Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Κάστρο Χλεμούτσι: Λιτά εγκαίνια για το πρώτο μουσείο Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα από Τζαβάρα (photos)


egkainia.JPG
Το πρώτο μουσείο Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε χθες από τον αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ με αρμοδιότητα στον Πολιτισμό,  Κώστα Τζαβάρα. Ένα ντεμαράζ έργων
στο χώρο του πολιτισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και μετά τις ανακοινώσεις για τις ανασκαφές και την ανάδειξη του Γυμνασίου της Ολυμπίας και του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης στην ίδια περιοχή, ακολούθησαν χθες τα εγκαίνια στην περίφημη αίθουσα Α1 και την μόνιμη έκθεση τίτλο «Η εποχή των Ιπποτών - Οι Σταυροφόροι στον Μοριά», στο Κάστρο Χλεμούτσι, ένα κορυφαίο Ελληνικό μνημείο από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Το επιβλητικό κάστρο, έχει πλέον να προσφέρει πολλά περισσότερα στον επισκέπτη του και να τον κρατήσει εκεί μεταφέροντας σε μια όμορφη εποχή αυτή των Ιπποτών.

Η αποκατάσταση στην αίθουσα Α1, που ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακά αποτελέσματα, από το προσωπικό της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, «ανοίγει την όρεξη» και για την διπλανή αίθουσα Α2 και θα είναι πραγματικά υπέροχο αν συνολικά το Κάστρο μπορεί να αποκατασταθεί και να αποκαλύψει συνολικά την ομορφιά και την ιστορία του στον επισκέπτη. Τις εργασίες παρουσίασε χθες ανοίγοντας την εκδήλωση στο Κάστρο η προϊσταμένη της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Τα εγκαίνια πρέπει να επισημάνουμε πως δεν έγιναν με κορδέλες και αγιασμό, αλλά σε χαμηλούς τόνους και ομιλίες από τον υπουργό και τους εμπλεκόμενους του έργου, ενώ ακολούθησε η ξενάγηση στους δύο ορόφους της έκθεσης. Ο υπουργός Κώστας Τζαβάρας μιλώντας στο κοινό χαρακτήρισε την ημέρα ξεχωριστή για την Ηλεία και την περιοχή.

Τόνισε δε πως την αγάπη και τη ζεστασιά που υπάρχει για τον πολιτισμό μας την έχει ο ίδιος συναντήσει στο υπουργείο ζώντας και εργαζόμενος ανάμεσα σε ξεχωριστούς ανθρώπους, με επιστημονική γνώση και κατάρτιση που αποτελούν εγγύηση για τα έργα πολιτισμού στην Ελλάδα, διατηρώντας την ιστορική μνήμη και να την παραδώσουν στις μελλοντικές γενιές.

«Η παράδοση των αξιών, των ιδεών και των αρχών μας ζεσταίνουν αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας. Τις ώρες της κρίσης δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ζεστάνουμε τις ψυχές μας, τις καρδιές μας, τα κορμιά μας και να τα διαθέσουμε σαν την πρώτη ύλη για μια έξοδο από την πολύ-επίπεδη κρίση που μας έτυχε, από αυτό τον πολιτισμό που υπηρετούμε όλοι μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Δραττόμενος της ευκαιρίας ευχαρίστησε την Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντάς την ως διαχρονική αξία στο υπουργείο όχι μόνο λόγω της μακρόχρονης παρουσίας στη θέση αυτή, αλλά λόγω του έργου που έχει να επιδείξει με αποτελεσματικότητα. Μαζί της ευχαρίστησε και τους συνεργάτες που δουλεύουν ακατάπαυστα για τον πολιτισμό. Από τον εγκωμιαστικό λόγο του υπουργού δεν αποτέλεσε εξαίρεση και η προϊσταμένη της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, Αννίτα Κουμούση, που έχει στην ευθύνη της το έργο στο Κάστρο Χλεμούτσι και άλλα στην περιοχή. Ακόμα αναφέρθηκε στον κ. Αθανασούλη που έχει την επιστημονική ευθύνη για το αποτέλεσμα στο Κάστρο και σε άλλους ακόμα συνεργάτες. Μίλησε επίσης για την προσφορά των έργων στην τοπική και εθνική οικονομία τόσο μέσω της υλοποίησής τους, όσο και μέσω του τουρισμού.

Ο κ. Τζαβάρας επισήμανε ακόμα πως συνολικά στην Ηλεία εκτελούνται περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ για τον πολιτισμό σε όλο το νομό. «Πρόθεσή μας είναι να προσθέσουμε και άλλα» είπε μεταξύ άλλων. «Για αυτό τον τόπο θα υπάρχει πάντα μια καλύτερη ημέρα. Το δικαιούται και το αξίζει» είπε ο Κώστας Τζαβάρας από το βήμα.

Από τις ελάχιστες φορές που η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πήρε το λόγο παρουσία του αρμοδίου υπουργού, εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο πρόσωπο της προϊσταμένης Ανίτας Κουμούση διαχρονικά το προσωπικό της 6ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που με εντολή υπουργού θα αναλάβουν την υλοποίηση έργων πολιτισμού στη Ζάκυνθο.

Η κα Μενδώνη όμως ευχαρίστησε τον υπουργό για την εμπιστοσύνη που δείχνει στην ίδια και τους συνεργάτες της, για την υλοποίηση και το σχεδιασμό έργων πολιτισμού μέσω ΕΣΠΑ. «Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Οκτώβρη του 2012, πέντε έργα σημαντικά για τον πολιτισμό στην Ηλεία, εντάχθηκαν με έναν πολύ σημαντικό προϋπολογισμό»… είπε χαρακτηριστικά.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε πως η έννοια της ανάπτυξης είναι πολύ παρεξηγημένη στην εποχή μας, λέγοντας πως όλοι περιμένουν την διέξοδο από την ανάπτυξη, αλλά ελάχιστα βήματα κάνουν προς τα εκεί.

Σχολίασε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε χρηματική συμβολή μέσα από προγράμματα εργασίες που έγιναν για έργα πολιτισμού στην Ηλεία, όπως και στο κάστρο Χλεμούτσι. Κινήσεις που χαρακτήρισε στοχευμένες… Ο κ. Κατσιφάρας δήλωσε ικανοποιημένος για ένα έργο που και ολοκληρώθηκε και αποδίδεται στην τοπική κοινωνία και οικονομία.

«Με το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ευθύνη, όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αυτή την προγραμματική περίοδο, είναι απόφασή μας να ολοκληρωθούν και να παραδοθούν στην κοινωνία. Στέλνουμε μήνυμα πως ότι ξεκινάμε πρέπει να ολοκληρώνεται και να είναι λειτουργικό» τόνισε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ακόμα ο Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Αρβανίτης, Ήλιδας κ. Λυμπέρης, Αρχ. Ολυμπίας κ. Κοτζιάς, οι αντιπεριφερειάρχες Ηλείας κ. Καφύρας και Οικονομικών κ. Χριστοδουλόπουλος, οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠ.ΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...