Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Ηλεία: Εικόνα διάλυσης στην κοιλάδα του Αλφειού (photos)


alf19_01.JPG
alf19_03.JPG
alf19_02.JPGalf19_04.JPGΔύσκολες ώρες περνούν στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, που αποδεικνύεται πως βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα στην τελευταία κακοκαιρία. Τα συνεργεία του δήμου δίνουν μάχη
alf19_05.JPGalf19_06.JPGμε το χρόνο για να ενισχύσουν τα αναχώματα του ποταμού Αλφειού, πριν έλθει το νέο κύμα κακοκαιρίας τη Δευτέρα.

Το βάρος έχει πέσει στην περιοχή των Καλυβακίων και των Μακρισίων, ενώ όπως τόνισε ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, υπάρχουν πολλές περιοχές που όχι μόνο δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις αλλά ούτε καταγραφή των ζημιών για να γνωρίζουν τι επικρατεί. Μέσα σε όλα, ήρθαν και οι χιονοπτώσεις στην περιοχή του ναού του Επικουρείου Απόλλωνα στην Ανδρίτσαινα για να δυσχεράνουν το έργο των τεχνικών υπηρεσιών.

Ο δήμος έως χθες το μεσημέρι δεν είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην αντιμετώπιση των ζημιών και στη χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, ελήφθησαν αποφάσεις για να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των αναχωμάτων αλλά και γενικότερα για την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος, «πιεζόμαστε στον Αλφειό από προχθές (σ.σ. την Πέμπτη) λόγω των βροχοπτώσεων και τα αναχώματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Μάλιστα από χθες (σ.σ. προχθές) έχουμε ρήξη στο ανάχωμα που «κλείνει» τον κάμπο των Μακρισίων, δηλαδή σε αυτό πάνω από το φράγμα του Φλόκα. Υπάρχει διαπερατότητα και σπάνε τα αναχώματα με κίνδυνο να μπει ο Αλφειός μέσα στην καλλιεργούμενη έκταση.

Επιχειρούμε με μικρά οχήματα γιατί τα μεγάλα πιέζουν πολύ και διευκολύνουν τη ρήξη, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα αναχώματα το Σαββατοκύριακο γιατί έρχεται από Δευτέρα νέο κύμα κακοκαιρίας και ενδεχομένως ισχυρότερο. Θα πρέπει να πετύχουμε την σταθεροποίηση των αναχωμάτων μας, την ενίσχυση όπου υπάρχουν αδυναμίες και βεβαίως να κρατήσουμε τον κόσμο σε ετοιμότητα και να μην κατοικήσει στην περιοχή αυτή, όσο διαρκεί το φαινόμενο γιατί όλα ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψουν» εξήγησε.

Σε άλλα μέτωπα υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά λόγω ζημιών στο  οδικό δίκτυο όπως η Φρίξα και είναι αμφίβολη η απροβλημάτιστη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Σε πολλά χωριά στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη υπάρχουν ζημιές που δεν έχουν καταγραφεί ή ακόμα και σήμερα παραμένουν άγνωστες ως προς την έκταση τους.

Στην παραποτάμια ζώνη πλην Καλυβακίων και Μακρισίων, υπάρχουν μεγάλες ζημιές οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα, όπως ο κάμπος της Φρίξας και της Παπαδούς. Και στις δύο περιπτώσεις ο Αλφειός έχει προκαλέσει όχι μόνο πλημμύρες αλλά και ζημιές, όπως στο αρδευτικό έργο της διώρυγας στην Παπαδού. «Δεν έχουμε πρόσβαση σε πολλά σημεία και δεν έχουμε παρέμβει» σχολίασε ο κ. Μπαλιούκος.

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, στο δημαρχείο της Κρέστενας με τη συμμετοχή των φορέων δόθηκε εντολή για να κατατεθεί άμεσα αίτημα – που έγινε δεκτό – για την παραλαβή και χρήση αδρανών υλικών και ογκόλιθων με τα οποία θα στεγανοποιήσουν τα αναχώματα. Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε πως αν τα πράγματα χειροτερέψουν και συμβεί ότι και το 2003 στις μεγάλες πλημμύρες του Αλφειού, τότε η περιοχή θα κρατηθεί πέντε χρόνια πίσω καθώς πρόκειται για ένα τόπο υψηλής παραγωγικότητας.
ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...