσκονταν μπροστά από το ανάχωμα και προς την κοίτη του ποταμού, καλύφθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Χωριά όπως τα Καλυβάκια, τα Μακρίσια και η Αλφειούσα βρίσκονται στο «πόδι» υπό το φόβο επιδείνωσης που θα κάνει τον Αλφειό ακόμα πιο απειλητικό σπάζοντας ουσιαστικά τα αναχώματα. Από την άλλη παραπονούνται έντονα που δέκα χρόνια μετά τη μεγάλη πλημμύρα του 2003, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό που να διασφαλίσει την περιοχή από την μανία του ποταμού. Αναρωτιούνται γιατί δεν ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση και γιατί δεν αφαιρούνται κάθε χρόνο τα φερτά υλικά από την κοίτη του ποταμού.

«Πρέπει να γίνουν τα έργα»

Ο πρόεδρος των Καλυβακίων Παναγιώτης Βασιλόπουλος, που έχει δει πολλές φορές τη μανία του Αλφειού τόνισε πως η χθεσινή πλημμύρα ξεπερνά και αυτή του 2003. «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η πλημμύρα τώρα είναι μεγαλύτερη από το 2003. Από τότε έως τώρα περιμένουμε τις μελέτες να υπογραφούν, αν υπογράψει η διεύθυνση Περιβάλλοντος ή όχι και κάθε χρόνο «βγαίνει» το ποτάμι και κινδυνεύουμε.

Όλο το βράδυ ήμασταν επιφυλακή. Και ο δήμαρχος ο ίδιο, όλη νύχτα να δούμε τι θα γίνει. Μιλάμε για  ένα ποτάμι που οι παλιοί το έλεγαν «Ροφιά», που σημαίνει ότι όπου περνούσε δεν άφηνε τίποτα. Αν σπάσει το ανάχωμα, πάνε τα Καλυβάκια θα χαθεί το χωριό. Γνωρίζω για τη μελέτη, ξέρω τι αναφέρει, έγινε και τώρα που κολλάει; Τι να το κάνω αν αυτός ο κάμπος καταστραφεί; Πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες.

Είπαν πως θα δημοπρατηθεί το Φεβρουάριο. Ας το κάνουν, να δουλέψουν το έργο το καλοκαίρι και να προλάβουμε για τον επόμενο χειμώνα. Έχουν προβλέψει 6,5 εκατ. ευρώ για δέκα χιλιόμετρα. Θα σωθεί η περιοχή. Αν καταστραφεί ο κάμπος θα φύγουμε και εμείς για τα βουνά. Κάνουμε έκκληση στις υπηρεσίες να βιαστούν».

Πυροσβέστες και 6η ΕΜΑΚ όπου υπήρχε ανάγκη

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε ο κίνδυνος από την υπερχείλιση του Αλφειού, κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τον Πύργο και την Κρέστενα και της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα. Παράλληλα η Αστυνομία της Κρέστενας φρόντισε για τη διακοπή της κυκλοφορίας στο δρόμο πάνω στο ανάχωμα των Καλυβακίων, όπου τα νερά του ποταμού σε πολλά σημεία είχαν καλύψει. Ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Νίκος Νικολακόπουλος με τον υποδιοικητή Ηλία Μανιάτη, συντόνισε τις ενέργειες , ώστε να υπάρξει βοήθεια στους πολίτες. Σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε η επέμβαση της ΕΜΑΚ για να γίνει διάσωση ζώων στον Αλφειό, η μια στην Αλφειούσα και η δεύτερη στο Επιτάλιο.

Συνεδρίασε εκτάκτως το ΣΤΟ Ανδρίτσαινας – Κρεστένων

Οι τοπικοί φορείς και οι υπηρεσιακοί παράγοντές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων βρέθηκαν στα σημεία που ο Αλφειός απειλεί να ισοπεδώσει.

Στη συνέχεια υπό την προεδρεία του δημάρχου Σάκη Μπαλιουκού, στο δημαρχείο συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, όπου ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί η παραποτάμια περιοχή από τα Καλυβάκια έως το φράγμα του Αλφειού στο Φλόκα, καθώς αρκετοί αγροτοκτηνοτρόφοι διαμένουν στις αγροικίες τους αυτή την περίοδο, καθώς επίσης ζήτησαν στη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Παράλληλα συζήτησαν και επιμέρους μικρότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με κατολισθήσεις και καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο της περιοχής. Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, «είναι μια δύσκολη ημέρα, καθώς ο Αλφειός ποταμός δέχεται τα νερά της Αρκαδίας αλλά και την τοπική βροχόπτωση με αποτέλεσμα να κινείται σε οριακά σημεία.

Ήδη είχαμε τις πρώτες ενδείξεις όπου υπερχειλίζει το ανάχωμα στο δρόμο Καλυβάκια – Μακρίσια. Αυτό μας ανάγκασε να κινητοποιηθούμε, να λάβουμε αποφάσεις και ήδη ζητάμε η περιοχή να κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη γιατί και τα δελτία καιρού και οι εκτιμήσεις μας δεν μας αφήνουν να αισιοδοξούμε το επόμενο διάστημα. Είναι πολλά τα νερά από την Αρκαδία και αν δεν είχαμε την ευκαιρία να γίνεται παροχέτευση στο φράγμα του Λάδωνα, θα είχαμε τα φαινόμενα το 2003.

Πέραν των άλλων ζημιών που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο και δεν έχουμε ελέγξει. Κάνω έκκληση στους δημότες, στους κατοίκους να είναι πολύ προσεκτικοί, άλλωστε προσωπικό και εθελοντές του δήμου θα ελέγχουν τις επικίνδυνες περιοχές, για να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Δεν θα πρέπει κανείς να παραμείνει αυτή τη νύχτα σε αυτές τις περιοχές. Ελπίζουμε για το καλύτερο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τια διαμαρτυρίες των κατοίκων για την καθυστέρηση υλοποίησης των έργων προστασίας τόνισε ότι «μαζί με τον κόσμο και εμείς διαμαρτυρόμαστε για την καθυστέρηση που υπάρχει στα έργα. Αν είχε προχωρήσει το ΕΣΠΑ, δεν θα είχαμε τους κινδύνους που η περιοχή μας αντιμετωπίζει. Το δαιδαλώδες θεσμικό πλαίσιο που επικρατεί για τα ποτάμια και τις ευαίσθητες περιοχές φρενάρουν τα πράγματα. Θέλω να πιστεύω ότι η πολιτεία θα αφυπνιστεί και θα κάνει πράξη την μεταρρύθμιση και να φανεί αυτό σε πράγματα που αγγίζουν την παραγωγή. Είναι μια υψηλής παραγωγικότητας περιοχή που απειλείται ο Αλφειός».

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας τόνισε μετά τη συνεδρίαση ότι «στο ΣΤΟ υπήρξε συντονισμός για τις δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων θα συντάξει μια αίτηση για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Αλφειός μεταφέρει τεράστιες ποσότητες νερού και είμαστε σε οριακή κατάσταση στα αναχώματα σε Μακρίσια, Καλυβάκια και Αλφειούσα. Ελπίζουμε να βελτιωθεί ο καιρός. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχουμε επιβάρυνση από το Λάδωνα, δεν έχει ανοίξει καθόλου του φράγμα και έχει ανοχές ακόμα για δέκα ημέρες. Είμαστε σε επαφή με το δήμαρχο κ. Μπαλιούκο» εξήγησε ο κ. Καφύρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλεία: Η "εκδίκηση" του Αλφειού - Πνίγονται κοπάδια - Καταστρέφονται περιουσίες

Υπερχείλισε και ο Ενιπέας

Αλφειός: Εκκενώνουν την περιοχή από Καλυβάκια έως Φράγμα

Αλφειός: Ενισχύουν τα αναχώματα στην Αλφειούσα

Επιτάλιο: Νέο περιστατικό με παγιδευμένο κοπάδι ζώων στον Αλφειό

Επιμένουν οι καταιγίδες στις πηγές του Αλφειού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...