Ρυθμίσεις δανείων: Ελαστικός Τειρεσίας - Σκορδάς: Δε νομίζω ότι θα υπάρξει τράπεζα που θα αρνηθεί την ρύθμιση


Το σχέδιο νόμου για την ρύθμιση των στεγαστικών δανείων το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο νομο - σκούπα την Πέμπτη στην Βουλή, σε συνδυασμό με μια άλλη ρύθμιση για τον Τειρεσία ο οποίος γίνεται πιο ελαστικός, προσπαθούν να δώσουν μια ανάσα σε αγορά και δανειολήπτες αλλά θα κριθεί εκ του απετελέσματος.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θανάσης Σκορδάς, μιλώντας το πρωί στο Mega, υποστήριξε ότι θεωρεί πως "δεν θα υπάρξει καμία τράπεζα που θα αρνηθεί σε δανειολήπτη που θα ζητήσει ρυθμίσεις και θα του πει όχι".

Πρόσθεσε δε ότι «είμαστε οι πρώτοι που λέμε δεν φτάνουν αυτά», σημειώνοντας ακόμη ότι εργάζονται στην κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο οι δανειολήπτες και οι οφειλέτες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Β. Τσιαφούτης, διαφώνησε, λέοντας ότι: «Πρόκειται για συνέχεια των ψευτορυθμίσεων που έκαναν οι τράπεζες. Ας μη λέμε ότι είναι “ανάσα” για τους οφειλέτες».

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει σημαντικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν από τον βραχνά και την αγωνία του «Τειρεσία» χιλιάδες επιχειρηματίες και απλούς δανειολήπτες που βρίσκονται σήμερα στο κόκκινο.

Σύμφωνα με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, θα υιοθετηθεί το βρετανικό μοντέλο το οποίο: προβλέπει ελαστικοποίηση μεν των συνεπειών για τους καταχωρημένους στις λίστες του «Τειρεσία», όμως και την εφ’ όρου ζωής παρουσία τους στο νέο σύστημα που θα προκύψει. Η τρόικα εμφανίζεται σύμφωνη.

Το νέο, βρετανικού τύπου, σύστημα «θα είναι σαφώς πιο ελαστικό και ευέλικτο». Ειδικότερα, αναφέρει πως «η ουσιαστική διαφορά του νέου “Τειρεσία” είναι ότι θα προσπαθήσει να εξορθολογήσει την κατάσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δίχως τιμωρητική διάσταση».

Με το νέο σύστημα που θα υιοθετηθεί και το οποίο η κυβέρνηση επεξεργάζεται στόχος είναι η πληροφορία αναφορικά με την πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών να έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής μεν (άρα κανένας δεν θα ξεφεύγει ποτέ από τις συνέπειες των πράξεών του προς τις τράπεζες), όχι όμως με απόλυτο τρόπο.

Για παράδειγμα, ο νέος “Τειρεσίας” θα μπορεί να γνωρίζει αν έσκασε πριν από χρόνια επιταγή κάποιου επιχειρηματία ή αν υπήρξε κακοπληρωτής στα δάνειά του. Οι πράξεις δηλαδή του καθενός θα τον ακολουθούν. Ωστόσο, αυτή η λογική δεν θα είναι τιμωρητική αλλά καθαρά αρχειακή. Το κράτος δεν θα λέει ποιος θα πρέπει ή όχι να έχει πρόσβαση στο τραπεζικό χρήμα ή αν θα πρέπει να εκδίδεται μπλοκ επιταγών. Οι τράπεζες, έχοντας πρόσβαση σε ένα αρχειακό υλικό ετών, θα μπορούν να αξιολογούν μέσω του point system κατά πόσο κάποιος είναι φερέγγυος, συνεπής ή ασυνεπής. Δηλαδή, δεν θα χαθεί ο κόσμος αν κάποιος είχε αδυναμία πληρωμής πριν από δέκα χρόνια αν το γενικότερο point system του δείχνει ότι αυτό ήταν μια μικρή παρένθεση. Σίγουρα όμως κάποιος που χρωστάει παντού, που δεν πληρώνει για χρόνια και είναι εκ συστήματος ασυνεπής, θα κρίνεται από τις τράπεζες διαφορετικά», αναφέρει ο κ. Στεργίου.
newsit.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2ΗΜΕΡΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ (Σουρωτή) - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Αψίδα Γαλέριου ,Λευκός Πύργος , Ροτόντα, Πλατεία Αριστοτέλους Άνω πόλη -Επταπύργιο

Εκπολιτιστικός σύλλογος Νεοχωρίου {{ΤΟ ΜΥΡΤΟΥΝΤΙΟ}}: ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΩΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ