Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πόσο ακόμα πιο χαμηλά: Δημοσίευμα της Repubblica - "Φράουλες και αίμα, η Αθήνα σε κατάσταση σοκ"


fraoula_1.«Οι “δεκανείς” στις καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα πυροβολούν εν ψυχρώ διακόσιους εργάτες (παράνομους μετανάστες) από το Μπαγκλαντές, οι οποίοι διαμαρτύρονται,
επειδή εδώ και έξι μήνες δεν πληρώνονται. Είκοσι οκτώ τραυματίες, τρεις συλληφθέντες. Η κυβέρνηση υπόσχεται: δεν θα γίνουν απελάσεις»…

Κάπως έτσι ξεκινά δημοσίευμα στην κεντρική σελίδα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica στην ηλεκτρονική της μορφή, για τα απαράδεκτα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Ηλεία.

«Η ελληνική τραγωδία γράφει μια από τις πιο δραματικές σελίδες της: την παραλίγο σφαγή στη Μανωλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, μεταφέροντας τις δηλώσεις ενός από τους μετανάστες, ο οποίος είπε: «μας πυροβόλησαν σαν να είμαστε σκυλιά».

Αρκετές φορές στο παρελθόν, όπως γράφει το κείμενο, η Πελοπόννησος έχει γίνει θέατρο βίαιων επεισοδίων, με μετανάστες να βασανίζονται ενώ σύρονται από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, ενώ «η τραγωδία της Μανωλάδας είναι μία ακόμα παρενέργεια της κρίσης χρέους».

Το «βραχυκύκλωμα», όπως εξηγεί ο συντάκτης, δεν περιλαμβάνει μόνο από τα spread, το χρηματιστήριο ή τις διεθνείς συνόδους κορυφής, αλλά πολλά καθημερινά δράματα όπως αυτό στις καλλιέργειες φράουλας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα αποτελεί «πρόβλημα ενός άλλου προβλήματος. Στη χώρα υπάρχουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια μετανάστες (πάνω από 10% εκ των οποίων είναι λαθρομετανάστες), οι οποίοι έχουν γίνει αποδιοπομπαίοι τράγοι των οικονομικών δυσκολιών της Αθήνας. Οι νέο-ναζί της Χρυσής Αυγής οργανώνουν πραγματικές αποστολές τιμωρίας εναντίον τους και πριν μερικούς μήνες η πακιστανική κοινότητα της πρωτεύουσας οργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση που έφερε δέκα χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα».

Το δημοσίευμα κλείνει, κάνοντας αναφορά στο πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης Ξένιος Ζευς, χάρη στον οποίο «η αστυνομία προχώρησε στην απέλαση 66.000 ανθρώπων μέσα στο 2012».

Ωστόσο, την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του Φρανσουά Κρεπό, Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ο οποίος είπε: «είμαι πολύ ανήσυχος για το ξενοφοβικό κύμα στην Ελλάδα. Εύχομαι η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το σταματήσει».
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ BAZAAR από του μαθητές του δημοτικού σχολείου Νεοχωρίου, με χορηγία της καφετέριας {{LA BOHEME }} Διον Παναγόπουλου

Είμαι στην μεγάλη και πολύ  ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έγινε μια πολύ καλή και γενναιόδωρη πράξη από έναν επαγγελματία του χωριού μας ...