Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τι προβλέπει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για 400.000 ανέργους

“Μοντέλο Λετονίας” συζητούν τρόικα και υπουργείο Εργασίας ώστε να προσληφθούν άνεργοι σε δήμους με 5μηνες συμβάσεις.

Σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τη θέσπιση “ειδικού μισθού” 470 ευρώ, μέσω της απορρόφησης περισσότερων απο 400.000 ανέργων σε θέσεις κοινωνικής εργασίας προτείνουν στο υπουργείο Εργασίας στελέχη της Τρόικας. Το σχέδιο, σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής, είναι στα πρότυπα ανάλογου προγράμματος μαζικής απασχόλησης ανέργων που εφαρμόστηκε στη Λετονία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, η πρόταση κατατέθηκε, στις επαφές που είχαν τα τεχνικά στελέχη της Τρόικας με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη την περασμένη εβδομάδα.

Η πρόταση των τεχνικών κλιμακίων είναι ο ειδικός μισθός πρόσληψης αυτών των ανέργων να μην έχει ασφαλιστικές κρατήσεις (θα έχει μόνο ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), δηλαδή να είναι 20% κάτω από το νομοθετημένο βασικό μισθό των 586 ευρώ, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι -και κυρίως οι μακροχρόνια άνω των 12 μηνών- άνεργοι σε σίγουρες θέσεις απασχόλησης, όπως οι κοινωνικές δομές των δήμων, με πεντάμηνες συμβάσεις για κοινωνική και κοινωφελή εργασία.

Η επιλογή των ανέργων θα γίνει με κριτήρια εισοδηματικά, οικογενειακά, προϋπηρεσία, ειδικότητα, διάστημα ανεργίας, με ή χωρίς επιδότηση, κ.ά. προκειμένου οι ευκαιρίες δουλειάς να δοθούν σε όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανέχειας λόγω ανεργίας.

Το υπουργείο προσανατολίζεται κυρίως στη ριζική ανακατανομή των διαθεσίμων πόρων του ΕΣΠΑ, με μεταφορά πόρων και από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) στο ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κονδύλια για να ξεκινήσει το πρόγραμμα των 400.000 θέσεων εργασίας με τον ειδικό μισθό των 470 ευρώ.
newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Αγαπητοί συγχωριανοί φίλες και φίλοι του εκπολιτιστικού συλλόγου Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}!  Ανακοινώνουμε ότι σήμερα πάρθηκε μια μεγάλη...